WEST-VLAANDEREN

wie zo langzamerhand baalt van de klassieke, onpersoonlijke kamer in de altijd-op-elkaar-lijkende vestigingen van de meer betaalbare hotelketens kan een alternatief vinden in de Bed & Breakfastgids van Taxistop, een boekje dat al aan z’n zesde editie toe is en de vakantieganger de weg wijst naar voordelige èn persoonlijke akkommodatie. In de gids vind je trouwens niet alleen adressen waar je terechtkan voor kamer met ontbijt ; ook het huren van een woning (korte of lange periode) behoort tot de mogelijkheden, en dat niet alleen in België, maar in de hele Benelux. Wie bijvoorbeeld de kust of het achterland wil ontdekken, kan op verschillende plaatsen terecht : Brugge (vanaf 1400 fr.), Bredene (1000 fr.), het mooie De Haan (1400 fr.), De Panne (1400 fr.), Oostduinkerke (1200 fr.), Oostende (vanaf 1200 fr.)… Alle vermelde prijzen gelden voor twee personen, kamer met ontbijt, maar er is ook een ruime keuze aan éénpersoonskamers. Dit handige boekje is te koop in krantenwinkels en bij de toeristische diensten, en kost 125 fr. Wie het zich makkelijk wil maken, stuurt acht postzegels van 16 fr. naar Taxistop : dan valt de B&B-gids een tijdje later gegarandeerd in de brievenbus.

– Info : Taxistop, Onderbergen 51 in 9000 Gent, (09) 223.23.10. Fax : (09) 224.31.44.

ANTWERPEN

in de nieuwe Dagtrips-brochure van de NMBS vind je naast de obligate uitstapjes naar de Zoo, Bokrijk en Brussel nu ook een hoofdstuk gewijd aan fietsroutes. Van nu af aan bestaat inderdaad de mogelijkheid om een gekombineerd trein+fiets-ticket te kopen, en het karretje wordt dan in het verhuurstation van uw keuze (er zijn vijfendertig stations die over fietsen beschikken, sommige ook over mountainbikes) netjes voor u klaargezet. Je kan hiervoor in elk Belgisch station terecht, elke dag, van 7 tot 20 uur. Reserveren is niet nodig. Prijzen variëren van 345 tot 585 fr., trein+fiets, naargelang van de lengte van het treintrajekt, maar hou er rekening mee dat in het station van aankomst een waarborg zal worden gevraagd van 500 fr. voor het gebruik van de fiets, die bij tijdig en in goede staat inleveren ook wordt terugbetaald. In Turnhout, Lier of Puurs, bijvoorbeeld, bestaan diverse, bewegwijzerde fietsroutes van dertig tot vijftig km. Wie goed beslagen de weg op wil, kan best vooraf kontakt opnemen met de plaatselijke Toeristische Dienst of de Provinciale Toeristische Federaties. Deze laatste staan trouwens met adres en telefoonnummer vermeld in de Dagtrips-brochure, die gratis ter beschikking ligt in de meeste Belgische Stations.

wie van plan is om naar de provincie Antwerpen te reizen, kan beter meteen de nieuwe brochure Gids voor vakantie en rekreatie aanvragen. Daarin vind je gegarandeerd honderden tips voor bezoeken en rekreatiemogelijkheden, gaande van kerken en begijnhoven tot natuurgebieden, fietsroutes of huifkartochten. Bovendien werd in de gids ook een lijst opgenomen van de beschikbare toeristische publikaties : wandel- en fietsroutes, topografische kaarten, gidsen, autoroutes… Wij streepten alvast enkele bezienswaardigheden aan die we bij een volgend bezoek niet willen missen : het bosrijke Zoersel (waar Conscience het verhaal van de Loteling hoorde vertellen in het nu nog bestaande Boshuisje), het reservaat van de Kalmthoutse heide, het Speelkaartenmuseum in Turnhout, Mariekerke aan de Schelde (waar op 24 en 25 juni een Folkloreweekend wordt georganizeerd). De “Gids voor Vakantie en Rekreatie” telt meer dan honderd pagina’s nuttige informatie, kost 11 fr. en is te verkrijgen bij de Toeristische Federatie van de Provincie Antwerpen. Wie de brochure thuis wil ontvangen, moet 150 fr. neertellen.

– Info : Toeristische Federatie Provincie Antwerpen, Karel Oomsstraat 11 in 2018 Antwerpen, (03) 216.28.10. Fax : (03) 237.83.65.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content