LIMBURG

elk jaar zet men in Sint-Truiden op de laatste zondag van april letterlijk de bloemetjes buiten. Dan staat alles in het teken van de bloeiende boomgaarden die voor de streek, die leeft van de fruitteelt, nu eenmaal van levensbelang zijn. De simpele zegening van de komende oogst is in de loop der jaren geëvolueerd naar een echt evenement dat de naam Bloesemfeesten meekreeg. Op het programma van 30 april staan heel diverse aktiviteiten : een aperitiefkoncert en een brunch in het Kasteel van het Speelhof ; een lentekoncert in het kerkje van Guvelingen ; Bloesemtochten te voet, met de fiets, auto of bus ; een fruittaartbuffet in Domein Terbiest ; het bezoek van de Bloesemfee die het jonge volkje vergast op leuke verhaaltjes… Wie het op een andere dag nog eens wil overdoen, kan de speciale bloesemfolder voor wandelaars, fietsers of automobilisten aanvragen bij de Dienst voor Toerisme. Kostprijs : 50 fr.

– Inschrijvingen en Info : Dienst voor Toerisme, Stadhuis, Grote Markt in 3800 Sint-Truiden, (011) 68.62.55. Fax : (011) 69.11.78.

ook op andere dagen valt in deze stad heel wat te beleven. Zo kan men op elke zon- en feestdag (tot eind september, 14 uur) een geleid bezoek brengen aan de Brustempoort, een ondergrondse ruïne van versterkingen waarvan de oudste resten dateren uit de 12de eeuw. Om 15 uur is het verzamelen geblazen voor een geleid bezoek aan de Abdij, en om 16 uur krijgt men deskundige uitleg over het Begijnhof, dat prat kan gaan op een 13de-eeuwse kerk met een unieke verzameling muurschilderingen. De wandelingen vertrekken telkens aan het monument in kwestie, duren zowat een uur en kosten de deelnemers 40 fr. per persoon. Naast deze geleide bezoeken kan je de eerste en derde zondag van de maand (tot en met oktober) ook deelnemen aan stadswandelingen die het historische centrum verkennen en waarin telkens een bepaald tema centraal staat. Zo wordt b.v. op 7 mei een avondlijke Vierkerkenwandeling georganizeerd (om 19 uur), terwijl op 21 mei aandacht wordt besteed aan merkwaardige grafmonumenten. Op 16 juli staan standbeelden in de kijker, en op 20 augustus wordt het omwallingspad met de oude vestingen verkend. De wandelingen vertrekken om 14 uur (behalve op 7 mei) aan het Stadhuis op de Grote Markt en deelnemers betalen 40 fr. p.p. Wie de zaken grondig wil aanpakken, kan zich een toeristisch abonnement kopen : voor 250 fr. kan je dan vier musea in de historische binnenstad bezoeken, drie geleide bezoeken meemaken en bovendien deelnemen aan één temawandeling.

– Info : Dienst voor Toerisme, zie boven.

ANTWERPEN

zowel de eigenlijke Antwerpse Dierentuin als het Domein Planckendael hebben dit jaar weer een welgevuld programma. Zo loopt in Planckendael van 28 april tot eind november een tentoonstelling over (meestal ongewenste) huisgasten als vliegen, muggen, spinnen en slakken, die de titel “Kriebels en andere griezels” meekreeg. Op moederdag (14 mei) worden mama’s met kroost speciaal in de bloemetjes gezet. Ook op vaderdag wordt hier voor een kleine attentie gezorgd, en op 24 september kan iedereen een kijkje nemen achter de schermen van het dierenpark, terwijl er de hele dag door voor animatie wordt gezorgd.

Ook in de Zoo worden moeders en vaders op hun respektievelijke feestdagen gevierd, terwijl hier van 31 maart tot 3 september speciale aandacht gaat naar de “Insekten uit het Tropische Regenwoud”, een streek die het de laatste jaren wel erg hard te verduren krijgt.

– Info : Zoo, Kon. Astridplein 26 in 2018 Antwerpen, (03) 202.45.40. Domein Planckendael, Leuvensesteenweg 582 in 2812 Muizen-Mechelen, (015) 41.49.21.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content