WEST-VLAANDEREN

BOTEN : van 9 tot 11 juni wordt in Nieuwpoort de Belgische manche van het Europese Mumm 36 Circuit uitgevochten, een wedstrijd voor de gelijknamige boten die zo’n 66,77 m2 zeiloppervlak hebben, 3,7 ton wegen en een team van acht man herbergen. Zo’n wedstrijd biedt niet alleen een boeiend en kleurrijk spektakel, we mogen hier ook gerust blijk geven van enig chauvinisme : onder de vijftiental deelnemers zijn namelijk ook twee Belgische boten van de partij. Na de manche in België wordt het hele botencircus nog verwacht in o.a. Frankrijk en Italië waar andere etappes worden uitgevochten.

OOST-VLAANDEREN

MONUMENTEN : naar jaarlijkse traditie organizeert de Stichting Monumenten- en Landschapszorg samen met de VTB-VAB onder de titel Langs Vlaamse Wegen een serie tochten op zondag, waarbij in de voormiddag door de natuur wordt gewandeld (maximum 15 km) en om 14 uur een monumententocht op het programma staat. Wie graag stapt, kan met behulp van een brochure en wegwijzers op pad voor zo’n 6 km langsheen de voornaamste bezienswaardigheden van een specifieke gemeente ; wie liever de fiets van stal haalt, zit goed voor 30 km rijplezier door de mooiste landschappen van de streek. Bij de belangrijkste historische gebouwen wachten gidsen de wandelaars en de fietsers op met de nodige geschiedkundige uitleg. Voor het namiddagprogramma kan men van start gaan tot 15 uur, en zowel bij het vertrek als bij de aankomst staat heel wat animatie op het menu : optredens, tentoontellingen, uitzonderlijke toegankelijkheid van specifieke monumenten, een hapje en een drankje. Deelnemers maken bovendien kans op een prijs, met extra mogelijkheden voor wie minstens drie tochten meemaakt. Afspraak op 18 juni in Sint-Niklaas, op 24 september in Bornem en op 15 oktober in Beringen. Voor diegene die het allemaal nog eens rustig wil overdoen, zijn momenteel al meer dan dertig verschillende wandelbrochures en een twintigtal fietskaarten ter beschikking, die respektievelijk 50 en 25 fr. kosten, maar de dag zelf kan je gratis deelnemen.

– Info en bestelling brochures : Stichting Monumenten- en Landschapszorg, Bergstraat 72 in 1000 Brussel, (02) 512.40.97.

EVENEMENTEN : wie van plan is binnenkort Oost-Vlaanderen aan te doen, kan best meteen de Evenementenkalender ’95 afhalen, een brochure waarin de belangrijkste initiatieven uit deze provincie staan vermeld. Er zijn gebeurtenissen van allerlei slag, gaande van feesten, wandelingen en jaarmarkten tot stoeten, tentoonstellingen, koncerten en volksspelen. Alvast te noteren : Adriaan Brouwerfeesten in Oudenaarde (23 tot 25 juni), Gentse Feesten (15 tot 24 juli), Ambachtelijk Weekend in het Waasland op 26 en 27 augustus.

– Info : brochure “Evenementenkalender ’95” bij de plaatselijke VVV’s.

ANTWERPEN

NATUURWANDELINGEN : de Vereniging voor Milieu Edukatie van de Provincie Antwerpen organizeert tijdens de maanden juni, juli en augustus geleide natuurwandelingen waarbij natuurgidsen voor de deskundige uitleg instaan. Wie genoeg heeft aan een namiddagje natuur kan terecht in Westmalle (2 juli en 6 augustus), het kasteelpark De Renesse (18 juni, 16 juli en 20 augustus), en het domein De Merel in Brecht (11 juni, 9 juli en 13 augustus). Vertrek telkens om 14 u.30, aankomst omstreeks 16 u.30. Wie zich mans genoeg voelt, mag op 25 juni of 27 augustus niet ontbreken aan Brug 11 in Brecht, waar om 10 uur het startsein wordt gegeven voor een daguitstap die duurt tot ongeveer 16 u.30. Boterhammetjes niet vergeten. Voor families met kleintjes is er op zondag 30 juli een geleid bezoek aan de kinderboerderij van St.-Job-in-’t-Goor, afspraak om 14 u.30.

– Info : Natuurgidsen van Malle-Brecht, (03) 322.12.75.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content