TWEEDE START

Lisa De Clerck en kok Emmanuel Niess : jonge doorzetters. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE Prille gastronomie

PRILLE GASTRONOMIE

KEUKEN 6,5

DECOR 7

COMFORT 6,5

SERVICE 7

PRIJS/KWALITEIT

GEPROEFDE MENU 6,5

Als je jong en enthousiast bent, denk je alles te kunnen. Tot er, door gebrek aan ervaring, iets misgaat. Zo verging het de twintigjarige Lisa De Clerck, die met twee vrienden en financiële hulp van haar ouders, aan het Brugse gerechtsgebouw het restaurant ’t Jong Gerecht neerpootte. Lisa, Wim en Stijn droegen jonge ideeën uit en kleurden deze in binnen de lijn. Zij kweekten goodwill door hun jeugdige aanpak en de toeloop was groot. Maar Wim kreeg het aan de stok met Lisa en vertrok met Stijn. Nu is Lisa alleen, samen met souschef Emmanuel Niess. Om het hoofd boven water te houden staan er op de spijskaart slechts vier gerechten, die ook terugkomen in de menu’s, en worden er voorlopig niet meer dan vijftien couverts aangenomen.

De inrichting van ’t Jong Gerecht is sober en elegant. Aan de muur hangt de grote verlichte foto van het trio Lisa, Wim en Stijn. Helemaal afscheid genomen heeft ze blijkbaar nog niet ! Wij zwichtten voor het menu van vier gangen (45 euro). Er is een gevarieerde wijnkaart met keuze voor ieders portemonnee, maar wij gingen voor het goedkope wijnarrangement (15 euro) en daar hadden we later spijt van. Lisa, met sneeuwwitte handschoenen en een mond vol sneeuwwitte tanden, zette de hapjes in. Met een monotone ratel kregen wij uitleg : rollade van gepekeld rundvlees met biet, pastille van gerookte paling met crunch van ui en bolletje van wortel, krokant van tijm met aubergine, tapenade en poeder van olijf, schuim van aardappel met peterseliewortel… Het was allemaal goed bedoeld !

Met look gemarineerde kikkerbil kwam met wittekool, couscous, rode ui en krokant van Keiemtaler. Wij hielden niet van de smaak en de textuur van de koud gekookte billetjes. Een lekker stukje zeewolf volgde en kreeg structuren van pompoen en harde korreltjes amarant (graanachtig gewas) mee. Wij hielden niet van het rolletje rauw gemarineerde pompoen. Het fijne vlees van gebakken bosduif werd gecombineerd met schorseneer, moes van groene kool, gemarineerde koolrabi en bitterbal met veel korst en weinig vulling van het vlees van de boutjes. Deze wisselvallige maaltijd werd afgesloten met koffiestructuren, chocoladeparels, gelei van esdoorn en rotsje van limoen.

In ’t Jong Gerecht krijg je veel voor je geld. Als het nu ook nog allemaal lekker is, dan heb je een echte aanrader. Emmanuel komt nog wat maturiteit tekort en vliegt af en toe culinair uit de bocht. In de eetzaal legt Lisa de lat hoog, waardoor verwachtingen worden gecreëerd die niet helemaal ingelost worden.

Info

‘T JONG GERECHT

LANGESTRAAT 119

8000 BRUGGE

050 31 32 32

www.tjonggerecht.be

Gesloten op maandagavond,

dinsdag en zaterdagmiddag.

Lunch 24 euro, menu’s 35 euro en 45 euro.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content