OOST-VLAANDEREN

al wie bij het zien van de Ronde van Vlaanderen de kuiten voelt jeuken, kan zich van nu af ook in de strijd werpen (zij het met enkele weken vertraging) en het spoor van de Flandriens volgen over veertien hellingen op Oostvlaams grondgebied. Daartoe heeft Toerisme Oost-Vlaanderen een mapje met fiches uitgegeven, waarin voor elke helling een beschrijving werd opgenomen, kompleet met foto, aard van de weg, hoogteverschil, moeilijkheidsgraad, historiek en toeristische informatie.

– De bundel is te koop voor 150 frank bij de belangrijkste VVV-kantoren uit de regio en bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Woodrow Wilsonplein 3 in 9000 Gent. Tel : (09) 267.70.20. Fax : (09) 267.71.99.

ANTWERPEN

dat er in de provincie Antwerpen altijd wel iets te beleven valt, blijkt uit de nieuwste editie van de plaatselijke Evenementenkrant, die driemaal per jaar wordt uitgebracht. Het aanbod is kronologisch en per regio gegroepeerd, met voor elk evenement nuttige gegevens zoals een korte omschrijving, telefoonnummer, eventuele toegangsprijzen en openingsuren. Uit het huidige aanbod (tot eind juni) onthouden we o.a. de Hanswijkprocessie in Mechelen (14 mei), de Sint-Dimpna-Ommegang in Geel (21 mei), het aspergefestival in Puurs (tot eind juni). Daarnaast wordt ook plaats geruimd voor meer aktieve vakantiedagen, met een ruim aanbod fiets- en wandeltochten, sportmanifestaties en geleide bezoeken.

– Wie er alles wil over lezen, kan de Evenementenkrant 1995/1 gratis afhalen bij de Toeristische Federatie van de Provincie Antwerpen, Karel Oomsstraat 11 in 2018 Antwerpen. Wil je de brochure in de bus krijgen, dan worden er portkosten aangerekend. Tel. : (03) 216.28.10. Fax : (03) 237.83.65.

het Maagdenhuis, nu museum van het Antwerpse OCMW, was destijds een meisjesweeshuis. Het kreeg in 1636, toen de instelling dank zij een schenking kon worden uitgebreid, op de binnenplaats een Mariastandbeeld van de hand van Huibrecht van den Eynde. De hoognodige restauratie van het beeld kwam er door privé-sponsoring, en vanaf 20 mei kan het weer bewonderd worden in het museum, Lange Gasthuisstraat 33 in Antwerpen. Open van 10 tot 17 uur en in het weekend van 13 tot 17 uur ; niet op dinsdag. Toegangsprijs : 75 frank, Antwerpenaars kunnen gratis binnen.

LIMBURG

met het (hopelijk) mooie lenteweer kan er opnieuw gedacht worden aan gezinsuitstapjes die zich hoofdzakelijk in de buitenlucht afspelen. Altijd leuk voor de hele familie is een trip naar het Openluchtmuseum Bokrijk, waar ook dit jaar een uitgebreide evenementenkalender werd samengesteld. Zo loopt nog tot 20 augustus een speciale tentoonstelling over het leven van gehandicapte mensen in vroegere tijden, en dat onder de titel Blikken zonder blozen. Om het domein nog beter te leren kennen, kan vanaf dit jaar iedereen, ook de individuele bezoeker, een beroep doen op de museumgidsen die iedere zon- en feestdag om 14 uur paraat staan aan de windmolen (bij Parking Kasteel) voor een gratis rondleiding ; wie die dag meer oog heeft voor het natuurschoon, kan, eveneens gratis, op stap met de natuurgids ; verzamelen geblazen aan het Infocentrum (parking Kasteel). Van 20 tot 28 mei wordt hier ook 100 jaar Film gevierd, met o.a. vertoningen van oude Vlaamse filmpjes, oude nieuwsitems, een tentoonstelling, projektie van fragmenten uit oude BRT-films en feuilletons die ter plaatse werden opgenomen, live-uitvoering van filmmuziek… Het openluchtmuseum is toegankelijk van 1 april tot en met eind september van 10 tot 18 uur, tijdens de maand oktober van 10 tot 17 uur. Toegangsprijs : 200 frank, kinderen 100 frank. Wie slim is, koopt voor 1600 frank een gezinsabonnement : daarvoor kan je, ongeacht het aantal kinderen, niet alleen het hele jaar terecht in het Openluchtmuseum, je krijgt bovendien een gratis Zoo-bezoek plus een gratis entree voor Planckendael cadeau, en dat voor het hele gezin.

– Voor meer informatie over de evenementenkalender kan je altijd terecht in het infocentrum (van 9 tot 17 u.), of op het telefoonnummer : (011) 22.45.75.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content