WEST-VLAANDEREN

in de serie Weekend Reisgidsen van Casterman verscheen een deeltje over Brugge. Met zijn bescheiden 78 bladzijden weet dit boekje toch heel wat informatie samen te brengen, met daarenboven nog ettelijke kleurenfoto’s, tekeningen, een stadsplannetje, nuttige adressen en telefoonnummers. De lezer krijgt kort en overzichtelijk de historische achtergrond van opkomst en verval van de stad geschetst. Verder bevat het boekje een kleine Who’s Who van belangrijke Brugse personages en dat zijn zowel schilders, schrijvers als politici ; een beschrijving van het voornaamste historische erfgoed in de stad (zowel kerkelijke als wereldlijke architektuur) ; een overzicht van de musea ; èn tips voor trips in de onmiddellijke omgeving zoals bijvoorbeeld naar Damme of Zeebrugge. Al met al een handig, goedkoop (295 fr.) en heel verzorgd boekje, waarin je als bezoeker meer dan voldoende informatie vindt en dat zeker niet moet onderdoen voor sommige heel wat duurdere en dikkere eksemplaren. Te koop in de boekhandel.

de traditionele kerstmarkten die vanuit Duitstalige landen Wallonië veroverden, worden nu ook volop in Vlaanderen georganizeerd, en met sukses. In Zandvoorde zijn ze ondertussen al aan hun derde editie toe. Dit jaar worden kijk- en kooplustigen verwacht op zondag 17 december. In en rond de dorpskerk wordt dan voor de nodige animatie gezorgd. In de St.-Corneliuskerk brengen koren een eigentijds kerstrepertoire en een folkgroep zorgt voor de stemming onder begeleiding van vaak minder bekende instrumenten. Buiten wordt een levende kerststal opgezet, op verschillende lokaties wordt in de loop van de namiddag een marionettenvoorstelling gegeven, en wie niet bang is van het winterse weer kan het verleden doen herleven met een huifkarrentochtje waarvoor 50 fr. wordt gevraagd. Natuurlijk kan je op de markt zelf terecht voor geschenken, kaarsen, wenskaarten of een natje en een droogje ; dat laatste kan ter plaatse geproefd of voor thuisblijvers ingepakt worden.

– Info : Toeristische Dienst Zonnebeke, Ieperstraat 5 in 8980 Zonnebeke. tel. (051) 77.04.41.

wie een uitstapje plant met vrienden of kollega’s, en op zoek is naar goede ideeën voor een dagje uit, kan een beroep doen op de kersverse brochure Daguitstappen en Verblijfsarrangementen voor Groepen in West-Vlaanderen 1996, verzorgd door Westtoerisme. Hierin werden meer dan 40 suggesties samengebracht voor een geslaagde uitstap in de provincie, gaande van een bezoek aan een tentoonstelling tot natuurweekends of fietstochten. Dagarrangementen worden georganizeerd voor gezelschappen van zo’n 20 personen (minder is vaak ook mogelijk, maar dan wordt het wel iets duurder) en omvatten naast diverse geleide bezoeken meestal ook een koffiepauze en lunch. Zo kan je bijvoorbeeld op stap in het land van Streuvels en Verriest met een bezoek aan Anzegem, lunch en rondleiding in het Streuvelsmuseum. Een groep betaalt daarvoor 630 fr. p.p., gids en middagmaal inbegrepen. Ook een kastelentrip behoort tot de suggesties : bezoek aan het kateel van Loppem, de waterburcht van Wijnendale en het kasteel van Ingelmunster kost 690 fr. p.p., lunch en gidsbeurten inbegrepen. Maar ook wie niet in groep wil uitvliegen, vindt hier waardevolle suggesties : vijfdaagse fietstochten, een bierseminarie, natuurbelevingsweekends… Deze brochure is gratis te verkrijgen bij Westtoerisme.

– Info : Westtoerisme, kasteel Tillegem in 8200 Sint-Michiels. tel. (050) 38.02.96. Fax : (050) 38.02.92.

WALLONIE

vanaf 17 november gaan de deuren van het Musée de la Photographie in Charleroi weer open, na een grondige herschikking. Ter gelegenheid van de heropening worden ook twee tijdelijke tentoonstellingen georganizeerd : enerzijds is er aandacht voor het werk (jaren ’30-’50) van Lisette Model, anderzijds wordt een retrospektieve gewijd aan de Luikse fotograaf Hubert Grooteclaes. Bezoekers zijn welkom van 10 tot 18 uur, en dat elke dag behalve op maandag.

– tel. (071) 43.58.10.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content