TUSSEN DE DAKEN VAN LONDEN

De strakke look met industriële ramen en klassieke designmeubels wordt verzacht door kussens in warme kleuren en sfeerelementen zoals de rood en zwarte bamboelamp. © LYKKE FOGED

DE DEENSE MODEONTWERPSTER LENI BRAUN VERPANDDE HAAR HART AAN LONDEN. HAAR SOBERE FLAT IN HARTJE COVENT GARDEN KLEEDDE ZE AAN OP EEN AMUSANT-CHARMANTE MANIER MET REISSOUVENIRS, DESIGN EN MEUBELS UIT HAAR JEUGD.

Leni Braun is geboren en getogen op het Deense eiland Funen. In 2001 kwam ze naar London om er een Deens ontwerpbureau op te starten. Een jaar later keerde het bureau terug naar Denemarken. Maar Leni begon zich net thuis te voelen in de Britse hoofdstad en besloot te blijven. Sinds 2004 woont ze in het hart van Covent Garden. Ze heeft nu haar eigen bedrijf, met kantoren in Londen en Hongkong. Hoewel ze al enkele jaren in Londen woonde, besefte ze pas toen ze naar het centrum verhuisde welke unieke plek het was. Zo ontdekte ze dat de bewoners hier allerlei kleine toevluchtsplekken geschapen hadden. Oorden van rust, waar je de vogels hoort en kunt genieten van de zon. “Ik ontdekte een wereld van daktuinen en groene oases, midden in Londen.”

De binnenindeling van het pand lag vast. De flat was pas vernieuwd met witte muren, een wit plafond, blankhouten vloeren en een basic keuken. Leni wilde deze strakke omgeving een eigen touch geven. Met haar talent voor combineren kleedde ze de flat aan op een charmante manier, met Aziatische objecten, design en meubelstukken uit haar jeugdjaren thuis in Svendborg, sierkussens en reissouvenirs. Het resultaat is een interieur dat nauw aansluit bij haar Londense levensstijl. Vijf maanden per jaar verblijft Leni in Hongkong, waar haar bedrijf ook een kantoor heeft. Ze werkt en woont afwisselend op beide plaatsen. In Londen houdt ze zich bezig met het creatieve werk en de klantencontacten. In Hongkong focust ze op de productie.

MIJN PLEK GEVONDEN

Toch was niet Londen maar New York haar eerste doel. Daar wachtten haar een baan en een vriend. Maar net toen ze er helemaal klaar voor was, kreeg ze het aanbod om in Londen een ontwerpbureau voor CCDK op te starten. Ze hapte meteen toe. “Nooit was het in me opgekomen in Londen te gaan wonen, ik had mijn zinnen op New York gezet. Maar dit aanbod kon ik niet afslaan”, zegt de ontwerpster. “Toen het bedrijf een jaar later besloot terug naar Kopenhagen te verhuizen, had ik net mijn plek gevonden. Ik voelde me hier goed. Dus besloot ik te blijven en meteen maar mijn eigen merk te creëren.” Villain is haar collectie voor mannen. En ze is er behoorlijk trots op. Tegelijk werkt ze als freelanceontwerpster voor andere klanten. Daarnaast startte ze nog een derde pijler op : ze helpt bij het laten ontkiemen van nieuwe ideeën, om de kloof tussen ontwerp en productie te dichten. Daarbij komt haar ervaring aan de productiekant van de modewereld goed van pas.

STRAK EN ZACHT

In haar flat zien we Deense designklassiekers die ze vond in Alfies Antique Market in Londen. Ze passen perfect bij de wonderlijke objecten die ze meebracht van haar vele reizen over de hele wereld. Van oosterse prisma’s tot krukjes van buffelhuid en -hoorn uit Zuid-Amerika, naast mooie hoornen kopjes uit Azië. Zonneblinden zorgen voor de nodige privacy. “De mensen in Covent Garden wonen dicht op elkaar. Het zonlicht kan ook storend zijn als ik zit te werken”, zegt Leni. Ze is ervan overtuigd dat deze flat haar the best of both worlds biedt : “Ik laat me inspireren door de bruisende stad maar ik kan ook genieten van de bossen en de zee als ik op vakantie ben in Denemarken.”

Kijk je vanuit de keuken naar de woonkamer, dan worden de ruimte en het pand waartoe de flat behoort pas echt voelbaar. De industrieel getinte ramen en de strakke look met de klassieke designmeubels worden verzacht door kussens in warme kleuren en een grote sfeerlamp van zwart bamboe met rood paneelwerk.

De keuken was volledig ingericht toen Leni hier introk. Ze koos ervoor de contrasterende elementen en het werkblad te benadrukken door de stijl door te trekken in de witte plastic stoelen van Philippe Starck en de donkere eettafel. De kroonluchter, gevonden op een rommelmarkt in Svendborg, en de kandelaars zorgen dan weer voor een heel ander contrast.

Helemaal aan het einde van de lange gang die begint bij de voordeur, ligt de slaapkamer. In de hoek staat een spiegelende commode waarin een foto van de bewoonster reflecteert. De slaapkamer is eenvoudig, met een groot, laag bed en een kleurrijke bedsprei. Een stoel van buffelhoorn staat in de hoek, met daarachter de deur naar de badkamer. Stapels boeken en tijdschriften, de vele schoenen langs de muur – blijkbaar een van Leni’s passies -, amusante foto’s van familie en vrienden, en grappige, bijeengesprokkelde voorwerpen geven de flat een heel persoonlijk karakter.

TEKST EN FOTO’S LYKKE FOGED

DE SPIEGELENDE COMMODE IN DE HOEK VAN DE SLAAPKAMER REFLECTEERT EEN FOTO VAN DE BEWOONSTER.

DE DESIGNKLASSIEKERS PASSEN PERFECT BIJ DE WONDERLIJKE OBJECTEN DIE LENI MEEBRACHT VAN HAAR VELE REIZEN, ZOALS HET KRUKJE VAN BUFFELHOORN.

DE CONTRASTELEMENTEN IN DE KEUKEN WERDEN GEACCENTUEERD DOOR DE STIJL DOOR TE TREKKEN IN DE DONKERE TAFEL EN DE WITTE STARCKSTOELEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content