WEST-VLAANDEREN

de toeristische sektor aan de Belgische kust likt nog volop de wonden, overgehouden aan een negatief uitgevallen vergelijking met buitenlandse (goedkopere) vakantie-oorden. Toch opteert de modale Belg met graagte voor korte, betaalbare verblijven aan zee. Die vind je o.a. bij Sunair, in de brochure Kortbij Autovakanties ’95. Wie voor een weekend neerstrijkt in het Thermae Palace Hotel, betaalt minimum 5670 fr. p.p. en krijgt hiervoor een welkomstdrankje op vrijdag, een entreekaart voor het casino, twee overnachtingen met ontbijtbuffet en een zevengangendiner op zaterdagavond (wijn inbegrepen !). Voor een optrekje met zeezicht betaal je wel zo’n 700 fr. p.p. meer. Wie voor het familiale (en goedkopere) Blankenberge kiest, kan daar bijvoorbeeld terecht in Hotel Petit Rouge op de dijk : per persoon betaal je dan 1760 tot 1870 fr. voor logies en ontbijt, op basis van een tweepersoonskamer mèt zeezicht. Halfpension kost 630 fr. extra, volpension betaal je 780 fr. meer. Wie hier kamer met ontbijt kiest, krijgt meteen ook zes nachten voor de prijs van vijf.

– Info : bij de reisagent.

het Veurnse Bakkerijmuseum kan tijdens de krokusvakantie welkome afleiding bieden als de weergoden voor regenachtige en koude dagen zorgen. Tijdens deze periode organizeert men hier speciale bakdemonstraties. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag (27 en 28 februari, 1 en 2 maart) worden tussen 10 en 16 uur de traditionele ovenkoeken gebakken in de met takkenbossen gestookte oven, voor het jonge volkje toch nog altijd een mooi spektakel. Uiteraard kan men ook een bezoek brengen aan de permanente kollektie oud bakkerijmateriaal. Afgezien van deze speciale vakantieregeling is het museum tot 31 maart open van zondag tot donderdag telkens van 14 tot 17 uur, gesloten op vrijdag en zaterdag. Vanaf 1 april tot 30 september bent u er elke dag welkom van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur, en in de weekends van 14 tot 18 uur. De sluitingsdag op vrijdag blijft behouden, behalve in juli en augustus.

– Info : Museum Walter Plaetinck, Albert I laan 2 in 8630 Veurne, (058) 31.38.97.

LIMBURG

ook leuk om met de kroost naartoe te gaan, is de Paardenmarkt, die op zaterdag 18 maart in de Hasseltse deelgemeente Kuringen wordt georganizeerd. Eind jaren zeventig was dit evenement bijna geheel teloorgegaan, maar dank zij heel wat inzet is deze markt opnieuw een echte publiekstrekker geworden. Om acht uur ’s morgens gaat het spektakel van start op het plein achter de Sint-Gertrudiskerk, terwijl twee uurtjes later de aanwezige paarden worden gezegend. Het hele marktgebeuren wordt aangevuld met een trekpaardenshow, een hengstenshow, demonstraties door hoefsmeden, een kermis… Het jonge volkje kan deelnemen aan een kleurwedstrijd, met als eerste prijs u raadt het al een echte pony. Deze markt duurt tot het middaguur, zodat er nog ruim tijd overblijft voor een bezoekje aan het Hasseltse stadscentrum met z’n vele musea en bezienswaardigheden.

– Info : Dienst Kultuur, Groenplein 1 in 3500 Hasselt, (011) 23.95.56.

WALLONIE

van mei tot september biedt Reko een brede waaier aan van boottochten, zowel voor individuele personen als voor groepen. Ook het huren van een boot behoort tot de mogelijkheden en je kan inschepen voor een meerdaagse trip met overnachting in hotels vlakbij het water. Wie met de familie opteert voor een dagje bootje varen, kan kiezen tussen zo’n vijftig arrangementen en vijfentwintig verschillende vertrekplaatsen, gaande van Antwerpen en Lier tot Brussel, Halle en Vilvoorde. Vanuit Halle en Vilvoorde gaat het o.m. richting Ronquières, met bezoek aan de hydraulische scheepsliften van La Louvière. Niet alle heen- en terugreizen gebeuren per boot, soms wordt één van beide trajekten per bus afgelegd. Prijzen variëren naargelang van de bestemming, maar volwassenen betalen 450 tot 550 fr.

– Info en reserveren (noodzakelijk !) : Reko, Heilig Hartlaan 30 in 9300 Aalst, (053) 78.40.27.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content