ANTWERPEN

het derde luik van de viering van tien jaar Vlaams Commissariaat-Generaal voor Toerisme heeft plaats op 7 en 8 oktober. Ruim dertig Vlaamse kunststeden worden dan extra in de schijnwerpers geplaatst. Twee dagen lang kunnen bezoekers genieten van tentoonstellingen, koncerten, straatanimatie, volksspelen en nog veel meer. In de provincie Antwerpen zorgt het Provinciaal Museum voor Fotografie (Antwerpen) voor een kreatieve rondleiding, verwelkomt het Begijnhof van Hoogstraten (momenteel in restauratie) nieuwsgierige bezoekers, worden in Lier demonstraties kantklossen gegeven… En dat is slechts een voorproefje. Voor het volledige programma moet nog even geduld worden geoefend : dat zal pas eind september bij de Toeristische Federatie van de Provincie Antwerpen beschikbaar zijn. In Antwerpen-stad wordt het dat weekend extra druk, want dan vindt hier ook Stad in de Kijker plaats, een initiatief dat het publiek wil laten kennismaken met het stadsbeleid : diverse stadsdiensten en organizaties (brandweer, politie, stadhuis…) zetten dan de deuren wijd open.

– Info : TFPA, Karel Oomstraat 11 in 2018 Antwerpen. tel. (03) 216.28.10. Fax : (03) 237.83.65.

in de provincie Antwerpen worden deze zomer drie nieuwe, bewegwijzerde fietsroutes geopend : een Conscienceroute rond Zoersel, een Architektuurroute die Antwerpen met de Rupelstreek verbindt, en een Trappistenroute. Van deze laatste heeft de TFPA reeds een brochure met parkoersbeschrijving ter beschikking. De route start hoe kan het ook anders ? aan de beroemde Abdij van Westmalle. Maar de abdij is niet de enige blikvanger : de fietser vindt op z’n weg ook het kasteel van Westmalle, het kasteel De Renesse en de toren van de St.-Laurentiuskerk, het enige dat nog rest van de kerk die werd vernield tijdens de tornado van 1967. Wie het gehele trajekt aflegt, heeft zo’n 32 km in de benen, maar er is ook een kortere versie van 25 km mogelijk. En voor fanatici : vanaf eind augustus kan dit parkoers gekombineerd worden met de Conscienceroute, wat in het totaal zo’n 60 km fietsplezier zal opleveren. Deze fietsbrochure kost 50 fr. en is te koop bij de plaatselijke toeristische diensten. Wie het boekje thuis toegestuurd wil krijgen, stort 65 fr. op rekeningnummer 000-0084253-57 van de TFPA.

– Info : TFPA, zie item “Kunststad”.

LIMBURG

tijdens het feestweekend van 7 en 8 oktober (zie ook item “Kunststad”) wordt in Sint-Truiden een aantal kerkelijke kunstschatten extra in het zonnetje gezet. Zo is niet alleen de kerk van de Vlaamse Minderbroeders toegankelijk (13 tot 18 uur), maar worden er ook geleide bezoeken aan het klooster en het museum georganizeerd (om 13, 14, 15 en 16 uur). Op deze uren kan je ook in de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwekerk terecht voor deskundige uitleg. In de Begijnhofkerk, tenslotte, loopt een tentoonstelling over de restauratie van orgels, waar eveneens een rondleiding wordt verzorgd.

– Info : Dienst voor Toerisme Sint-Truiden, tel. (011) 68.62.55.

WALLONIE

het Belgische Doornik (Tournai) en het Franse Villeneuve D’Asq hebben dit jaar de handen in elkaar geslagen om van de Open Monumentendagen iets speciaals te maken. Op 9 en 10 september zijn in Doornik gewoontegetrouw een aantal gebouwen uitzonderlijk voor het publiek geopend. Bezoekers zijn o.a. van harte welkom op het stadhuis, het Cimetière du Sud en de Académie des Beaux-Arts. Een weekje later (16 en 17 september) worden ter gelegenheid van de Journées du Patrimoine in het heel wat modernere Villeneuve vanuit Doornik speciale bussen ingelegd die bezoekers naar de zusterstad brengen en daar te genieten van verschillende rondleidingen. Aandachtige deelnemers, die een korte vragenlijst over beide steden korrekt invullen, maken ook kans op een mooie prijs.

– Info : Centre de Tourisme, 14 Vieux Marché aux Poteries in 7500 Tournai. tel. (069) 22.20.45. Fax : (069) 21.62.21.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content