Een ruime keus, ook voor snoeperstailles, een onvoorwaardelijke service en naadloos advies : dat drijft deze heren steeds opnieuw naar dezelfde kledingzaak.

Hilde Geens Foto’s Elisabeth Broekaert

Roger Asselberghs, Paul Verbeeck en Axel Moorkens : ?Bij Paul Dierckx kan je naakt binnenlopen en compleet gekleed buitengaan.?

Roger Asselberghs is 71 en kunstvoorwerpenfotograaf. Consultant Paul Verbeeck is 55. Axel Moorkens, directeur-generaal van Mitsubishi is 30. Ze komen uit drie verschillende generaties en werelden, maar kennen elkaar ?van de solden bij Dierckx natuurlijk? (lachend).

Verbeeck, frivool rozig pochetje (één van de driehonderd uit zijn kast), is de meest vaste van de drie klanten. ?Ik kom hier al veertig jaar. Mijn vader was ook klant, en mijn moeder was bevriend met oma Dierckx. Het was logisch dat mijn eerste lange broek van bij Dierckx kwam. Ik was vijftien jaar. Toen ik uitging, werd ik een fervent cliënt. Het was de tijd van Claude François, en als we gingen dansen trokken we met een paar vrienden eerst naar Dierckx. Vergeet niet dat je in die jaren nog een das droeg als je op schok ging. We deden het erom wie het meest op z’n trente et un was.?

Asselberghs, de oudste maar kleurigste van het trio : ?Ik ben de meest gedurfde van ons drieën. Om jonger te lijken, haha. Ik had een goede vriend diamantair die altijd fantastisch gekleed ging. In die tijd, ik heb het over eind jaren ’50, liep iedereen er pico bello bij, maar hij was werkelijk uitzonderlijk. Alles maar dan ook alles paste bij elkaar, en hij nam risico’s. Iedereen droeg toen een wit hemd, maar hij had er blauwe, en zijn dassen waren kleurig, wat heel ongewoon was. Ik heb hem op een keer gevraagd wie zijn kleren maakte. Zo ben ik in 1958 bij Dierckx beland. Twee jaar later heb ik er mijn trouwpak besteld.?

Moorkens, de benjamin en de meest traditionele : ?De eerste keer dat ik hier kwam, was met mijn vader. Ik mocht de spelden van de vloer oprapen. Twaalf jaar geleden heb ik hier mijn eerste grijze pak gekocht. Ik loop er liefst klassiek bij omdat ik het mezelf makkelijk maak. Als ik iets aparts probeer, is het toch fout, zegt mijn vrouw. (Lachend) Ik kan ’s ochtends uren dassen testen en altijd zit ik ernaast. Dus opteer ik voor donkere kleuren.

Ik kom hier in de eerste plaats om de service. Ik word zot als ik een dure kwaliteitspantalon koop, en ik moet nog vijfhonderd frank bijbetalen voor een retouche. Een tijd geleden ben ik tien kilo afgevallen. Ik heb toen al mijn broeken bij Dierckx ingeleverd, en alles is verlopen naar wens. Dat vind ik geweldig, maar het is alles behalve vanzelfsprekend.?

Asselberghs : ?Ik kom voor de sfeer, en voor het advies. Dat van Dierckx junior volg ik niet altijd op. Hij wil me absoluut een hemd aanpraten met een brede kraag, maar daar hoort een Amerikaanse knoop bij en daar ben ik tegen. Dierckx senior begeleidt me in mijn keuze. Hij pikt er altijd de juiste das uit. Bovendien vind je hier alles, van schoenen tot kamerjas. Je kunt hier in je blootje naar binnen, en compleet gekleed naar buiten.?

Verbeeck : ?Dierckx belt mij als hij iets plezants heeft voor mij. Soms heb ik iets in mijn hoofd, en dan zoekt hij tot hij het vindt. Zo wilde ik een grijs krijtstreeppak met een lichte lijn. Hij heeft een jaar uitgekeken om de juiste stof op de kop te tikken. De streep was te breed, te smal, te donker, maar uiteindelijk had hij ze.?

Moorkens : ?Kleren zijn hier duur, maar duurzaam. Er is een spreekwoord dat zegt : niemand is rijk genoeg om goedkoop te kopen. Ik denk dat dat klopt. Ik heb me ooit in een andere zaak een pak laten aanmeten dat niet genaaid maar gekleefd was. De eerste keer dat ik het droeg, ging ik naar een receptie en het regende pijpenstelen. Het werd de kostelijkste receptie van mijn leven, want ik kwam gebroebeld terug. De naden waren in blazen getrokken, en ik heb dat pak geen tweede keer kunnen dragen.?

Verbeeck : ?Dat kun je niet zeggen van de spullen van Dierckx. Toen ik achttien was, kocht ik een tweed jas. Ik heb een foto waar we opstaan met de vrienden in Den Engel, ik met die jas aan. Onlangs zijn we allemaal samengekomen in het café, en hebben we die foto overgedaan, ik in diezelfde mantel. Hij mag nog altijd gezien worden. Ik ben hem een paar jaar kwijtgeraakt aan een vriend, die hem terugvond toen hij zijn wagen verkocht en die eindelijk poetste.?

