Tessa van Dam Merrett en haar man restaureerden een kasteelhoeve in Haspengouw en ontvangen gasten die er de complete rust vinden.

:: Kasteelhoeve de Kerckhem, Grotestraat 209, 3850 Wijer, 011 59 66 20, www.dekerckhem.com

De mooiste plek op aarde was volgens Tessa van Dam Merrett de tuin van haar Engelse grootmoeder in het Zuid-Franse Menton. Daar was ze als kind getuige van de liefde van de stijlvolle dame voor planten en bloemen, en van haar talent om die bloemen later in passende vazen samen te zetten. De Nederlandse is intussen zelf een kei geworden in het bloemschikken en sinds 1997 heeft ze zich met haar man op de zeventiende-eeuwse kasteelhoeve de Kerckhem in Wijer (tussen Hasselt en Sint-Truiden) teruggetrokken. Dat wil niet zeggen dat ze het leven van een heremiet leidt, integendeel. Ze geeft er niet alleen cursussen, sinds twee jaar ontvangt ze er ook gasten. Wie er langskomt, ontdekt een wereld van rust, omringd door een prachtige boerderij en grote stallingen waarvan het dak ontbreekt : haar man heeft nog vele jaren werk voor de boeg met zijn restauratieproject.

Toch is het leven er al volop teruggekeerd en de vier gastenkamers zijn vaak volzet. Twee ervan zijn tweepersoonskamers die wat klein uitvallen, maar wel gezellig zijn. Jammer genoeg zijn toilet en douche op de gang en het ontbreken van badjassen laat zich op zulke momenten voelen. We betrekken kamer 177, met oversized nachtlampen, een raam dat uitgeeft op de natuur en waar het zonlicht ’s morgens doorheen priemt. Gezellig maar zonder plaats om kleren te hangen. “Hier hoor je alleen kikkers en eenden”, had de gelegenheidsgastheer gezegd, en het klopte allemaal. De drie- en vierpersoonskamers (die laatste met nog een extra kinderbed) beschikken wel over een eigen badkamer.

Het mooist vonden we de zitruimte op de benedenverdieping, met veel hout en een echte open haard. Omdat we toch alleen waren, werd het ontbijt er geserveerd en dat bleek een prima idee : met de tuindeuren wijdopen was het heerlijk eten met broodjes en croissants, vers fruitsap en kaas en charcuterie. Er is ook een grote zaal waar ’s avonds een table d’hôte wordt opgezet, een prachtige ruimte waarvan één muur in een afgrijselijk groen werd gezet. “Niemand houdt ervan, behalve ikzelf”, vertelde Tessa ons enkele maanden geleden, en we moeten toegeven dat we ons dit keer bij de meerderheid aansluiten.

De tweepersoonskamers worden voor 70 euro verhuurd, ontbijten inbegrepen. In de andere kamers kunnen drie (120 euro) of vier personen (140 euro) terecht. Voor de table d’hôte wordt 25 euro gevraagd (inclusief aperitief en wijn ).

Wedstijd : twee lezers van Weekend Knack kunnen een volledig verzorgd midweekarrangement met drie overnachtingen winnen in kasteelhoeve de Kerckhem of in één van de vier andere deelnemende kasteelverblijven. Info : reizenrubriek, p. 122.

Tekst Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content