Ligging : op het platteland, tussen de wijngaarden I Sfeer : nieuw en wat koel I Reistijd : 2,5 uur rijden van Brussel I Prijzen : correct.

Op papier lijkt het allemaal wat sprookjesachtig : een B&B op een domein in de Champagne, waar nog wel druiven worden verbouwd, nauwelijks zeven kilometer van het centrum van Reims. Maar in de praktijk blijkt het allemaal een stukje minder poëtisch uit te vallen, al oogt het huis van de familie Lemaire van buitenaf toch wel erg aantrekkelijk. Maar als we het erf oprijden van deze gemengde boerderij (er worden naast druiven ook granen verbouwd) staan we op een grote binnenplaats met twee grote hangars : links de nieuwe druivenpers, rechts het gebouw waar de kamers zich bevinden. En dat heeft meer weg van een nieu-werwetse sporthal dan van een gastenverblijf.

We lopen achter de nerveuze mevrouw Lemaire aan en bekijken enkele kamers alvorens te beslissen waar de nacht door te brengen. Zowel beneden als op de eerste verdieping worden we door een soort kilte overvallen die we al eerder hebben ervaren bij moderne bouwsels. Uiteindelijk kiezen we voor de eerste etage, waar we uitzicht hebben over de binnenkoer. De kamer is luchtig en netjes, het hoofdeinde van het bed met krantenknipsels beplakt. Ook de badkamer is netjes en goed uitgerust, en boven bevindt zich nog een mezzanine waar onder het dak nog twee eenpersoonsbedjes wachten.

’s Anderendaags bezoeken we ook de Zenkamer en L’Andalouze, maar altijd weer blijkt gezelligheid wat te ontbreken. Dat gemis wordt voor een groot deel goedgemaakt door de ijver van de gastvrouw, die het meteen prima vindt dat we ’s morgens op een terras buiten eten in plaats van in de hall. Als we opstaan, heeft ze een tafel naar buiten gesleurd die al gedekt staat zodat we op zondagochtend prinsheerlijk kunnen genieten van het ontbijt, met uitkijk op de wijnvelden en het dorpskerkje. Uit het aanpalende bos komen enkele paarden aangelopen, de ochtend kondigt zich perfect aan. De andere gasten zitten samen rond de tafel op de eerste verdieping van de hall, waar zich ook nog een aantrekkelijke, moderne bar bevindt. Op een roltafeltje worden diverse broodsoorten, croissants, vlees en kaas aangevoerd.

Mevrouw Lemaire, die in 2000 met de B&B is begonnen, heeft kort daarop haar man verloren maar wordt nu door één van haar zonen bijgestaan. Veertien hectare van het land wordt voorbehouden aan druiven die straks in de nieuwe pers worden geplet. Daarna worden ze naar het huis Cliquot gebracht voor het mengen.

TIP

De kathedraal van Reims, de wijnvelden in de buurt.

Praktisch

Le Clos du Mont d’Hor telt zes kamers, waarvan er vier uitzien op de wijngaard.

Ze worden voor

83 euro verhuurd.

Voor een ontbijt wordt 7 euro per persoon aangerekend.

a

Le Clos du Mont d’Hor, 8 Rue du Mont d’Hor, F-51220 St Thierry, Frankrijk, +33 32 60 31 242.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content