Ze veroorzaakte blikschade aan elke bushalte. Tyra Banks : ?Het is waar, ik zie er niet slecht uit.”

Jesse Nash

IN HET LEGERTJE ZWARTE TOPmodellen is Tyra Banks (22) een vreemde eend in de bijt. Niet zo ambitieus als Naomi Campbell, minder uitgesproken politiek dan Veronica Webb. Een model in de schaduw, vrij van sterallures. ?Ik heb tijd nodig gehad om me te ontplooien. Het klinkt cliché, maar ik denk dat het komt omdat ik mezelf nooit mooi heb gevoeld”, zegt ze. ?Model worden, behoorde beslist niet tot mijn carrièrekeuzes tot het meest populaire meisje in de klas me zei : jij zou een goede mannequin zijn, je bent knap. Ik was toen zestien en omdat ik zo naar haar opkeek, ben ik er serieus over gaan nadenken. Daarvoor had niemand me ooit gezegd dat ik mooi of sexy was, zelfs de jongens niet.”

Tyra Banks wordt nu beschouwd als een van de mooiste vrouwen ter wereld. Ze haalde drie covers tegelijkertijd : het mannenblad GQ, de lingeriecatalogus Victoria’s Secret en het befaamde badpakkennummer van Sportswear Illustrated ; een legendarisch tijdschrift dat een miljoenenoplage haalt en de carrières van modellen naar superstatus katapulteert. We zagen haar op de covers van Vogue, Shape, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan en Elle, en in de advertenties van Max Factor ; als eerste zwarte mannequin met een exclusief cosmeticacontract. En u kent haar zeker van de H & M-posters die tot einde mei nekkramp en totale verbijstering veroorzaakten. ?Ondanks het feit dat Tyra hier niet zo gekend is, heeft zich een Pamela Anderson-effect voorgedaan”, zegt men bij H & M. ?De telefoon staat niet stil, bushokjes zijn vernield, en Tyra is vermoedelijk verantwoordelijk voor heel wat blikschade.”

?Het is vreemd”, zegt Tyra Banks. ?Vroeger waren het kleine meisjes die een handtekening kwamen vragen. Nu zijn het hun papa’s. Gek toch wat een aantal sexy posters voor je carrière kan doen.”

Denk je dat jouw succes het makkelijker maakt voor andere zwarte modellen om door te breken ?

Jammer genoeg niet. Alle kleine beetjes helpen, maar er moet nog heel wat veranderen aan de Amerikaanse mentaliteit. Iedereen denkt in clichés. Toen ik als model begon, was het eerste wat men me zei : je zal nooit de cover van een tijdschrift halen. Ik ben altijd blijven geloven dat het wel kon.

Het gaat dan ook erg goed met je carrière.

Ik heb pas het contract voor een Nike-commercial getekend, er komt een kalender uit en er zijn twee posters in de maak. Eentje met een roze bikini en eentje met een gele bikini (lacht).

De wereld heeft blijkbaar je sex-appeal ontdekt.

Vreemd hé. Ik ben een seksobject geworden. Ik was een onhandig kind met een beugel en dat bepaalt je zelfbeeld. Pas nu kan ik zeggen : ik zie er niet slecht uit.

De geruchten doen de ronde dat je iets hebt met de zanger Seal.

Een meisje heeft tegenwoordig geen privacy meer. Er is niets tussen ons. Gewoon goede vrienden. Weet je, ik praat niet graag over mijn privé-leven. Als ik jou alles vertel, wat hou ik dan voor mezelf over ?

Je speelde al vaker in films en tv-series, wordt dit je volgende carrière ?

Op dit moment liggen er drie scenario’s op mijn bureau. Maar als actrice word je helemaal niet zo goed betaald. Ik ben niet van plan een filmcarrière te beginnen, wanneer ik als model op één dag meer verdien dan als actrice in zes maanden. Geld is niet alles in het leven, maar als ik zo’n opoffering maak, moet het voor de perfecte rol in de perfecte film zijn.

Sprak de zakenvrouw.

Ik heb altijd een zakelijke instelling gehad. Zelfs als eenzaam model in Parijs heb ik me nooit laten verblinden door de glamour van het vak. Hou je ogen op het geld, daar gaat het om.

Wie beheert je financiën ?

Vroeger deed ik dat zelf, volgens het principe : zet al je geld op de bank en geef niets uit. Nu heb ik een boekhouder die zegt : ben je gek ! Je moet investeren, anders betaal je je blauw aan belastingen. Dus heb ik een jaar geleden een huis gekocht. Drie verdiepingen, vijf slaapkamers, immens ! Ik wil het verkopen, want ik loop erin verloren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content