WEST-VLAANDEREN

op 24 september zetten meer dan 160 Vlaamse bedrijven hun deuren wijdopen voor het grote publiek, een evenement dat dit jaar aan z’n vijfde editie toe is en in dit eerste jubileumjaar zo’n half miljoen bezoekers op de been wil brengen. Op de deelnemerslijst staan bedrijven van de meest uiteenlopende pluimage : niet alleen Roularta verwelkomt gasten, maar je kan bijvoorbeeld ook een kijkje nemen in een atelier dat weegschalen vervaardigt, bij een juwelier, in een recyclagebedrijf en zelfs op een struisvogelkwekerij. Attente deelnemers steken bij zo’n bezoek ongetwijfeld heel wat op en bovendien kan je je steentje bijdragen voor het goede doel : elk deelnemend bedrijf steunt immers een lokaal initiatief of humanitair projekt. De lijst van de deelnemers (en die zijn er ook in overvloed doorheen de andere Vlaamse provincies) ligt in elk gemeentehuis, maar je kan deze ook aanvragen bij de vzw Open Bedrijven.

– Info : vzw Open Bedrijven, Kortrijksesteenweg 116, 9830 Sint-Martens-Latem. tel. (09) 282.99.60. Fax : (09) 282.68.35.

ANTWERPEN

Kunst op het Zuid is op 30 september en 1 oktober aan z’n tweede uitgave toe en opnieuw brengt dit initiatief Van VTB-VAB de deelnemers langs een aantal musea en galerijen die dat weekend hun deuren wagenwijd open zetten. Zo kan je in het Provinciaal Museum voor Fotografie terecht voor een tentoonstelling over het 19de-eeuwse Egypte en stelt het Muhka een selektie voor uit de vaste kollektie. Daarnaast worden een aantal kinderateliers en speciale rondleidingen georganizeerd. Inschrijven kan op zaterdag en zondag in het Muhka (Leuvenstraat 32), het Museum voor Fotografie (Waalse Kaai 47) of galerij Campo (Vlaamse Kaai 30). Elke deelnemer betaalt 75 fr., en krijgt in ruil daarvoor een infokatern (tevens toegangsbewijs) met een overzicht van de initiatieven en een plannetje.

– Info : VTB-VAB, socio-kultuur, tel. (03) 220.32.22. Fax : (03) 220.32.26

BRABANT

wie ten volle van een dagje Brusselen wil genieten (en het daarbij horend glas geuze) blijft daar natuurlijk graag overnachten, en dat kan bijvoorbeeld aan een zacht prijsje in Hotel Mercure Brussels Airport (Evere). Een speciaal arrangement Weekendhit in Brussels kost 3300 fr. p.p., en voor die prijs word je vorstelijk bediend : twee overnachtingen met ontbijt, een maaltijd bij restaurant Chez Léon, een speciaal pasje voor stadstransport en korting in musea, een gratis Belgisch biertje, plus een toeristisch infopakket. Bovendien kan je in het hotel terecht met alle mogelijke vragen i.v.m. de stad, openingsuren van musea, uitgangsleven, openbaar vervoer… Wie overigens met het openbaar vervoer reist, kan tot in Zaventem Nationaal sporen, vanwaar een verbinding met het hotel is voorzien. De speciale prijs is geldig tijdens weekends en feestdagen tot 31.03.96, op basis van een dubbele kamer.

– Info en reservatie : Hotel Mercure Brussels Airport, Jules Bordetlaan 74 in 1140 Brussel. tel. (02) 726.73.35. Fax : (02) 726.82.95.

LIMBURG

Hasselt heeft op 7 en 8 oktober een extra aantrekkelijk aktiviteitenprogramma op het getouw gezet. Zo wordt er bij de Dienst voor Toerisme een speciale Kunststad-pas verkocht (100 fr.), waarmee je het hele weekend gratis terecht kan in diverse plaatselijke musea. Je bent welkom in het Jenevermuseum, het Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof (kunst en geschiedenis van Hasselt en Loon), het spiksplinternieuwe Modemuseum, het Beiaardmuseum, het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, het Museum voor Weeg- en Meetinstrumenten. Bovendien wordt om het half uur een rondleiding georganizeerd in de in restauratie zijnde Sint-Quintinuskatedraal. Andere aanraders zijn : een historische stadswandeling (50 fr.), een bezoek aan de Japanse Tuin (100 fr., geleid bezoek op zaterdag om 14 uur : 140 fr.), en een ritje met de Jenevertram (enkel op zaterdag, 100 fr.).

– Info en eventuele reservatie (verplicht voor het geleid bezoek aan de Japans Tuin !) : Dienst voor Toerisme Lombaardstraat 3 (Stadhuis) in 3500 Hasselt. tel. (011) 23.95.40. Fax : (011) 22.50.23.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content