WANDELEN

In de serie Dicht-Bij-Huisgidsen van Lannoo verscheen van de hand van Julien van Remoortere een wandelgids met dertien trajekten door Westvlaamse domeinbossen. De bedoeling is dit initiatief te laten uitgroeien tot een hele reeks “boswandelgidsen”, ééntje per Vlaamse provincie. Na een algemene inleiding over het fenomeen bos, de diverse boomsoorten en een woordenlijst krijgt de lezer de beschrijving van de verschillende wandelingen, voorzien van een gedetailleerd kaartje, een routebeschrijving en sfeervolle natuurfoto’s. Tot onze favorieten behoren o.a. het Duinenbos in De Haan, het Wijnendalebos in Torhout en het Hellegatbos in Westouter. Deze verzameling rustgevende wandelingen is te koop in de boekhandel en kost 495 fr.

FIETSEN

In diezelfde reeks Dicht-Bij-Huisgidsen verschenen ook twee nieuwe fietsboeken, waarvan het ene zich beperkt tot West-Vlaanderen en het andere het hele Vlaamse landsgedeelte bestrijkt. Greet De Schrijver verzamelde in de “Fietsgids voor West-Vlaanderen” een twintigtal bewegwijzerde fietsroutes, langs de kust maar ook door minder bekende plaatsjes in het Vlaamse achterland. Naast oude bekenden als de Riante Polderroute (o.m. via Damme, de Damse Vaart en Knokke) en de Genteleroute (omgeving Blankenberge) vind je hierin ook de wegbeschrijvingen van bijvoorbeeld de Oude Dijkenroute (De Haan, Stalhille, Klemskerke), de Breduiniaroute (omgeving Bredene), de Kastelenroute (een fietstocht langs kasteeltjes in de omgeving van Brugge), en de Veurne-Ambachtroute. Elke tocht werd voorzien van een duidelijk kaartje, toeristische beschrijving, adressen waar je terecht kan voor toeristische informatie of het huren van fietsen, en een beknopte maar handige parkoerswegwijzer. Afstanden variëren van 36 tot 58 km, en dat is voor de meeste vakantiegangers makkelijk haalbaar.

Wie op z’n honger blijft zitten met de relatief korte kusttochtjes kan de voetriempjes aanspannen voor een trip langs de “Vlaanderen Fietsroute”, een trajekt dat zo’n 750 km lang is en in een lus door de Vlaamse provincies loopt langs de meest veilige paden. Om iedereen te laten meegenieten, verdeelde auteur Luc West het parkoers in dagtrips van zo’n 50 km lang, maar echte fietsfanaten kunnen uiteraard verschillende etappes kombineren : voor hen werden bovendien een aantal dwarse verbindingsroutes in het boek opgenomen (Gent-Avelgem bijvoorbeeld, of Mechelen-Leuven). Ook hier werd elke etappe voorzien van een duidelijke kaart, de nodige toeristische uitleg, wegwijzer, en eventuele overnachtingsmogelijkheden. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen : de aansluitingen met de LF 13, een fietsroute die in het zuiden van Nederland van west naar oost loopt, worden eveneens gesignaleerd. De Dicht-Bij-Huis-Fietsgidsen zijn te koop in de boekhandel en kosten 450 fr.

GIDS

Onlangs verscheen de volledig vernieuwde vierde editie van de “Gids voor Vlaanderen”, langzamerhand uitgegroeid tot een standaardwerk voor al wie wat meer wil weten over eigen streek of vakantiebestemming. In samenwerking met lokale heemkundigen werd voor alle Vlaamse gemeenten en deelgemeenten, inclusief die van het Brusselse gewest, een schat aan informatie verzameld : van de klassieke gegevens als oppervlakte, aantal inwoners en geografische ligging tot de etymologische achtergrond van de plaatsnaam en een kort artikel over de lokale geschiedenis. De voornaamste bezienswaardigheden krijgen een korte beschrijving en eventuele belangrijke evenementen worden vermeld. Voor grotere gemeenten wordt de uitleg afgerond met een stadsplan. Kortom, een handige, beknopte, maar zeer volledige gids, die ons ook omwille van het formaat (11 x 17,5 cm) een goede reisgenoot lijkt : onze boekenkast staat vol met veel te grote, omvangrijke atlassen en naslagwerken die helaas slechts zelden het daglicht zien. Deze uitgave, een samenwerking van Lannoo en VTB-VAB, kost 995 fr. en is te verkrijgen in de boekhandel.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content