OOST-VLAANDEREN

goed nieuws voor bezoekers van het Gravensteen, waar een nieuw gidsje over de kollektie van het Museum voor Gerechtsvoorwerpen werd uitgebracht. Dit boekje is bewust beknopt gehouden (zo kan men het tijdens een bezoek ter plaatse helemaal doornemen) en bevat veel tekeningen, foto’s en plattegronden. Het is te koop aan de kassa en kost zeer bescheiden 50 fr.

– Het Gravensteen, Sint-Veerleplein 11 in 9000 Gent is nog tot eind september open elke dag van 9 tot 18 uur ; nadien tot 17 uur. tel. (09) 225.93.06.

LIMBURG

op twee en drie september krijgt Alden Biesen af te rekenen met een Schotse invasie, want dan wordt hier voor de tweede keer een Schots weekend georganizeerd. Op zaterdag trekken vanaf 10 uur zo’n 25 Pipe Bands alle registers open tijdens het Belgische Kampioenschap voor Doedelzakbands. Op zondag kan men niet alleen genieten van muziek en volksdans, er wordt ook een traditioneel Schotse sport beoefend : zwaargewichten zetten hun schouders onder de zware boomstammen die ze zover mogelijk trachten te werpen. Wie de Highlandsfeer naar huis wil meenemen, hoeft niet meteen een Schot(se) aan de haak te slaan : wollen truien, whisky, tartans en andere Schotse specialiteiten worden te koop aangeboden.

– Info : Landcommanderij Alden Biesen in 3740 Bilzen. tel. (089) 41.39.13.

ANTWERPEN

op zondag 24 september vindt de voorlaatste wandel- en fietsdag van de reeks Langs Vlaamse Wegen plaats, een initiatief van de Stichting Monumenten en Landschapszorg in samenwerking met VTB-VAB. Bornem kan prat gaan op enkele indrukwekkende bezienswaardigheden : de klassicistische Sint-Bernardusabdij, bijvoorbeeld, en het schitterende kasteel van graaf John de Marnix de Sainte-Aldegonde, dat in een sprookjesfilm beslist niet zou misstaan. Bovendien is de omgeving langs de Oude Schelde een schitterend stukje natuurgebied, ideaal voor rustige wandelaars en fietsers. Afspraak op het Kardinaal Cardijnplein in Bornem tussen 9 en 10 uur voor de ochtendwandeling, en om 14 uur voor de monumentenwandeling en -fietstocht. De hele dag door is er animatie voorzien, gidsen geven de nodige uitleg, brochures en wegwijzers houden je op het goede spoor. En dat alles gratis ! Op 15 oktober wordt de reeks afgesloten met een parkoers in en rond Beringen.

– Info : VTB-VAB, tel. (03) 220.32.22.

WALLONIE

op 1, 2 en 3 september wordt St-Hubert het centrum van een hele reeks feestelijkheden en aktiviteiten in het teken van de jacht. Hier, in het hartje van de Ardennen, werd de H. Hubertus bijna een eeuw na z’n dood in 825 plechtig begraven, en z’n feestdag wordt er nog steeds gevierd. Vrijdagavond wordt om 21 uur een historisch teaterstuk opgevoerd in openlucht en op zaterdagmorgen betwisten St.-Hubertushonden het Belgisch Kampioenschap. In de namiddag wordt een mis opgedragen, opgeluisterd door hoornmuziek. De dag wordt afgesloten met een avondlijk koncert. Op zondagmorgen volgt de zegening van de dieren (11 uur). In de namiddag brengt een historische stoet de geschiedenis van de patroonheilige en van de Ardennen tot leven ; een kleurrijk geheel waarvan ook jachttaferelen en evokaties van historische personages deel uitmaken. Om 16 u.30 volgt nog een blaaskoncert aan de basiliek. Wie op zondag de festiviteiten wil meemaken, betaalt 150 fr. entreegeld in de stad.

– Info : Dienst voor Toerisme, tel. (061) 61.30.10.

eind september wordt op diverse plaatsen aandacht besteed aan paddestoelen. Op diverse plaatsen worden boswandelingen georganizeerd, onder leiding van ervaren mycologen. Op 23 september viert men in Izel-sur-Semois de dag van de eetbare paddestoel met een tentoonstelling, een boswandeling en degustatie van de onderweg geplukte paddestoelen. Een week later kunnen paddestoelenliefhebbers terecht in Vlessart : op 30 september trekt men er tussen 9 en 17 uur op uit om paddestoelen te plukken (onder begeleiding), en om 19 u.30 staat een avondlijke boswandeling op het programma.

– Info : Izel-sur-Semois, tel. (061) 31.29.83. Vlessart, tel. (063) 42.32.92.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content