WEST-VLAANDEREN

wie begrepen heeft dat een verblijf in een hotel met kinderen niet vanzelfsprekend is, opteert misschien voor een vakantiedorp, waar de nodige privacy gekombineerd wordt met ontspanningsmogelijkheden voor het jonge volkje. Tropisch zwembad, cafetaria en restaurant, de broodnodige kinderopvang, je vindt het zowat overal. De diverse vakantiedorpen (waarvan een groot aantal aan de kust) werden samengebracht in een viertalige brochure, kompleet met prijzen en alle informatie over akkommodatie en voorzieningen : de Holiday Villages-folder is gratis te verkrijgen bij de meeste toeristische diensten.

LIMBURG

zaterdag 25 en zondag 26 maart vindt in het rekreatiepark De Plas van het Domein Kelchterhoef in Houthalen de Kelchterhoeftocht plaats, een wandeling met keuze uit diverse afstanden, variërend van 7 tot 30 km. Alle tochten leiden de wandelaars door een mooie bosrijke omgeving met enkele bezienswaardige historische hoeven. Langslapers mogen gerust zijn : de start is vrij, en dat tussen 7 en 15 uur. Deelnemen kost 30 fr.

Wie er een familieuitstap wil van maken, kan overnachten in het bungalowpark van Kelchterhoef of op camping De Binnenvaart.

– Info : Domein Kelchterhoef, Kelchterhoefstraat 9 in 3530 Houthalen, (089) 38.32.33.

wie er liever met de fiets op uittrekt, kan in Limburg ook terecht voor een weekje peddelen door het prachtige voorjaarslandschap. Van 2 tot en met 5 mei wordt een fiets-verkenningstrip georganizeerd onder de titel Haspengouw in volle bloei. Vanuit Hoepertingen wordt in dagtochten van zo’n 30 à 50 km door Haspengouw gereden, met biezondere aandacht voor de bloeiende boomgaarden. Bezoekjes aan fruittelers, fruitbedrijven, een veiling en een verwerkingsbedrijf staan eveneens op het menu, terwijl ook elke dag halt wordt gehouden voor een korte wandeling door een natuurreservaat. Deelnemers betalen 5400 fr., verblijf in volpension in Kasteel Mariagaarde, deskundige begeleiding, bezoeken en verzekering inbegrepen. Indien nodig kunnen fietsen ter plaatse gehuurd worden. Goed om weten : dit jaar beschikt men ook over speciaal aangepaste fietsen en tandems (reserveren is nodig) zodat ook minder-validen makkelijker aan deze streekverkenningen zullen kunnen deelnemen. Voor wie een meerdaagse fietstocht iets te veel van het goede vindt, verzorgt Kasteel Mariagaarde ook dagtochten voor families en groepen rond één bepaald tema.

– Info : Kasteel Mariagaarde, Kasteelstraat 10 in 3840 Borgloon, (012) 74.11.31. Fax : (012) 74.67.37.

WALLONIE

je zou het misschien niet geloven, maar naast de traditionele stadswandelingen langs imposante gebouwen of historische monumenten, organizeert men in Luik ook tochten waarbij men op zoek gaat naar de natuur in de stad. Mogelijke tema’s zijn onze inheemse vogels, het herkennen van de diverse boomsoorten, de wisseling van de seizoenen in de stad. Tot in de 19de eeuw vond je zelfs wijngaarden in Luik, en ook dat aspekt van het verleden geeft stof tot een boeiende wandeling. Afspraak op 1 april (bomen), 2 april (vogels), 29 april (geneeskrachtige planten), 30 april (seizoenen), 28 mei (wijngaarden) en 1 juli (vlinders) ; vertrek om 14 uur. Deelnemers aan deze begeleide wandelingen betalen 120 fr. De vertrekplaats verschilt naargelang de wandeling. Bij deze natuurgerichte tochten moet men er wel rekening mee houden dat niet alle parkoersen voor iedereen makkelijk te volgen zijn. Steile straten of veel trappen kunnen voor problemen zorgen, en dat wordt in de folder dan ook vermeld. De folder (waarin ook geleide museumbezoeken staan vermeld) is samen met het programma van de meer traditionele stadswandelingen aan te vragen bij het Bureau voor Toerisme van de stad Luik.

– Info : Office du Tourisme de la ville de Liège, Féronstrée 92 in 4000 Luik, (041) 21.92.21. Fax : (041) 21.92.22.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content