1989

“Ik realiseer het me nu pas, maar het eerste stuk dat geen juweel was, was een bestek. Met gekleurd email. Niet echt functioneel.”

1991

“Als eindwerk in Antwerpen maakte ik kannen voor verschillende soorten koffie. Hier het Conasysteem met een compleet andere vormgeving. Het is een groot object, een halve meter diameter.”

1992

“Mijn condoom- doosje. Voor die opdracht kreeg je twee mensen die gedurende twee weken jouw ontwerp moesten uitvoeren. Toen besefte ik dat je werk kunt làten maken. Alles moesten we zelf doen : materiaal bestellen, berekenen hoeveel stuks gemaakt kunnen worden, de verkoopprijs bepalen… Verschillende bedrijven hebben gezegd dat ze het in productie willen brengen, maar het is nog nooit gebeurd.”

1993

“Ik zat aan het Royal College of Art in Londen en de stad deed me denken aan picknicks met hoeden. Dat zijn tradities die verloren gaan. Dus heb ik een volledige picknickmand bedacht. Het glas heb ik laten maken in de glasafdeling, keramiek bij de keramisten. De mand zelf heb ik getekend en laten maken bij een mandenmaker.”

1998

“Meer dan zestig jaar lang had Puiforcat geen nieuw bestek uitgebracht. Ik mocht er een nieuw ontwerpen, de Wave. In roestvrij staal. Het handvat is asymmetrisch. Jean Puiforcat is de man die de vork met drie tanden terug heeft geïntroduceerd. Hij werkte heel geometrisch, dus wilde ik een cirkel in mijn bestek.”

1999

Selle, een tinnen collectie voor Hermès gebaseerd op een zadel. Deze vorm is daarna ook in Muranoglas gemaakt, bruin, oranje en zwart, en daarna ook in cederhout.

1999-2003

Trofee voor de Henry van de Velde Award voor Design Vlaanderen : wat doe je met een trofee ? Niets, behalve op de kast zetten of opbergen. Deze stapelbare bekers zijn afwisselend mat en glanzend. Je kan met z’n zessen drinken.

2000

“Geperforeerde Schaal. Dit is een technisch ontwerp gebaseerd op onderzoek over hoe een geperforeerde plaat zilver zich vervormt over een mal. Het zit nog steeds in de collectie bij Robbe&Berking.”

2000

Central Park : “Dit is een thee- en koffieservies van massief zilver voor Puiforcat. Prins Filip en Prinses Mathilde kregen dat van de Provincie bij hun Blijde Intrede in Antwerpen.”

2001

Astuce, een hondenleiband, voor Hermès.

2001

Bartabas : “Voor L’Academie du Spectacle Equestre de Bartabas in Versailles heb ik voor Hermès een zadel ontworpen voor de dressuur-opleiding.”

2003

“Virgule, een ander bestek voor Puiforcat. Eerst heb ik het in massief zilver laten uitvoeren, nu bestaat het ook in roestvrij staal.”

2003

“Mijn eerste aperitieflepeltje heb ik ontworpen naar aanleiding van de tentoonstelling Table d’Ouvrage bij Sofie Lachaert. Het is nu in productie bij Robbe&Berking.”

2004

Più : een servies voor First en Business Class, voor de Ster.

2006

Pegasus : De opdracht was een klassiek maar toch hedendaags bestek voor massaproductie. Voor Villeroy&Boch.

2006

“Het bestek HTS, geglasstraald, met een ‘H’ van Hermès.” Het kreeg de Henry van de Velde Award van het publiek.

2006

Criollo: “Dit heb ik ontwikkeld samen met chocolatier Pierre Marcolini. Het is een dubbelwandige schaal van roestvrij staal voor chocoladefondue. Daarin blijft de chocolade één uur warm.”

2006

“Appetize voor Eternum/Gense, aperitieflepeltje en -vorkje.” Won de Formidable Design Formex in 2006 Zweden.

2006

Narghile, een tinnen waterpijp. De tabakskop bestaat uit technische keramiek. Voor Airdiem. Kreeg een label Observeur Du Design 08.

2007

Het slabestek Appetize voor Eternum/Gense wordt gelanceerd op 10 oktober.

Op de planning staan nieuwe projecten bij Villeroy&Boch, Royal Boch en Eternum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content