TROP IS NOOIT TE VEEL

Interieurontwerper Martyn Lawrence Bullard ontwierp zelf het felgekleurde tapijt in de woonkamer. Ernaast kwam een bar, mét discobal. © GF / DOUGLAS FRIEDMAN

Twee jaar geleden kochten ontwerper Tommy Hilfiger en zijn vrouw Dee een moderne woning op het strand van Miami. Als buitenverblijf voor de familie én als galerie voor hun uitgebreide kunstcollectie. “Het is fel, fun en heel cool.”

We wilden een woning op het strand om te ontsnappen aan de drukte. En je kunt nergens zo veel plezier hebben als in Miami. Het is en blijft een belangrijk centrum voor kunst en cultuur”, zegt Tommy Hilfiger. “Mijn vrouw Dee en ik hebben ons altijd aangetrokken gevoeld tot de energie van de stad.” Twee jaar geleden kocht de Amerikaanse ontwerper er een moderne, witte woning met zicht op de Atlantische Oceaan in Golden Beach, een exclusieve en verborgen enclave in het meest noordelijke stuk van Miami Beach. De buitenkant doet met zijn kubistische trekken en het op de art deco geïnspireerde zwembad denken aan de Jazz Age, binnen omschrijft Hilfiger de stijl als shagadelic. Ofwel : een moderne interpretatie van de swinging sixties, Hilfigers jeugdjaren, gecombineerd met de coole, eclectische sfeer van Miami Beach.

“Mijn smaak in mode en design komt uit dezelfde inspiraties. Het was leuk om die te combineren bij het inrichten van onze woning in Miami. Ik gebruik graag felle kleuren in mijn ontwerpen en dat zie je hier zeker terug. Mijn stijl als modeontwerper evolueert voortdurend. Dit is de laatste fase in dat proces.” Hilfigers liefde voor de jaren zestig kenmerkte ook de lente/zomercollectie die hij in september voorstelde tijdens New York Fashion Week. Georgia May Jagger, dochter van, opende het defilé in een gestreepte cape die verwees naar de iconische albumcover van de Beatles uit 1967 : Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

FEL, FUN EN COOL

Zijn nieuwe woonst is een goede uitvalsbasis voor zijn meest recente onderneming. Hilfiger – die enkele jaren geleden het label dat zijn naam draagt verkocht, maar aanblijft als hoofddesigner – kocht The Raleigh in Miami Beach en zal in 2015 starten met de renovaties van het art-decohotel. De vernieuwing van zijn eigen woning van meer dan 1300 vierkante meter kreeg voorrang. Het koppel wou die oppervlakte omdat het er ook zijn uitgebreide kunstcollectie wil uitstallen, met topstukken uit het Amerikaanse pop- en postpoptijdperk van onder anderen Andy Warhol, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat en de Britse Tracey Emin.

“Het ontwerp van de woning is heel anders dan alles wat we al gedaan hebben. Ons huis in Greenwich is landelijk ingericht en dat op Mustique heeft een Brits koloniale stijl. Miami was een kans om onze kunstcollectie tentoon te stellen en te spelen met een nieuwe esthetiek. Het is fel, fun en heel cool”, zegt Hilfiger.

Voor de inrichting namen Tommy en Dee Hilfiger de in Los Angeles gevestigde interieurdesigner Martyn Lawrence Bullard in de arm. Hij moest hun woning gelijkstemmen met de ritmen en kleuren van Miami. “Tommy en Dee hebben uiteraard veel gevoel voor mode”, zegt Bullard. “Het was mijn taak om hun visie te vertalen naar een interieur dat energiek en dwingend aanvoelt. Samen kwamen we tot een resultaat dat zowel het gevoel oproept van een kunstgalerie als van een disco uit de jaren zestig en zeventig.”

DISCODECADENTIE

“Ik heb tegen Martyn gezegd : als het niet shagadelic of groovy is, dan komt het er niet in”, legt Hilfiger uit. Bullard vertaalde dat naar een caleidoscoop aan kleuren, materialen en meubelen die glamour en sexappeal uitschreeuwen. Wervelende sofa’s van Vladimir Kagan werden gemixt met vintage stukken van Willy Rizzo, discodecadente meubelen van de Amerikaan Paul Evans en lichtarmaturen in spoetnikstijl. “Martyn heeft ons echt gepusht om grenzen te verleggen”, zegt Tommy Hilfiger. “Ik heb me opengesteld voor dingen die ik me nooit had kunnen inbeelden : van neon en discoballen tot geurend behang.”

Hilfigers kunstcollectie speelde een belangrijke rol in het designproces. In elke kamer hangt of staat minstens één stuk dat de look van de kamer bepaalt. Zoals een sculptuur van Keith Haring op het terras. Foto’s van Marilyn Monroe in de slaapkamer. Een standbeeld van Mickey Mouse van Heiner Meyer in de hal. Warholprints van Mick Jagger, Hilfigers vriend en buur op Mustique, in discokamer. Of in de woonkamer: een monumentaal gezamenlijk kunstwerk van Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat.

Wie houdt van de ‘meer-is-meer’-esthetiek, zal dit gebrek aan subtiliteit maar overvloed aan fun zeker kunnen smaken.

DOOR ELLEN DE WOLF

“Ik heb me opengesteld voor dingen die ik me nooit had kunnen inbeelden : van neon en discoballen tot geurend behang”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content