Waar is Carl Huybrechts als je hem nodig hebt? Neem nu die aflevering van Koppen waarin Dirk Tieleman zonder enige zweem van ironie aankondigde dat dokter Jacques Van de Put zou laten zien hoe het er in de plastische chirurgie echt aan toeging. Er kwam een mannetje met een dikke pens in beeld, dat er uitzag als een varkenskweker. Excuseer, als een karikatuur van een varkenskweker. Schijn bedriegt: hij was zelf het zwijn. “Ja, je kunt niet altijd op je rug liggen, hé”, grijnsde hij vettig toen een patiënte kloeg dat haar vergrote boezem koppig naar het plafond bleef wijzen, ook als ze op haar zij lag. Hij nam niet eens de moeite om z’n sigaar uit zijn bek te nemen terwijl hij haar borsten kneedde. Daarna hadden we het zeldzame genoegen om zo’n borstvergroting van nabij te volgen. De eminente arts had er een kruippak met poesjes erop voor aangetrokken.

Voor hij zich naar de operatiezaal begaf, zagen we hem met zijn witte sportauto voorbij een wegwijzer naar het mortuarium rijden. Die hint bleek niet overbodig. Halverwege de operatie ontwaakte de patiënte uit haar narcose. “Help, help, het doet pijn”, kreunde ze terwijl de arts veel ruwer dan nodig aan opengesneden borsten en implantaten sjorde. De dokter Mengele onder de plastische chirurgen imiteerde haar gekreun. “Als koeien in de wei”, grijnsde hij. En vervolgens: “Jaja, we zijn in het voorgeborchte van de hel. Een kleine Lucifer die met de tietjes speelt.” Toen hij even later in de weer ging met een slechtwerkende vetafzuigpomp (“Een Black & Decker is duurder”) begon ik vurig te hopen dat Carl Huybrechts vanachter de gereedschapsbak te voorschijn zou springen: “Het was maar om te lachen, mevrouwtje, dit is geen chirurg, maar de klaverenzot van amateurtoneel Deugd Zaait Vreugd. Hier is het oortje waarmee ik hem al die narigheid heb ingefluisterd.” Helaas, het was de grimmige kop van Tieleman zelf die verscheen. Want hij moest nog een fiets wegschenken aan de winnaars van de mobiliteitswedstrijd. En een paar schokkende beelden van stervende Ethiopische baby’s aankondigen.

Nadat we eerst al van de zoveelste nauwgezette reconstructie van de Horion-moorden hadden mogen genieten. Ja, het is een boze wereld daarbuiten, en hij lijkt nog hartelozer als het team van Koppen zich ermee bemoeit. (Linda Asselbergs)

Vanaf deze week vindt u tv o jee in Focus.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content