(winnend recept wedstrijd Hobbykok van het Jaar 2008)Voor 4 :

Waterkerssoep met gerookte sprot en versegarnalen

150 g gerookte sprotfilet

100 g grijze garnalen

45 g champignons

2 stuks pijpajuin, 1 bosje waterkers

0,12 l olijfolie, 0,75 l kippenbouillon

0,10 l room, dille, peper en zout

Snij de pijpajuin en de champignons in brunoise (blokjes) en laat uitzweten in olijfolie. Bevochtig met bouillon en kruid met peper en dille. Laat 12 minuten koken. Voeg de gewassen en versneden waterkers toe en laat 5 minuten doorkoken. Mix, zeef eventueel en hou warm. Laat niet meer koken om de groene kleur te bewaren. Klop de room licht op. Serveer in een kleine kom : op de bodem komen reepjes sprot en garnalen, daarop de soep, de opgeklopte room en dille.

Rillettes van gerookte sprot

8 gerookte sprotfilets voor de rillettes

4 gerookte sprotfilets als basis op de toast

een scheut olijfolie, 1 pijpajuin

zeste + sap van 1/8 limoen

peper, 1/2 rode boskoopappel, in kleine blokjes

meergranenbroodje

Ontdoe de sprot van graten, velletjes en vetrandjes zodat alleen mooi vlees overblijft. Cutter de visjes voor de rillettes grof met een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zet in de koelkast. Voeg de zeste en het sap van 1/8 limoen toe.

Meng met de brunoise van appel met schil en de kleinge-sneden pijpajuin. Bak een halfdikke meergranentoast in olijfolie. Leg op de toast een sprotfilet, met daarop de rillettes.

Lichtgerookte sprotfilet met vijf kruiden en linzen

8 à 12 gerookte sprotfilets

10 g dille, met het mes gesneden

10 g citroenmelisse, met het mes gesneden

platte peterselie, koriander

1 el suiker, 1 potje yoghurt

olijfolie, 1 kop gemengde rode en blonde linzen

Droge kruiden voor het mengsel :

2 g venkelzaadjes, 2 g zwarte peper

2 g Fruitpepper Strawberry Lemon (of citroenpeper)

2 g szechuanpeper, 2 g koriander

Vermaal de droge kruiden in de blender. Spoel de linzen tot het water helder is en kook ze 5 minuten (al dente). Leg de filets met de velkant naar onderen. Smeer de helft van de dille en citroenmelisse open op de vis. Voeg de helft van het kruidenmengsel en 1 eetlepel suiker toe. Plooi de filets toe en bewaar 1 à 2 uur in folie gewikkeld in de koelkast. Verwijder de kruiden, dep de filets droog en bestrooi opnieuw met de rest van het kruidenmengsel.

Maak een dikke streep linzensalade. Bestrooi met verse koriander en platte peterselie en schik hierop de in stukjes gesneden sprot. Giet de yoghurt, gemengd met de resterende verse dille en citroenmelisse, peper, zout en een scheutje olijfolie over de bereiding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content