TROUW AAN JEZELF

Trouwfeesten hebben een kleine metamorfose ondergaan. Voorbij is de tijd van vlakke kerkdiensten gevolgd door een klassiek diner in een feestzaal. Vandaag mag het allemaal een pak persoonlijker en uitdagender. Vier experts over het nieuwe trouwen.

WIE: Marieke De Pauw (links) en Ine Vanden Eede.

BEROEP: Wedding planners en oprichters van het bedrijfje Altijd Trouw. “Onze focus ligt vooral op het decoreren van trouwfeesten, al kunnen we ook de locatie, cateraar of dj’s voor het avondfeest regelen. Op de trouwdag zelf leiden we alles in goede banen en zijn we het aanspreekpunt voor de leveranciers.” Ine werkt daarnaast freelance als producer bij Studio Brussel en Marieke als freelance styliste.

HANDELSMERK: “Onze stijl zou je kunnen omschrijven als do-it-yourself. Van glazen flessen maken we bloemenvaasjes, met een touw en wasspelden knutselen we mooie slingers. Onze bloemen zijn geen klassieke bloemstukjes, maar bosjes veldbloemen. En we hebben een grote stock met kleine decoratie : schapenvellen, kandelaars, lichtslingers, lintjes, vazen. Bij ons kun je terecht met elk budget.”

AANPAK: “We vragen het bruidspaar om een Pinterestbord te maken, zodat we een idee krijgen van hun smaak en details die ze leuk vinden. Vervolgens bekijken we welke decoratie haalbaar is binnen hun budget en gaan we aan de slag. Op de dag van het feest zetten wij ook de volledige zaal of tent klaar : van de meubels tot de tafeldekking en de verlichting.”

MEMORABELSTE TROUWFEEST: “Afgelopen zomer mochten we een trouwfeest decoreren dat zou plaatsvinden in de tuin van een van de ouders van het bruidspaar. Ze hadden kosten noch moeite gespaard om er een geweldig tuinfeest van te maken, muren werden gesloopt om de tuin groter te maken, alleen bleek twee dagen voordien dat het non-stop zou regenen. Er zat niets anders op dan een hele hoop deken-tjes te voorzien tegen de kou en veel paraplu’s om de gasten mee te escorteren naar de feesttent. Op de dag zelf vertrokken we met een klein hartje naar het feest, bang dat alles letterlijk in het water zou vallen. Maar iedereen bleek erg rustig en in vorm te zijn. Ook de bruid liep rond in blote armen en liet de regen haar dag niet verpesten. De sfeer werd gezet door het warme publiek, een vuurkorf, lampjes, kaarsen en de zon die op belangrijke momenten toch doorbrak. Achteraf reden we naar huis met een erg voldaan gevoel.”

GOUDEN TIPS: Kill your darlings. Ga niet voor vele kleine decoratie-ideetjes, maar voor enkele grote eye-catchers. En bespaar niet op bloemen. Een ruimte ziet er meteen fantastisch uit met bloemen.”

ZELF GETROUWD? “Nog niet !”

altijdtrouw.be

WIE: Tim Nowé, Thomas De Praetere en Jasper Van Puymbroeck.

BEROEP: Verzorgen met Sir Catering het diner op trouwfeesten, maar ook voor bedrijven en recepties. Tim neemt het eten en de drank voor zijn rekening, Jasper is het aanspreekpunt voor het bruidspaar en Thomas doet de logistiek en het personeelsbeleid.

HANDELSMERK: “Onze keuken valt te omschrijven als uitdagend. Bij ons krijg je een menu voorgesteld dat je nergens anders proeft. Voor parelhoen met een groentekransje en kroketten moet je niet bij Sir Catering zijn. Daarnaast werken we met seizoensgebonden ingrediënten en zijn we een team van zeven vaste mensen en een grote groep extra handen. We hebben vaak dezelfde leeftijd als de bruidsparen die met ons werken. Dat zorgt voor een leuke dynamiek.”

