WEST-VLAANDEREN

waar kan je beter terecht voor een geslaagd feest dan bij de warme bakker ? Het Veurnse Bakkerijmuseum bestaat tien jaar en die verjaardag wordt uiteraard gevierd. Op zaterdag 16 september wordt een zoektocht door Veurne georganizeerd en op zondag 17 september krijgen jonge en minder jonge bezoekers van het museum allerlei attrakties voorgeschoteld. Er zijn bakdemonstraties, volksdansgroepen tonen hun kunnen, er wordt muziek gemaakt, met een barbecue wordt de honger gestild en je kan diverse streekspecialiteiten aankopen om thuis nog na te genieten. De formulieren voor de zoektocht zijn van 10 tot 12 en van 13 u.30 tot 17 u.30 af te halen bij de Dienst voor Toerisme op de Grote Markt. Wie in de prijzen wil vallen (aankoopbons bij de bakker) moet z’n vragenlijst daar ook weer inleveren voor 20 uur.

– Info en reservatie voor de barbecue op zondag : Bakkerijmuseum Plaetinck, Albert I-laan 2 in 8630 Veurne. tel. (058) 31.38.97.

om de drie jaar gaat in Poperinge de grote Hoppestoet uit, maar ook de andere jaren wordt de hop uitbundig gevierd. Zo zet men op 17 september een stapje terug naar de tijd van rond de eeuwwisseling : op de markt wordt een brouwersdorp gebouwd waar een tiental brouwerijen hun produkten voorstellen en in de namiddag vindt op het hopveld een plukwedstrijd in typische kledij plaats. Diverse traditionele beroepen doen opnieuw hun intrede : de scharesliep, de mandenvlechter, de volkszanger… ze zijn er allemaal bij. De plaatselijke toneelverenigingen evoqueren het leven van de hopboeren met een kort wagenspel en herinneren aan de grote veranderingen die de mechanisatie met zich meebracht.

– Info : Dienst voor Toerisme, Grote Markt 1 in 8970 Poperinge. tel. (057) 33.40.81.

BRABANT

zo’n negenhonderd jaar geleden al was er voor het eerst sprake van de Abdij van Kortenberg, en dat heugelijke feit wordt gevierd tijdens het weekend van 16 en 17 september. Bij die gelegenheid organizeert de Vlaamse Wandelaarsbond een aantal wandelingen rond de abdij, natuurverenigingen zorgen voor speciale natuurparkoersen, en specialisten van de Gidsenbond van Midden-Brabant staan klaar om in en rond de abdijgebouwen de nodige uitleg te geven. In een speciale tentoonstelling krijgen de vele historische kerkschatten de aandacht die ze verdienen. Speciale lijnbussen zorgen voor vervoer van en naar de abdij.

Maar er valt nog meer te beleven in Kortenberg : op zondag zet een witloofbedrijf z’n deuren open zodat het publiek kan kennis maken met deze teelt, die vroeger de rijkdom van deze streek uitmaakte.

РInfo : Comité 900 jaar Kortenberg, p/a VTB-VAB-Kortenberg, Guido Craps, Guldendellestraat 80 in 3070 Kortenberg. tel. en fax : (02) 759.84.66.

BRUSSEL

op 21 oktober organizeert de Bond van Grote en Jonge Gezinnen een speciale Brusseldag, een evenement in het teken van het openbaar vervoer met tal van aktiviteiten, voor elk wat wils. Wandelfanaten trekken te voet door de stad, maar met de speciale Brusselpas kan je je ook met de metro verplaatsen. Het Warandepark wordt uitgeroepen tot Muziekpark voor Kinderen : attrakties als De Nieuwe Snaar, Clouseau en ’t Kliekske zorgen voor het nodige vertier. Wie lid is van de Bond betaalt 200 fr, trein, metro, wandelgids, musea en animatie inbegrepen. Kinderen van 6 tot 11 kunnen mee voor 150 fr. Niet-leden betalen per gezin 800 fr. extra, nog altijd een heel aantrekkelijke aanbieding ! Kaarten zijn nog tot 18 september te verkrijgen bij de BGJG.

– Info : BGJG, tel. (02) 507.89.11.

ANTWERPEN

nogal wat gemeentebesturen besteden op 10 september aandacht aan plaatselijke kerkhoven en begraafplaatsen : in Lier is dat o.a. het Militair Kerkhof, in Deurne het Sint-Fredeganduskerkhof, in Kontich het Sint-Michielskerkhof, terwijl in Sint-Katelijne-Waver vooral het poortgebouw van de begraafplaats in de belangstelling staat. Wie interesse heeft voor dit soort initiatieven, kan het hele jaar door terecht bij de vereniging Epitaaf (Onze-Lieve-Vrouwvoorplein 16 in 1020 Brussel). Op 16 en 17 september stelt de vzw trouwens het Grafbeeldhouwersatelier Salu open en het aanpalende Kerhof van Laken blijft, net als de Koninklijke Crypte van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, te bezoeken van 8 u.30 tot 16 u.30.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content