Moorkens : ?Toen ik achttien werd, kocht ik bij Dierckx mijn eerste paar schoenen. Ze hebben afgezien maar ik doe ze nooit weg. Niks is erger dan nieuwe schoenen en niks is beter dan een oude broek.?

Asselberghs : ?Een budget heb ik niet. Eigenlijk koop ik meest op de poef. Ik zie iets dat me bevalt en betaal later wel.?

Moorkens : ?Het leven is al zo saai, ergens moet er emotie blijven.?

Patrick Schroeders : ?Handsome is een mooie winkel met de juiste merken.?

Ik ben hier al klant sinds de winkel bestaat, zo’n jaar of tien, elf. Ik loop hier in en uit, kopen hoeft niet. En jammer voor mijn budget, maar ik heb makkelijke maten, zodat meestal alles past. Het is wisselend wat ik aan kleren besteed. Er zijn momenten dat ik toesla en andere dat ik er niet echt zin in heb. Maar ik ben er wel altijd mee bezig.

Ik denk dat het komt door mijn beroep. Ik ben kapper. Eerst werkte ik acht jaar in een trendy salon in Maastricht, met een heel duur cliënteel. Ik moest altijd een das aan. Dat draag ik dus nooit meer, al heb ik ondertussen een hele collectie.

Mijn vrouw en ik startten vijf jaar geleden onze eigen kapperszaak in de buurt van het begijnhof van Hasselt. We zijn professioneel bezig met een niet onbelangrijk onderdeel van de mode. Ik volg de tendensen, want ons publiek is jong. En als je niet bijhoudt welke bokkensprongen de mode maakt, verlies je voeling, en dat is nefast in ons beroep.

In de loop van de jaren heb ik mijn stijl gevonden. Miskopen doe ik nog zelden. Van sommige kleren kan ik geen afscheid nemen. Van mijn blauwe jasje van Gaultier bijvoorbeeld. Het is uit de tijd voor Handsome bestond, en ik draag het nog af en toe. Meestal koop ik samen met mijn vrouw. Ik ben gewoonlijk niet echt op zoek naar iets nieuws, maar loop graag en veel door de stad en stap sporadisch ergens binnen als ik iets zie dat me bevalt.

Zo ben ik jaren geleden ook bij Handsome binnengewaaid. De etalage sprak me aan. Ze hebben de juiste merken. Vanaf de herfst ook Dries van Noten, waar ik een fan van ben. De winkel is mooi ingericht in een combinatie van oud en nieuw, van glanzende muren en Venetiaanse luchters. Karel en Michelle zien de zaak in zekere zin als hobby, en dat voel je. Ze helpen je als je erom vraagt en laten je verder rustig rondkijken. Dat vind ik professioneel. Ik kan het niet hebben dat er iemand op mij springt als ik een boetiek binnenga, en niet aflaat tot ik iets aangetrokken heb waar ik geen zin in heb. Een paar weken geleden gingen mijn vrouw en ik een mooie zaak binnen voor een badpak. De winkelbediende vond mijn vrouw absoluut het juiste type voor het heetste merk van het moment, en zat te pushen dat ze een paar jurken en pakjes zou aantrekken. Daar werd ik zo ongemakkelijk van, daar zien ze ons niet meer.?

Pierre Wynants : ?Ik volg de mode niet, Degand volgt ze in mijn plaats.?

Ik was al klant bij Degand voor hij een zaak in Brussel had. Dat is dus meer dan vijftien jaar geleden. Mijn vrouw en ik flaneerden langs de zeedijk in Knokke, en het uitstalraam trok onze aandacht. Sindsdien gaan we een of twee keer per jaar langs, en kopen we wat we nodig hebben. Ik kom niet vaak, maar als ik het doe, trek ik er de tijd voor uit. Mijn vrouw helpt me kiezen. Ik zou nooit iets kopen waar zij niet van houdt. We zoeken klassieke dingen, niet te kreukbaar, in vrolijke kleuren, en voor de winter moet het stemmiger. Ik koop ook sportieve kledingstukken, maar het moet altijd elegant zijn.

Ik ben nooit avontuurlijk geweest op het vlak van kleding. Toen ik jong was, was het niet gebruikelijk dat mannen uitpakten met de nieuwste trends. De enige frivoliteit die ik me permitteer, zijn mijn jasjes voor de zomer. Die zijn echt kleurig, ik heb er één in turkoois, een geel, een rood en een lila.

Degand biedt in zekere zin wat ik in de Comme chez Soi breng : een mooie mengeling van wat je kent en van nieuwe dingen. Wanneer ik mijn kaart verander, zoek ik daar een evenwicht in. Ik denk dat hij dat ook doet.

Ik vind het fijn dat je in dit huis echt alles vindt : van een kamerjas voor jezelf tot een avondjurk voor je vrouw. De kelderverdieping is ingeruimd voor manchetknopen. Ik vind er petten voor als het koud is. Een goede herenkledingzaak moet voor mij een ruime keus hebben, in alle maten, en een degelijke service. Dat is belangrijk, want ik heb een snoeperstaille. Ongeveer twee jaar geleden stopte ik met roken, en ik ben vijftien kilo aangekomen. Mijn gewicht gaat op en neer, en dan is het wenselijk dat kleren kunnen aangepast worden.

