Een strandvakantie combineren met sport en wellness: in Lykia World, een groot hotelcomplex aan de Turkse Rivièra, behoort dat tot de mogelijkheden.

Wie het domein van Lykia World, in het Turkse Öludeniz, binnenrijdt, ziet meteen dat ‘World’ precies de lading dekt: het hotelcomplex is een wereld op zich. Restaurants, bars, zwembaden, winkels – wie geen zin heeft om buiten het domein te gaan, hoeft zich niet te vervelen. Natuurlijk zou het zonde zijn niet even rond te trekken en geen bezoek te brengen aan de kuststad Fethiye en het bergachtige Lycische hinterland met zijn ruïnes uit de oudheid.

Maar eind april zijn de terrasjes en bars aan de baai van Öludeniz, volgens alle reisgidsen het mooiste strand van Turkije, nog gesloten. De toeristen zijn op één hand te tellen, maar in Lykia World is er wel al beweging. Er logeren zo’n 700 gasten (in het hoogseizoen kan dat oplopen tot 2200), zonder elkaar voor de voeten te lopen.

Ik ben hier met een missie: stress wegwerken en intussen een paar kilo verliezen. Daarbij moet Marielle Mercadier, de kersverse manager van het Health and Beauty Center, zeker kunnen helpen. Marielle is een Française met ervaring in hotelspa’s. Ze is enthousiast over de infrastructuur in Lykia World, maar wil de beautyprogramma’s nog updaten. “Gasten kunnen inschrijven voor een beautydag die zes uur in beslag neemt”, legt Marielle uit. “Dat is te lang in een vakantieomgeving. Wie wil een hele dag binnenzitten? We stellen hun dan ook voor om dat te spreiden.” Het aanbod in de spa is zeer ruim: gezichts- en lichaamsverzorging, cellulitisbehandelingen, massages, voetreflexologie en hydrotherapie (speciale baden en douches). Marielle wil daar nog een en ander aan toevoegen. Ze denkt aan een halfuurtje zachte ochtendgym op het strand, en zal in het programma meer aandacht besteden aan relaxatie (met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen).

Bij een glas vers geperst fruitsap buig ik me over de verschillende mogelijkheden. Na overleg krijg ik een beautypasje met afspraken voor een balneotherapiebad, een lichaamspeeling, een algenpakking, een ontspannende massage, lymfedrainage, een afslankende pakking en een manicure. Gespreid over enkele dagen natuurlijk.

Mijn beautyafspraken zijn pas na de middag, zodat er ’s morgens tijd is voor sport. Het hotel beschikt over twee goed uitgeruste fitnesszalen. Het wordt een fikse jogging op de loopband, gevolgd door geplons in een van de verwarmde buitenzwembaden. Alleen de discomuziek die over de centrale zwembaden galmt, verstoort mijn duel met de stress. Maar Marielle snelt te hulp en troont me mee naar L’Oasis, een rustige plek aan het uiteinde van Lykia World, tussen de bergen en de zee, met adembenemende vergezichten. De sauna geeft uitzicht op de golven en aan het zwembad hossen geen joelende kinderen, want de zone is ‘ adults only‘. Helemaal achterin is er zelfs een ligweide voor nudisten. Wanneer we terugwandelen (in het kader van de dubbele missie laten we het open busje dat voortdurend van de ene naar de andere kant van het domein rijdt aan ons voorbijgaan) toont Marielle de drukste kant van Lykia World: de kinderclub. Ouders kunnen hier hun kinderen achterlaten terwijl ze zelf gaan uitrusten in L’Oasis, bijvoorbeeld.

Ook de lunch pas ik geheel vrijwillig aan de missie aan. Ik stapel een bord vol groenten, want dat is het voordeel van uitgebreide buffetten: alles is mogelijk, ook caloriearme en gezonde maaltijden. Het vereist alleen veel karakter om achteloos voorbij het dessertenbuffet te stappen. Het lukt, ook al beloof ik mezelf een stuk baklava: later, na het avondeten.

Na de middag kunnen de grote werkzaamheden beginnen. Een jonge Turk, met een onmogelijk te onthouden naam, is mijn professionele date in het beautycentrum. Marielle had me gevraagd of ik er bezwaar tegen had door een man gemasseerd te worden. Hoewel ik een vrouw verkies, vind ik het geen probleem.

Maar eerst het bad in, zo’n bubbelbad waarin afwisselende waterstralen telkens een ander deel van het lichaam masseren. Een scheut essentiële oliën met afslankende eigenschappen doet het bad heerlijk geuren. Twintig minuten bubbelen met gezicht op een pijnboombos: een mens moet al tegenwringen om na afloop niet ontspannen te zijn.

Een serieuze scrubbeurt ontdoet daarna lijf en leden van dode huidcellen. De peeling van Thalgo – de producten waar het centrum mee werkt – zuivert en verstevigt de huid. Bovendien absorbeert de huid achteraf makkelijker andere producten. Ik ben dus klaar voor een algenpakking. Aan zeewier, bron van vitaminen en mineralen, worden veel eigenschappen toegeschreven: het zou de bloeddoorstroming stimuleren, overtollig water in de huidweefsels elimineren en de elasticiteit van de huid verbeteren.

Met een grote spatel word ik ingesmeerd met een warm, bruin goedje en in plasticfolie ingepakt. Daarover komt een warme deken en voor ik aan het woord claustrofobie kan denken, val ik in een diepe slaap. Ik word twintig minuten later gewekt en krijg tijd voor een uitgebreide douche, de bruine smurrie is immers hardnekkig. De antistressmissie lijkt me al meer dan geslaagd, en de ontspannende massage moet nog komen. Een uur lang.

De volgende dagen verlopen volgens hetzelfde stramien: sporten, strandwandelingen, bergen groenten, ’s middags een paar uur in het beautycentrum, bergen groenten en ook een stuk baklava. Het was niet eens moeilijk.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content