AANPAK: “We bouwen een heel persoonlijke band op met het trouwkoppel en zullen nooit een brochure met ideeën doormailen. We spreken vaak een jaar voor het trouwfeest een eerste keer met hen af voor een verkennend gesprek waarin we polsen naar hun culinaire voorkeuren. Wat eten ze graag, wat lusten ze niet ? Allergieën ? We vragen ook welke reizen ze samen al maakten, omdat dit vaak samenhangt met eetculturen die hen interesseren. Zo was er onlangs een bruid die creoolse roots had en ons vertelde dat ze graag een stoofpotje van vis wou eten, een gerecht dat haar nonkel vroeger altijd klaarmaakte. Na alle input volgt een eerste tasting. Het bruidspaar komt proeven, geeft ons feedback, zo gaan we door tot we een volledig menuvoorstel hebben.”

MEMORABELSTE TROUWFEEST: “Wij hebben de gewoonte om met ons team een pintje te drinken in de keuken nadat het hoofdgerecht en dessert geserveerd zijn. Onlangs gebeurde het dat de bruidegom ons tijdens dat moment kwam feliciteren. We boden hem ook een biertje aan en hij vond het zo gezellig dat hij bleef plakken en vergat dat hij nog zijn openingsdans moest dansen. De bruid was intussen samen met haar vriendinnen haar man beginnen zoeken, maar vond hem nergens. Tot ze in lichte paniek in onze keuken belandde.”

GOUDEN TIPS: “Plan je receptie op een andere dag dan je huwelijksfeest. Zo ben je ’s avonds, na de ceremonie en fotoshoot, niet doodop voor het feest. Ook willen we toekomstige bruidsparen aanmoedigen om eens voor een winterfeest te kiezen, in plaats van te hopen op een zonnige zomerdag. Een feest met veel vuurkorven, een mooi winters decor en veel kaarsen is even romantisch.”

ZELF GETROUWD? “Nog niet, maar we hebben alle drie wel een vaste vriendin. De volgende stap is aan ons, zeker ? (lacht)”

sircatering.beWIE: Lieke Biesemans

BEROEP: Ceremoniespreker. Lieke richtte twee jaar geleden met haar zus Stories By Mabel op. Met een klein team van drie ceremoniesprekers helpen ze bruidsparen om een unieke huwelijksceremonie uit te schrijven. Op de dag zelf praat en lijmt Lieke of een van haar collega’s de ceremonie aan elkaar. “Wij bieden een alternatief voor wie geen religieuze ceremonie in de kerk wil. Wij trouwen mensen met hun hart, niet voor een god of voor de wet.”

HANDELSMERK: “Ons belangrijkste werkmiddel is het verhaal van het bruidspaar. Daar bouwen we een ceremonie rond, met tussendoor speeches van de gasten, livemuziek, een woordje van het echtpaar. Sommigen denken dat wij enkel met zeemzoete liefdessprookjes aan de slag gaan. Niets is minder waar. Ieder mens draagt een verleden en soms pijnlijke herinneringen met zich mee, en die maken onlosmakelijk deel uit van je verhaal. Een huwelijksceremonie is daardoor vaak een emotionele rollercoaster, met tranen zowel van het lachen als van ontroering.”

AANPAK: “De voorbereiding van de ceremonie is al een feest op zich. Maandenlang bouwen we met het koppel aan hun script. We interviewen de bruid en bruidegom apart, om hen beter te leren kennen. Het is een intensief gebeuren, maar er wordt ook veel plezier gemaakt. Zo herinner ik mij een ontzettend leuke ceremonie die ik eens mocht uitbouwen op basis van 57 swingende muziekfragmenten.”

MEMORABELSTE TROUWFEEST: “Twee jaar geleden vroeg een Nederlands stel mij om hun huwelijksceremonie uit te werken. De familie van het bruidspaar had een aantal moeilijke hoofdstukken achter de rug, maar het paar wilde die hindernissen niet uit de weg gaan en bracht op de eerste rij van hun feest een aantal mensen samen die elkaar nog nooit eerder hadden gezien, onder wie een buitenechtelijke zus. Vooraf vreesde ik dat iedereen op eieren zou lopen, maar het werd een van onze mooiste ceremonies. Het aan elkaar mogen lijmen van verschillende harten is ongelooflijk fijn. Achteraf kwam een van de moeders, die beslist gekwetst was door de aanwezigheid van het ene meisje, mij zelfs bedanken.”

