BRABANT

de permanente tentoonstelling van het Filmmuseum, een boeiende maar voorheen enigszins stiefmoederlijk behandelde kollektie, werd uitgebreid en herschikt. Bovendien is nu voor het eerst een catalogus samengesteld, waarin uitvoerig wordt ingegaan op de diverse toestellen en tentoongestelde items die de wordingsgeschiedenis van de film illustreren. Een ideaal moment dus om er bij gelegenheid even aan te lopen, te meer daar onze bloedeigen Joseph Plateau toch een niet onbelangrijke rol speelde in de geschiedenis van het medium. Het museum is elke dag open van 17 u.30 tot 22 u.30. De toegang kost 50 fr., de catalogus 650 fr.

– Info : Filmmuseum, Baron Hortastraat 9 in 1000 Brussel, (02) 507.83.70. Fax : (02) 513.12.72.

OOST-VLAANDEREN

verloopt het einde van de vakantie wat in mineur ? Hangt de kroost er na de vele festiviteiten wat humeurig bij ? Dat wordt vast anders als je ze meeneemt naar de tentoonstelling die tot en met 7 januari georganizeerd wordt in de Stedelijke Openbare Bibliotheek in Gent (Graaf van Vlaanderenplein 40). Goed humeur verzekerd, want hier staat alles in het teken van de klown : circusaffiches, boeken, poppen, curiosa en gadgets, alles afkomstig uit de privé-verzameling van de Gentenaar Guy Puttevils, een man die al jaren een stevige reputatie heeft opgebouwd als circuskenner en verzamelaar. Deze opwekkende kollektie is gratis te bewonderen tijdens de openingsuren van de biblioteek : doorlopend van 10 tot 19 uur, op vrijdag en zaterdag tot 17 uur.

WALLONIE

de provincie Luxemburg zorgt dit jaar voor een origineel nieuwjaarscadeautje, geldig van 10 januari tot 10 februari. Op initiatief van de Toeristische Federatie van Belgisch Luxemburg wordt de prijs van huurwoningen, hotels en vakantieverblijven een flink stuk goedkoper, soms zelfs de helft ! Eénmaal ter plaatse gaat ook bij een museumbezoek een flinke hap van de prijs af : individuele bezoekers genieten tijdens deze periode van het tarief dat normaal voor groepen wordt toegepast.

– Info : brochure “Belgisch Luxemburg aan Vriendenprijs” van de Toeristische Federatie van Belgisch Luxemburg, Quai de l’Ourthe 9 in 6980 La Roche-en-Ardenne, (084) 41.10.11. Fax : (084) 41.24.39. Er wordt wel verwacht dat men een postzegel van 16 fr. opstuurt voor de portkosten.

de Ligue Hôtelière de Wallonie bestaat zestig jaar en komt naar jaarlijkse gewoonte met een hotel- en restaurantgids voor de dag. Dit boekje, bestemd voor toeristen op zoek naar komfort, kwaliteit en een goed onthaal, stelt dit jaar meer dan 200 etablissementen aan de lezer voor. Bij elk adres hoort een foto, biezonderheden omtrent de akkommodatie en de sportfaciliteiten, vakantieperiodes en natuurlijk ook de prijzen (jammer genoeg worden deze niet altijd vermeld). Wie het luxueus ziet, betaalt makkelijk meer dan 4000 fr. voor een nachtje in een tweepersoonskamer (in het bekende Sanglier des Ardennes in Durbuy bijvoorbeeld), maar ook bescheidener beurzen komen aan hun trekken : een overnachting in het Château de Pickheim (Hamois-En-Condroz) in een tweepersoonskamer met bad kan al vanaf 2000 fr. En er is nog goedkoper : Au Naturel des Ardennes in Rochehaut (1400 fr.), Auberge de la Ferme in Rochehaut (1900 fr.), Hotel de l’Abbaye in Saint-Hubert (1650 fr.), telkens voor twee personen. Wie graag van alle zorgen verlost wil zijn, kan kiezen voor volpension aan minder dan 2000 fr. per persoon en per dag : in Aux Armes de Bouillon bijvoorbeeld of het Hôtel de France, beide in Bouillon. De gids is te verkrijgen op onderstaand adres : je kan 150 fr. in postzegels opsturen, of dat bedrag storten op het rekeningnummer 194-7149141-47.

– Info : Ligue Hôtelière de Wallonie, rue de l’Eglise 15 in 6980 La Roche-En-Ardenne, (084) 41.10.40. Fax : (084) 41.11.42.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content