VLAANDEREN

HOTELS : een kamer met zicht op zee, onderdak midden in het uitgangscentrum van een stad, een riant verblijf in een kasteelhotel… je leest er alles over in de brochure Flanders Hotels van het Vlaams Commissariaat Generaal voor Toerisme. In dit boekje werden alle hotels opgenomen die door het VCGT officieel zijn erkend, plus de adressen in Brussel die hun erkenning kregen van de Franse Gemeenschap. De gids is zestalig en geeft alle nodige informatie : de hotels werden gerangschikt per provincie, kompleet met adres, telefoon- en faxnummer, aantal kamers, faciliteiten, prijzen volgens seizoen. Zoals de andere brochures van het VCGT (Budget Holidays, Gids Toeristische Attrakties, Vakantiewoningen, Holiday Villages) is “Flanders Hotels” gratis te verkrijgen bij de meeste diensten voor toerisme of in het infokantoor van het VCGT.

– Info : VCGT, Grasmarkt 63 in 1000 Brussel, (02) 504.03.90. Fax : (02) 504.02.70.

WEST-VLAANDEREN

LICHAAM : tot en met 11 juni loopt in het Brugse Volkskundemuseum een tentoonstelling rond oude schoolplaten, een tema dat hier al eerder aan bod kwam. Het museum beschikt inderdaad over een kollektie van zo’n 500 stuks, te uitgebreid voor één expositie. Na eerdere tentoonstellingen rond godsdienst en geschiedenis is dit keer het menselijk lichaam aan de beurt. Dit soort platen werd gebruikt vanaf omstreeks 1850 en vormde tot aan de veralgemening van dia, film en video zowat het belangrijkste didaktische materiaal waarover de onderwijzer beschikte. Deze leuke en nostalgische terugblik op het onderwijs van vroeger kan bezocht worden van 9 u.30 tot 12 u.30 en van 14 tot 17 uur.

– Info : Stedelijk Museum voor Volkskunde, Rolweg 40 in 8000 Brugge, (050) 33.00.44.

WALLONIE

KANT-EN-KLAAR : in de Oostkantons voorziet men niet alleen in kant-en-klare arrangementen voor groepen, ook individuele avonturiers worden hier niet vergeten. Er is keuze uit een flink aantal arrangementen, gaande van meerdaagse wandeltochten tot natuurbelevingsweekends, taalvakanties, kulturele of gastronomische verblijven, ruiterweekends en fietsarrangementen. En ook fotografen in spe komen aan de bak : wie het plezier van het fotograferen wil kombineren met natuurontdekking, kan zich inschrijven voor een fotoweekend in de Hoge Venen, onder leiding van een beroepsfotograaf. Prijzen variëren uiteraard naargelang het gekozen arrangement en de duur van het verblijf. Wandelaars hebben bijvoorbeeld de keuze uit drie, vier, vijf of zes dagen stappen waarbij de bagage naar de volgende overnachtingsplaats wordt vervoerd, kwestie van er licht en komfortabel op uit te kunnen trekken. Biezonder ingenieus is de Eifel-Tochten-Ruiker : deelnemers krijgen een bonnenboekje voor vijf overnachtingen, en stellen zelf hun route en dagelijkse fietsetappes samen op basis van de 22 fietstochten die door het Duits-Belgische Natuurpark leiden. Prijs per deelnemer : 7495 fr.

– Info en reservatie : Dienst voor Toerisme van de Oostkantons, Mühlenbachstraße 2 in 4780 St. Vith, (080) 22.76.64. Fax : (080) 22.65.39.

HOGE VENEN : tot 20 november kunnen wandelaars elke zondagmorgen om 10 uur stipt verzamelen aan het Informatiecentrum van het Signal de Botrange voor een tocht onder leiding van een ervaren gids, die speciaal werd opgeleid om alle vragen over dit prachtige natuurgebied te kunnen beantwoorden. Route en duur van de wandeling worden eerst in gezamenlijk overleg bepaald, waarna de eigenlijke tocht om 10 u.30 van start gaat. Laarzen, warme kledij en lunchpakket zijn een must, want de tocht duurt tot zowat halfvier. Deelnemers betalen 100 fr. per volwassene ; kinderen tot 16 jaar stappen gratis mee.

– Info en reservatie : Informatiebureau van het Natuurreservaat De Hoge Venen, Signal de Botrange, route de Botrange 133 in Ovifat-Waimes, (080) 44.72.73. Fax : (080) 44.72.74.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content