BRUSSEL

nog tot eind deze week, 20 augustus, blijft het Brusselse Mini-Europa tot middernacht geopend. Zo’n 300 maquettes, zowel binnen als buiten, worden feestelijk verlicht, een sprookjesachtig gezicht dat op de mooie warme zomeravonden jong en oud zeker zal weten aan te spreken. Speciale aandacht gaat naar Finland, een van de jongste leden van de Europese gemeenschap : een middeleeuws kasteel en een traditionele Finse sauna werden aan de al rijke verzameling toegevoegd. En een speciale tentoonstelling laat de bezoekers kennismaken met handwerk, technologie, gastronomie en natuur uit het hoge noorden. Tickets kosten 380 fr. (kleurcatalogus inbegrepen), kinderen betalen 290 fr. De tickets worden tot één uur voor sluitingstijd verkocht. Na 20 augustus gaan de deuren om 20 uur dicht.

– Info : Bruparck, 1020 Brussel. tel. (02) 478.05.50.

op 27 augustus wordt de voorlopig laatste tocht gereden in een reeks fietstochten-met-gids door het Brusselse, een initiatief van vzw Pro Velo. Tijdens deze rit gaat men op zoek naar het vele groen dat Brussel verrassend genoeg nog steeds rijk is. De tocht verloopt in een rustig tempo en neemt zowat drie uur in beslag tijdens dewelke zo’n 25 km worden afgelegd. De groep gaat van start om 15 uur aan het kantoor van de vzw in Elsene en wie niet meteen over een rijwiel beschikt, kan er altijd eentje huren. Deelnemen kost 250 fr. Voor de huur van een ijzeren ros betaal je nog eens 250 fr. Reserveren is nodig.

Voor groepen en bedrijven organizeert de vzw Pro Velo het hele jaar door fietstochten.

– Info : Pro Velo, Ernest Solvaystraat 32A in 1050 Brussel. Open van 12 tot 18 uur, niet op maandag. tel. (02) 502.73.55. Fax : (02) 502.86.41.

La Fonderie, centrum voor de sociale en ekonomische geschiedenis en aktualiteit van het Brusselse Gewest, organizeert enkele tochten om het publiek beter te laten kennismaken met de diverse industriële bedrijvigheden in de regio, het sociale en ekonomische belang ervan en de geschiedenis die eraan voorafgaat. Er is keuze tussen verschillende bedrijfstakken : de voedingsnijverheid met z’n beestenmarkten en slachthuizen, visrokerijen, bakkers en koffiebranders, stokerijen en de ochtendlijke groentemarkt, zelfs de laatste leerlooierij van het Brusselse kan je bezoeken. Daarnaast openen ook een aantal kompleet andere ateliers hun deuren : een spiegelfabriek, drukkerijen, gieterijen, en het postsorteercentrum X verwelkomen pottekijkers. Deelnemers betalen 200 fr. per toer en dienen op voorhand te reserveren omdat het aantal plaatsen uiteraard beperkt is. Op het menu de komende weken : de slachthuizen (5 september), een leerlooierij en een brouwerij (13 september) en de vroegmarkt (24 augustus). De volledige lijst van data en bestemmingen (voor sommige ervan wordt al om 5 uur ’s morgens afgesproken !) is aan te vragen bij La Fonderie.

– tel. (02) 410.99.50.

BRABANT

op zondag 27 augustus wordt in en rond het kasteel van Horst de Hagelandse Natuurdag georganizeerd, met de bedoeling de vele aangename kantjes van deze streek aan het publiek voor te stellen. In dit gebied tussen Leuven, Aarschot, Diest en Tienen zijn er mogelijkheden te over om te wandelen en te fietsen. Deelnemers staan dan ook voor een moeilijke keuze : diverse wandelparkoersen met afstanden die variëren van 4 tot 15 km, een 40 km lange fietstocht, óf (voor wie het echte werk liever aan een ander overlaat) een huifkartochtje. Tema van dit natuurfeest wordt Groene linten in het landschap, en tientallen gidsen staan klaar om de nodige uitleg te verschaffen over deze lijnvormige landschapselementen zoals hagen, bermen of bomenrijen. Voor de jeugd zijn er speciale aktiviteiten, muzikale animatie, een ballonwedstrijd…

– Info : Natuurreservaten Oost-Brabant, Gilainstraat 1 in 3300 Tienen. tel. (016) 81.40.78.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content