WEST-VLAANDEREN

nog vijf zaterdagnamiddagen kan je in de Brugse Sint-Salvatorskerk terecht voor een gratis rondleiding, en dat op initiatief van het Jong Kristen Onthaal voor Toerisme. Het monumentale bakstenen gebouw wordt momenteel grondig gerestaureerd, en hierbij zijn al heel wat boeiende ontdekkingen gedaan : resten van een Romaans portaal, fresko’s uit de 14de, 15de en 16de eeuw die verborgen zaten onder het pleister, overblijfselen van de oorspronkelijke 13de-eeuwse bouw achter later opgetrokken muren… De rondleidingen starten om 14 u.15, in de kerk, aan de westzijde waar het orgel staat. Inschrijven is niet nodig, maar dit gebeuren richt zich uiteraard eerder tot partikulieren dan tot grotere groepen.

– Info bij Veerle Heyndrikx, Boeveriestraat 10 in 8000 Brugge. Tel. : (050) 35.56.05.

wie weet wat het is om, na een overhaast vertrek uit het snikhete binnenland, aan de kust te belanden onder zware regenwolken, zal blij zijn te horen dat VVV Blankenberge een speciale weer/infolijn heeft opgestart : een telefoontje naar nummer 0900/25.531 is voldoende om te weten of de hele trip wel de moeite loont. Het bericht wordt dagelijks ingesproken, in het Nederlands en in het Frans, en is 7 dagen op 7 permanent bereikbaar. Zijn de weergoden gunstig en gaat de trip naar de kust door, dan kunt u er meteen genieten van een heel zomerprogramma gratis aktiviteiten : zo is er op 21 juli, 4 en 18 augustus een vuurwerk op de Zeedijk (vanaf 22 u.30), is Tien Om Te Zien te gast aan de vuurtoren op 25 juli, 1, 8 en 15 augustus ; voor de kleintjes komt er een sprookjesfestival op 21, 22 en 23 augustus en eveneens op 23 augustus wordt Samson verwacht. Bovendien koos Radio 2 Blankenberge als thuishaven voor diverse zomerprogramma’s : Golfbreker op 6, 14 en 20 augustus, Zoete Inval, de Vlaamse Top Tien, Top 30, op 5 augustus.

– Info bij het VVV, Koning Leopold III-plein, 8370 Blankenberge. Tel. : (050) 41.22.27. of (050) 41.29.21.

ANTWERPEN

nog tot 3 september kan je in het Mechelse Speelgoedmuseum terecht voor een tentoonstelling over de Flintstones, de populaire tekenfilmfiguren die op televisie hun intrede deden in de jaren ’60, lang voor de huidige generatie op het grote scherm kennismaakte met de helden uit het steentijdperk. De reeks sloeg zo goed aan dat er naast de films een heleboel gadgets en speeltuigen op de markt kwamen : poppenkastfiguren, bekers, puzzels, gezelschapsspelletjes, boeken, plastieken of blikken personages… Naast de Flintstone-tentoonstelling kan je in dit museum nog altijd de kollektie speelgoedsoldaatjes bewonderen, en met hetzelfde ticket kom je ook in het Bijenteeltmuseum dat in hetzelfde gebouw onderdak vond. Toegangsprijs voor beide musea en beide tentoonstellingen : 120 fr. voor volwassenen en 100 fr. voor kinderen. Open elke dag, behalve op maandag, van 10 tot 17 uur.

– Info bij het Speelgoedmuseum, Nekkerspoel in 2800 Mechelen. Tel. : (015) 55.70.75. Fax : (015) 55.20.85.

LIMBURG

is zoon- of dochterlief minder onder de indruk van de landelijke charmes van Limburg dan de hardwerkende ouders, dan brengt de brochure Avontuurlijk Limburg wellicht uitkomst. In dit boekje vind je een aantal suggesties voor boeiende en ietwat ongewone vakantie-aktiviteiten. Zo kan je in Lummen een robbertje Paintball-vechten (minimum 10 personen), in Neerpelt worden trips per jeep georganizeerd, in Hasselt kan je terecht op een indoor-karting. Voor wie het hogerop zoekt, zijn er luchtdopen (Hasselt, Hechtel-Eksel, Maasmechelen), terwijl waterratten volop de kans krijgen om te roeien, te surfen, te hengelen, te kajakken, te duiken of te waterskiƫn. Maar ook minder avontuurlijke geesten komen in deze provincie aan hun trekken : in dezelfde reeks Verrassend Limburg verschenen ook een wandelgids, een museumgids, een fietsbrochure en een boekje met kindvriendelijke aktiviteiten.

– Info en brochures bij : Provinciaal Verbond voor Toerisme Limburg, Provinciehuis, Universiteitslaan 1 in 3500 Hasselt. Tel. : (011) 23.79.80. Fax : (011) 23.79.93.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content