WEST-VLAANDEREN

traditiegetrouw organizeert de Bond van Grote en Jonge Gezinnen kindvriendelijke, niet-commerciële animatie aan onze Belgische kust waaraan zowel kleintjes als volwassenen kunnen deelnemen. Voor deze laatsten bevat de prijzenmand o.a. vakantiecheques en tickets voor kanaalovertochten. Naast de spelletjes wordt voor extra pret gezorgd met o.a. fortenbouw, schattenjacht en garnaalvissers te paard. De dag wordt telkens feestelijk afgesloten met een showprogramma op de plaatselijke zeedijk, waar klowns en akrobaten van 20 tot 22 uur paraat staan. Afspraak o.a. op 1 augustus in Heist, op 2 augustus in Nieuwpoort, 3 augustus in Koksijde-Bad, 4 augustus in Middelkerke, 7 augustus in Oostduinkerke.

– Info : Bond van Grote en Jonge Gezinnen, Troonstraat 125 in 1050 Brussel, (02) 507.88.11.

vaste waarde op regenachtige vakantiedagen is een bezoek aan het Stripfestival van Koksijde, dat trouwens al aan z’n 10de editie toe is en dit jaar loopt van 15 juli tot en met 6 augustus. Dit stripgebeuren probeert een overzicht te geven van wat er vandaag zoal leeft in het Belgische stripwereldje en biedt een heel ruim programma voor het zeer verscheiden publiek dat hier elk jaar naartoe stroomt. Zo zijn er de strips zelf en de aanwezigheid van diverse tekenaars, maar je kan er ook poppenkast-kijken (17 juli), er worden films vertoond (zo o.a. op 20 juli om 17 uur : Suske en Wiske), op de ruilbeurs kunnen boeken van eigenaar wisselen, er zijn speciale tentoonstellingen rond feestelijke verjaardagen zoals 50 jaar Suske en Wiske of 20 jaar Bakelandt, en je kan je strips laten signeren. Afspraak dus op het kerkplein aan de Van Buggenhoutlaan in Koksijde-Bad. Het festival is elke dag open van 14 tot 18 uur ; op donderdag tot 22 uur. Toegangsprijs : 100 fr. ; kinderen tot 12 jaar 70 fr. Nieuw is de familiekaart (2 volwassenen, 3 kinderen), waarvoor je 299 fr. betaalt.

– Info : (058) 51.88.10. Fax : (058) 52.27.41. Vanaf 12/7 : (058) 51.05.05.

OOST-VLAANDEREN

liefhebbers van volkskunde zullen blij zijn met de inventaris die de gemeente Beveren heeft opgesteld van alle kleine en grote kapellen op haar grondgebied. Het is een schat aan gegevens die nu werden gebundeld in een brochure en waarover nog tot 20 juli een tentoonstelling loopt in de plaatselijke openbare biblioteek. Een aantal vrijwilligers trok de straat op om de gebouwen te inventarizeren, er werd ook uitgekeken naar boom- en gevelkapellen, men probeerde gegevens te verzamelen over verdwenen kapellen en de plaatselijke fotoklub zorgde voor het vastleggen van dit belangrijk kultureel erfgoed. Het resultaat liegt er niet om : men kwam tot de konklusie dat Beveren nog meer dan 50 grotere kapellen telt, en in de toekomst wil men alle mogelijke inspanningen leveren om het behoud van dit patrimonium te verzekeren. De geïllustreerde brochure telt 187 blz., kost 300 fr. en is o.a. te koop in de gemeentelijke openbare biblioteek (Kloosterstraat 37 in 9120 Beveren), waar men tijdens de openingsuren ook gratis de tentoonstelling kan bezoeken.

– Info : Gemeentelijke Culturele Raad, Johan De Ridder, (03) 775.98.56. of Peter Heyndrickx, (03) 750.16.79.

ANTWERPEN

sinds kort wordt in Antwerpen een Diamantwandeling georganizeerd, een initiatief van de Hoge Raad voor Diamant in samenwerking met de Vereniging Antwerpen Congresstad. Dit gebeuren richt zich jammer genoeg alleen tot groepen, maar misschien krijgt u wel zo’n 15 tot 20 deelnemers samen voor zo’n boeiende trip. Men vertrekt aan het Rubenshuis, en via de Meir en de Keyserlei wandelt men naar het Diamantkwartier. In het Diamantcentrum zelf krijgen de deelnemers uitleg over de organizatie van de diamanthandel. De wandeling eindigt bij het Provinciale Diamantmuseum. Deelnemen kost 250 fr. p.p., voor de gids wordt per uur 600 fr. gevraagd met een minimum van 1200 fr. De tocht kan op maat van de groep worden gesneden.

– Info : Antwerpen Congresstad, mevr. Simons, (03) 240.69.69.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content