BRABANT

La Fonderie, Centre d’Histoire Industrielle et Sociale de la Région Bruxelloise, geeft voor de vierde keer een brochure uit met tochten door het onbekende Brussel, tochten die zowel op vastgestelde data (voor individuele bezoekers) als op aanvraag (voor groepen) worden georganizeerd. Telkens komt een bepaald tema aan bod : de industrializatie, de huisvesting, het water, traditionele aktiviteiten als bierbrouwen en chocolade maken… Voor alle tochten bestaat er keuze tussen Franstalige en Nederlandstalige begeleiding. Wie opteert voor een gidsbeurt in het Nederlands kan daarvoor o.a. terecht op 29 juli en 29 september (de Kleine Zavel en de ambachten) ; 1 september en 28 oktober (de Grote Markt) ; 15 juli, 26 augustus en 9 september (pralines en chocolade) ; 22 juli, 26 augustus en 28 oktober (Brussels bier) ; 22 juli, 12 augustus en 23 september (fabrieken van weleer). Deelnemen kost tussen 200 tot 280 fr. per persoon naargelang van het onderwerp ; abonnementen voor vijf of tien tochten zijn mogelijk.

– Info en reservatie : (02) 410.99.50.

nog in Brussel zorgt de Internationale Universitaire Montgolfiade van de ULB op zaterdag 24 juni voor een kleurrijk schouwspel, als zo’n 60 warmeluchtballons de hoogte ingaan. Afspraak op de Campus, Triomflaan (ingang 5) in Brussel, waar vanaf 14 uur voor groot en klein diverse attrakties op het getouw worden gezet (springkasteel, elektronische spelletjes, muziek en volksdansen), terwijl pannekoeken, allerhande hapjes en enkele streekbieren ongetwijfeld gretige afnemers zullen vinden. In de tentoonstelling De wereld van het avontuur worden topprestaties van piloten van ballonnen en luchtschepen belicht. Vóór de start kunnen de deelnemende piloten (afkomstig uit o.a. Frankrijk, Zwitserland, Engeland, VS, Finland en natuurlijk België) aan de tand gevoeld worden over hun dikwijls bizarre vliegavonturen. Moment suprême van de dag is de start van de ballons die omstreeks 18 uur plaatsheeft, zodat de deelnemers nog over zo’n vier vlieguren zullen kunnen beschikken voor zonsondergang. De toegang tot het gebeuren is gratis, konsumpties worden aan demokratische prijzen verkocht.

– Info : I.U.M., Koningsstraat 326 in 1210 Brussel, (02) 219.30.88. Fax : (02) 219.00.16.

WALLONIE

onlangs bracht het Office de Promotion du Tourisme Wallonie-Bruxelles (OPT) een brochure uit met stadswandelingen. Het gaat hier om een bloemlezing uit een reeks stadstochten die eerder verschenen in het tijdschrift Touring Magazine. Tien steden (waaronder Nijvel, Bergen, Doornik, Malmedy en Durbuy) worden verkend. De lezers krijgen naast de beschrijving van de wandelroute ook adressen van restaurants, winkels, plaatselijke VVV’s… De aantrekkelijke brochure, mooi geïllustreerd, is beschikbaar in vier talen en gratis af te halen bij de Touring-agentschappen overal in het land, of bij het OPT.

– Info : OPT, rue du Marché aux Herbes 61 in 1000 Brussel, (02) 504.03.90. Fax : (02) 504.02.70.

onder de titel Spaventure 30/40 worden in de streek van Spa een aantal tochten georganizeerd, speciaal bestemd voor de leeftijdsgroep tussen 30 en 40 jaar. De tochten vinden plaats op zondagmorgen, met afspraak om 10 uur aan het Bureau voor Toerisme in Spa. Na een inleidende koffie gaat het dan met de wagen naar de plaats van vertrek (maximum 10 km ver), waar een tocht van start gaat die naargelang van de weersomstandigheden zo’n twee tot vier uur zal duren. Onderweg wordt niet alleen uitleg gegeven over natuur en kultuur, er wordt van de deelnemers aktieve participatie verwacht in spelletjes en animaties. Eenzaten en stijve professoren zijn dus gewaarschuwd ! Wie zin heeft om erin te vliegen (wandelschoenen niet vergeten) kan nog delen in de pret op 16, 23 en 30 juli ; 13, 20 en 27 augustus ; 3 en 10 september. Deelnemers betalen 700 fr. p.p., animatie, koffie en kleine maaltijd onderweg inbegrepen. Wie de zaterdag of de dag zelf nog inschrijft, betaalt 100 fr. extra.

– Info : l’Office du Tourisme de Spa, (087) 77.25.19.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content