GOUDEN TIPS: “Ga niet met je rug naar je gasten zitten, maar met je gezicht. Geef eventuele sprekers een duidelijk thema mee, zodat je genodigden niet tien keer dezelfde speech horen. En spreek als bruidspaar ook je geloften uit tegen elkaar, zodat jullie liefde niet alleen in jullie hart zit.”

ZELF GETROUWD? “Nog niet, maar mijn vriend en ik hebben drie kinderen samen. Hij mag me dus stilaan wel eens ten huwelijk vragen. (lacht)”

storiesbymabel.beWIE: Melissa Milis

BEROEP: Huwelijksfotografe. “Het moeilijkste aan mijn job is dat je zo weinig kunt voorbereiden. Ik moet op het moment zelf aanwezig en alert zijn.”

HANDELSMERK: “Ik fotografeer het liefst huwelijken die een tikkeltje anders zijn. Ik vind het fijn om op zo’n dag zowel de rol van observator te kunnen spelen, als die van beste vriendin die een blijvende en mooie herinnering vastlegt voor het bruidspaar. Daarnaast probeer ik niet enkel de liefde tussen bruid en bruidegom in beeld te brengen, maar ook de dynamiek die zich onder vrienden en familie afspeelt.”

AANPAK: “Het kennismakingsgesprek met het bruidspaar gebeurt in mijn studio, of via Skype. Ik pols naar hun visie op het huwelijk, hun droombeeld voor die dag, en vervolgens stuur ik hen een pdf met ideeën en tips toe. Zoals : probeer op je huwelijksdag twee fotomomenten in te plannen. Mocht het de ene keer regenen, heb je nog altijd een tweede kans.”

MEMORABELSTE TROUWFEEST: “Een tijd geleden kreeg ik een mailtje van een koppeltje uit Pennsylvania in de VS. Ze hadden mijn werk online gezien en vroegen of ik hun trouwfeest wilde fotograferen. Via Skype bespraken we de grote lijnen, daarna vlogen ze mij over. Hun budget voor het hele feest was zo’n 5000 euro, wat weinig is, ook was het echtpaar erg christelijk, factoren waardoor ik niet goed wist wat mij te wachten stond. Toch kozen ze niet voor een ceremonie in de kerk, maar op een grasheuvel, met vrienden die het geheel aan elkaar praatten. De fotoshoot nadien wilden ze in een nabijgelegen rivier doen. Fantastisch vond ik dat. De bruid was niet bang om haar jurk vuil te maken. Nadien kookte het paar voor alle genodigden, in de tuin van hun ouders, en terwijl iedereen nog aan het feesten was, vertrokken zij op huwelijksreis. Het hele plaatje was erg persoonlijk en uniek, allesbehalve een klassieke bruiloft.”

GOUDEN TIPS:“Plan je fotoshoot nooit op de middag. Het licht is dan te fel voor mooie portretten. Ik begrijp dat veel echtparen op de middag een gaatje hebben in hun planning, maar bij buitenlandse huwelijken is de shoot bijna altijd rond zonsondergang.”

ZELF GETROUWD? “Ja, de fotograaf van dienst was Jonas Peterson, een Zweed die in Australië woont maar vaak in Europa werkt. Ik had hem ontmoet op een workshop in Londen en wilde heel graag dat hij onze trouw zou fotograferen. Toen ik zijn beelden nadien toekreeg, was ik erg tevreden, niet zozeer omdat hij technisch mooi werk had geleverd, maar omdat ik besefte dat herinneringen hebben aan die dag het allerbelangrijkste is.”

melissamilis.com

“Een ongedwongen sfeer met veel lichtjes en wilde bloemen” “Wij maken een menu dat je nergens anders proeft” “Rond het verhaal van het bruidspaar bouwen we een ceremonie” “Ik fotografeer het liefst huwelijken die een tikkeltje anders zijn”

Tekst Elke Lahousse & Foto’s Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content