BRABANT

als de laatste vakantiedagen wat lang beginnen te duren, kan een bezoekje aan de hoofdstad soelaas brengen. Daar loopt nog tot 1 oktober een tentoonstelling naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van onze nationale striphelden Suske en Wiske. De voornaamste troef van deze strip is waarschijnlijk z’n herkenbaarheid, de typische Vlaamse sfeer en taal. Maar ook de wonderlijke uitvindingen die in de verhalen meespelen, de mogelijkheden om in tijd en ruimte te reizen en historische personages te ontmoeten, blijken nog altijd aan te slaan bij het jonge volkje, dat van elk album toch nog zo’n kleine 400.000 eksemplaren verslindt.

– Info : Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Zandstraat 20 in 1000 Brussel. tel. (02) 219.19.80. Gesloten op maandag.

LIMBURG

onlangs kwam het Provinciaal Verbond voor Toerisme in Limburg, in samenwerking met de Vlaamse Jeugdherbergcentrale en het Provinciaal Natuurcentrum, met een natuur-gerichte wandelkaart voor de dag, een uitgave waarin een kleine zeventig permanent toegankelijke groengebieden werden aangeduid. Per gebied wordt aangeduid om welk soort biotoop het gaat : bos of heide, vijverlandschap, kasteelpark, boomgaard… Op de achterkant van de kaart werd plaats geruimd voor wat meer uitleg over elke specifieke biotoop en over de verschillende Limburgse landschapstypes : de Kempen, het Hageland, het Maasland, vochtig en droog Haspengouw, de Voerstreek. Het informatiepakket wordt vervolledigd met een aantal adressen van bezoekerscentra en jeugdherbergen, werd gedrukt in de drie landstalen en kost 100 fr.

– Info : Provinciaal Verbond voor Toerisme Limburg, Universiteitslaan 1 in 3500 Hasselt. tel. (011) 23.79.80.

ANTWERPEN

op zondag 27 augustus verwacht men in de Antwerpse Kempen heel wat volk voor de Kempendag, een initiatief dat ondertussen al aan z’n zesde uitgave toe is. Fietsen, wandelen, kultuur en folklore blijven de voornaamste ingrediënten van dit gebeuren. Sportieve families kunnen bijvoorbeeld terecht op de Schakel, een fietshappening voor jong en oud met keuze uit een trajekt van 60 en een van 33 km. De tocht voert de deelnemers o.m. langs de mooiste groene plekjes van Geel en Kasterlee, met volop animatie onderweg. Deelnemen kost 60 fr., brochure, aandenken, konsumptie en tombola inbegrepen. In Westerlo wordt de Schilderswandeling afgestapt in en om de abdij van Tongerlo ; Zoersel legt de nadruk op z’n band met Conscience ; in Malle vieren ze de Molenfeesten ; en in Turnhout kan je vanop de terrasjes genieten van de finale van het terrasteater, een wedstrijd voor amateurtoneel. Wie z’n neus volgt, komt vanzelf terecht in Hulsthout, waar de Midzomer Fruit- en Bloementocht georganizeerd wordt : een fiets- of autoparkoers waarbij onderweg heel wat lekkere fruithapjes kunnen verorberd worden. Deelnemers betalen 350 fr., brochure en zes konsumptiebonnetjes inbegrepen.

– Info : Toeristische Federatie Provincie Antwerpen-Toerisme Kempen, tel. (014) 43.61.11.

OOSTKANTONS

september betekent behalve het begin van het schooljaar ook Open Monumentendag (dit jaar op 9 en 10 september), een evenement dat ondertussen is uitgegroeid tot een massaal bezocht opendeurweekend in honderden gebouwen en monumenten over het hele land. Ter gelegenheid daarvan worden in Eupen een rondrit per bus en een geleide wandeling georganizeerd. De bus vertrekt om 10 u.40 aan het plaatselijke station en brengt de bezoekers o.a. naar de oude abdij van Malmédy voor een tentoonstelling over de Belgisch-Duitse grens, naar de St. Remacluskerk in Thommen en het streekmuseum in St. Vith. De deelnameprijs staat op dit ogenblik nog niet vast, maar men hoopt die vanaf begin augustus te kunnen meedelen.

– Info en reservatie : Dienst Toerisme voor de Oostkantons, MühlenbachstraBe 2 in 4780 St. Vith. tel. (080) 22.76.64. Fax : (080) 22.65.39.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content