WEST-VLAANDEREN

West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en het Nederlandse Zeeuwsch-Vlaanderen sloegen de handen in elkaar voor een grensoverschrijdend fietsprojekt dat meer dan twintig uniform bewegwijzerde fietsroutes omvat. Op de grote rekreatiekaart worden alle routes kort voorgesteld. Afzonderlijke fietskaarten per trajekt, met kompleet uitgestippelde weg en historische informatie zijn eveneens te koop, en dat bij alle VVV’s en Toeristische Diensten in deze streek. Naast de routes van de verschillende tochten vind je op de grote kaart ook een boel toeristische informatie over de diverse landschappen, biezonderheden over meerdaagse fietsarrangementen en de adressen van de campings waar je terecht kan in goedkope trekkershutten, een formule die ongetwijfeld de jonge wielertoeristen zal aanspreken. De totaalkaart voor het hele gebied kost 50 fr. (fl. 2,5), voor de diverse individuele fietsroutes (die variëren tussen 27 en 53 km) betaal je 75 fr. (fl. 4).

– Info : Westtoerisme, Kasteel Tillegem in 8200 Sint-Michiels, (050) 38.02.96.

ANTWERPEN

dit initiatief met ongewone stadswandelingen is al aan z’n tiende jaargang toe. In dit feestjaar is de aktiviteitenkalender natuurlijk extra goed gevuld. Bovendien worden naast Mechelen ook andere, kleinere en dikwijls minder bekende steden aangedaan : zo gaat men op zondag 28 mei op verkenning in Boom, op 24 september kiest men voor Dendermonde, op 22 oktober gaat het richting Vilvoorde. Daarnaast blijven er natuurlijk de tematochten in Mechelen zelf met bijvoorbeeld de Poortentours, tochten die telkens naar één bepaalde stadspoort en de bijhorende buurt leiden. Op het menu : de Brusselpoort (2 en 6 augustus), de Hanswijkpoort (9 en 13 augustus), de Nekkerspoelpoort (16 en 20 augustus), de Koepoort (23 en 27 augustus), en de Sint-Katelijnepoort (30 augustus en 3 september). Twee wandelingen (11 en 28 juni) kregen het tema “in het spoor van Alfred Ost” mee. Bovendien organizeert de vereniging voor belangstellenden ook wandelingen en/of lezingen met diavoorstelling over o.a. de Begijnhofwijken of de rol van de Bourgondische hertogen in de stad. Deelnemen kost 150 fr., en daarvoor kan je genieten van een zowat drie uur durende uitstap. Tijdig (schriftelijk !) reserveren is de boodschap, en dat kan bij Patrick Egels, Vekestraat 8 in 2800 Mechelen.

– Info : (015) 41.27.08.

VLAAMS-BRABANT

wie zin heeft om de benen los te gooien op een aangenaam parkoers zonder zware hellingen wordt op zondag 4 juni verwacht in Diest, want daar kan je die dag inschrijven voor de jaarlijkse Drieprovinciënpad-fietstocht die ook door Limburg en Antwerpen voert. Dit bewegwijzerde parkoers, gespreid over zes gemeenten, zorgt niet alleen voor gezonde ontspanning zonder zotte kosten, je kan onderweg ook kennismaken met streekprodukten als Hagelands brood, pootzakkensoep (poten zijn wortelen) of Diesters Gildebier. Inschrijven kan vanaf 8 uur ’s morgens, en om 18 uur moeten de 55 km afgelegd zijn. Deelnemen kost 70 fr., een klein hapje inbegrepen.

– Info : VVV Diest, Stadhuis, Grote Markt 1 in 3290 Diest, (013) 31.21.21.

LIMBURG

wie nog energie over heeft, kan het stuur of de wandelschoenen naar Limburg wenden. Daar kwam men voor de dag met vier nieuwe temabrochures : “Fietsen”, “Wandelen” en “Musea”, plus de evenementenkalender van april tot juni 1995. En dat deze provincie aktiever is dan men soms ten onrechte durft te denken, merk je onmiddellijk aan het goedgevulde programma. Een greep uit het aanbod : een geleide wandeling in de voormalige steenbakkerij van Maasmechelen (21 mei), een kastelenfietstocht in Bilzen (28 mei), een wandeling langs tuinen en parken van Sint-Truiden (4 juni).

– Info : brochures zijn te verkrijgen bij het Provinciaal Verbond voor Toerisme in Limburg, Provinciehuis, Universiteitslaan 1 in 3500 Hasselt, (011) 23.79.80.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content