Ik volg de mode niet, ik vertrouw op meneer Degand die dat doet in mijn plaats. Ik hecht er wel belang aan hoe mensen gekleed gaan. In het restaurant staat op de kaart dat heren in jas en das verwacht worden. De meeste gasten houden daar rekening mee, maar niet allemaal. Er is een laat-maar-waaien-sfeer in veel dingen, en dat merk ik ook bij ons. De vedettes zijn ermee begonnen, en iedereen vindt zichzelf blijkbaar een vedette en doet maar na. Ik heb nog geen mannen in bermuda te gast gehad, zo erg is het niet, maar wel met vlechten en oorringen. Ach, wij doen zelf zo’n inspanning om ons decor te verfraaien, we lieten bij Limoges en bij Val-Saint-Lambert speciaal voor ons serviesgoed ontwerpen. Is het dan te veel gevraagd dat onze cliënten er op hun beurt iets feestelijks van maken ?

Ik weet het wel, wat voor u feestelijk is, is dat misschien niet voor mij, en andersom. De mode heeft dat allemaal door elkaar gegooid. Ik geef toe dat ik moeilijk kan bepalen waar de grens ligt tussen wat vestimentair kan of niet. Of toch, als een man niet gewassen is, niet verzorgd voor de draad komt, dat kan echt niet.

In het restaurant draag ik mijn witte stofjas, maar de bijbehorende hanenpootbroek heb ik afgeschaft. Ik werk liefst in een gewone pantalon omdat die iets gekleder is. Ik wil er een feest van maken op alle gebied, en dat moet ook blijken uit de kleren die ik draag.?

Johan Traets : ?Bij Verso zoeken ze altijd wat best bij me past.?

Hypermodieus ben ik niet. Als spannend mode wordt, ga ik daar niet in mee omdat strakke kleren me niet liggen. Ik vind het mooi voor een ander, maar zou er me zelf niet happy in voelen. Bovendien werk ik in een behoudend milieu. Voor een bankadviseur blijft het pak de norm. Als je in de bankwereld aan een baan begint, wordt duidelijk aangegeven dat je niet komt om jezelf, maar om de bank te verkopen. Bij ons kunnen vrouwen dus niet in een ultrakorte mini, wel in een pantalon als die klasse heeft. Bermuda’s voor mannen in de zomer kunnen in Italië, maar niet bij ons. Een linnen pak is oké, maar er hoort een vest onder. Je krijgt geen specifieke regels, maar ik voel gewoon wat kan of niet. Ik ben erg gesteld op mijn zwartleren jekker met ritssluiting, maar ga daar niet mee naar kantoor. Sandalen onder een pak zouden volgende zomer mode zijn voor mannen, wel, ik denk niet dat het bij ons kan. Een gestreepte pantalon met ruitjeshemd is absoluut te sportief. Dat kan hooguit voor een conferentie in beperkte kring in een hotel, en dan staat op de uitnodiging Ontspannen Kleding.

Ik ken Verso van vroeger, toen de winkel nog aan de Antwerpse Frankrijklei gevestigd was, en ik ben mee verhuisd. Ik had horen zeggen dat ze er ‘mijn merken’ hadden, Versace bijvoorbeeld. De ongedwongen bediening viel mee, ze proberen me geen dingen aan te praten die me niet liggen, en zoeken altijd wat best bij me past. Als ik niks neem, is het geen probleem. Als er iets scheelt, lossen ze dat op.

Meestal krijg ik voor een nieuw seizoen de catalogi van hun merken, en daar zoek ik dingen uit waar ik zin in heb en waar ik op kan doorcombineren met wat thuis in de kast hangt. Ik denk dat ik goed zit met hun aanbod, want ik krijg op de zaak veel positieve commentaar op mijn kleding. Vooral van vrouwelijke cliënten. Mijn kleren zitten perfect, en ze hebben altijd iets speciaals.?

Dierckx : Frankrijklei 108, 2000 Antwerpen, tel. (03) 233.23.93.Handsome : O.-L.-Vrouwstraat 8, 3500 Hasselt, tel. (011) 24.21.78.Degand : Louisalaan 415, 1050 Brussel, tel. (02) 649.00.73.Verso : Huidevetterstraat 39, 2000 Antwerpen, (03) 226.92.92.

Ze zijn 71, 55 en 30, leiden een verschillend leven, kiezen voor een andere stijl, maar hebben één ding gemeen…

Als ik niet bijhoud welke bokkensprongen de mode maakt, verlies ik voeling, en dat is nefast voor mij als kapper.

Degand biedt in zekere zin wat ik breng in de Comme chez Soi : een mooie mengeling van wat je kent en van nieuwe dingen.

Sandalen onder een pak zouden volgende zomer mode zijn voor mannen, maar ik denk dat dat bij ons in de bank niet kan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content