Ligging : Erezée, in het dorp I Sfeer : authentiek I Reistijd : anderhalf uur rijden van Brussel I Prijzen : niet goedkoop

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Dit huis is een uitlaatklep, waar we tijdens het weekend fijne mensen ontmoeten”, zegt Guy Van Geem in de gelambriseerde keuken van de B&B Entre Ciel et Terre. Hij zit in de papiersector, zijn vrouw Linda in de decoratie, en zes jaar geleden gingen ze op zoek naar een weekendhuis. Aanvankelijk dachten ze aan Normandië, maar uiteindelijk streken ze op het dorpsplein van Erezée neer, waar een classicistisch huis uit 1803 hen meteen wist te bekoren. Daar verblijven ze nu elk weekend, en tijdens de schoolvakanties zelfs voltijds. Het huis, dat ook nog een zeer grote tuin bezit, werd door de kasteelheer van Blier gebouwd als buitenverblijf voor zijn dochter, later woonden er een dokter en een notaris. En nu dus de familie Van Geem, die een zachte restauratie doorvoerde en voor vijf gastenkamers zorgde. De jongste creatie is The Lodge, een jachtkamer onder het dak die verbonden is met een andere, kleinere kamer.

Zelf slapen we op de eerste verdieping aan de achterzijde, in een kamer waar veel hout werd gebruikt. We beschikken er over een kleine badkamer, met een klein zitbad annex douche geheel in ruwe planken gezet. Het is er vredig stil, het bed blijkt van uitstekende kwaliteit, en er ligt een stapeltje leesvoer, waaronder Lof van de Luiheid, een opsteker voor het slapen gaan. Aan de voorzijde zijn er nog twee kamers die uitkijken op het dorpsplein, waar ooit een drinkplaats voor dieren was, zoals op een postkaart uit 1907 te zien is. Overal werd de houten vloer bewaard, en in de gang beneden ligt nog een prachtige, stenen vloer. In het huis staan ook objecten en aardigheden, waarvan de meeste te koop zijn. Maar het mooist zijn de sfeer van toen en de gezelligheid.

“De gasten die langskomen, zijn op zoek naar authenticiteit”, weet Guy, “en die begint met een warme groet. Ze hebben niet zelden stapschoenen en boeken bij zich en bereiden zich voor op een weekendje culinair genieten.” Ze kunnen zich niet alleen opwarmen aan de sfeer van het huis, ze vinden er ook een kleine bibliotheek, en in de namiddag bij de thee verrast Linda hen graag met wat lekkers. Intussen staat de gastfamilie altijd klaar voor een goed gesprek. ’s Avonds gaan we op aanraden van de familie zelf in L’Affenage in Blier dineren, waar we een succulente culinaire uitstap maken, een absolute aanrader tegen een betaalbare prijs.

’s Ochtends genieten we bij kaarslicht van het zeer uitgebreide ontbijt in de keuken, waar vers fruit, zalm, kaas, charcuterie, broodjes, een gekookt eitje en ander lekkers wachten.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

TIP

Het natuurpark Chlorophylle in Dochamps, of het dorp Wéris met zijn dolmens en romaanse kerk.

Info

Entre Ciel et Terre

telt vijf kamers die tegen 130 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijten. Vanaf de tweede nacht zakt de prijs naar

125 euro.

Entre Ciel et Terre Avenue du Centenaire 1, 6997 Erezée, 02 380 82 80 en 0477 75 57 08, www.entre-ciel-et-terre.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content