OOST-VLAANDEREN

op 21, 22 en 23 september worden in het kasteel van Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne de feestelijkheden ter gelegenheid van 400 jaar Ooidonk afgesloten met een klank- en lichtspel dat de bezoekers meevoert op een wandeling door het kasteelpark. Op diverse lokaties kunnen zij dan verschillende episodes uit het bestaan van deze indrukwekkende waterburcht en haar bewoners meemaken. Tot besluit wordt op de binnenkoer van het kasteel Haendels “Fireworks” uitgevoerd door het Brass-ensemble onder leiding van Dirk Brossé. De voorstellingen vinden plaats om 20 u.30 en 22 uur, met telkens plaats voor zo’n 1000 bezoekers. De toegangsprijs bedraagt 600 fr., tickets in voorverkoop kosten 520 fr.

– Info en voorverkoop : Uitbureau Free-Time, Kammerstraat 19 in 9000 Gent, van 9 tot 18 uur. Op zaterdag van 10 tot 17 uur. tel. (09) 233.77.88. Fax : (09) 233.66.01.

ANTWERPEN

als tweede luik in een reeks van drie nieuwe fietsroutes die deze zomer in de provincie Antwerpen worden geopend, kwam onlangs de Conscienceroute aan de beurt, een trajekt van 27 km dat zich hoofdzakelijk situeert in de gemeente Zoersel, waar heel wat lokaties terug te vinden zijn uit de romans van de man die z’n volk leerde lezen. Zo voert het parkoers langs de hoeve van Mathias Joostens (die model stond voor het hoofdpersonage uit de roman Eene O te veel), en het statige Zoerselhof waarvan de eigenaars destijds met Conscience bevriend waren. Niet te missen is het Boshuisje, waar Conscience het verhaal van de Loteling situeerde en waar vermoeide fietsers van een frisse pint kunnen genieten. Tegenover het huisje werd een traditionele Kempense boerentuin aangelegd, zoals elke hofstee er vroeger een had. En niet alleen literatuurliefhebbers komen hier aan hun trekken : de prachtige omgeving met het uitgestrekte (en beschermde) Zoerselbos wordt gegarandeerd een geliefkoosd plekje voor iedere natuurliefhebber. Het parkoers loopt over goed berijdbare wegen en veilige fietspaden. Het Lindepaviljoen aan de Oostmallebaan in Zoersel, waarin de plaatselijke VVV is ondergebracht, vormt een ideaal uitgangspunt voor de trip. De brochure, met kaartje en informatie over de te volgen fietsweg, kost 50 fr. en is te koop bij de Toeristische Federatie Provincie Antwerpen (TFPA) bij de lokale infokantoren. Wie 65 fr. stort op rekening 000-0084253-57 van de Federatie, krijgt het boekje toegestuurd.

– Info : TFPA, Karel Oomsstraat 11 in 2018 Antwerpen. tel. (03) 216.28.10. Fax : (03) 237.83.65.

BRABANT

het 48ste Hoeilaartse druivenfestival, dat loopt van 15 tot 18 september, is goed voor vier dagen boordevol muziek, tentoonstellingen, film, dans, straatanimatie, sport en markten. Er is uiteraard de Druivenexpo die plaatsvindt in het gemeentehuis (telkens van 10 tot 20 uur), maar op zaterdag en zondag kunnen bezoekers op de Kasteelhoeve ook terecht voor volksmuziek en demonstraties van oude ambachten zoals stoelmatten vlechten, klompen maken of koekplanken snijden, en dat vanaf 14 uur. Op zondag wordt de hoogmis van 10 uur opgeluisterd door de Golden Gosel Singers uit Harlem, en dezelfde dag kan je vanaf 17 uur ook terecht in de Sporthal voor een nostalgische blik op het verleden : een kompilatie van oude filmpjes over de gemeente, met de traditionele onderwerpen als schoolfeesten, herdenkingen, processies. Veel van dit materiaal is trouwens afkomstig uit het grote publiek, dat door een oproep in die zin z’n 8 mm familiefilmpjes vanonder het stof haalde. En dan hebben we het nog niet gehad over het grote openingskoncert (vrijdag om 20 u.30 in de Sporthal), de spectaculaire lichtstoet (zaterdag om 20 uur in het centrum), de vlooienmarkt (zaterdag en zondag), het vuurwerk dat op maandag de festiviteiten afsluit.

– Info : Gemeentehuis in 1560 Hoeilaart. tel. (02) 657.41.90. Fax : (02) 657.54.50.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content