Van catwalk naar kleerkast. Met enige aanpassingen natuurlijk. Tien toonaangevende trends worden naar een zachter en bruikbaar beeld vertaald. We stellen u voor : de nieuwe hoge hakken, de nieuwe knielange rok en de jurk met jas hét nieuwe ensemble. Oude klassiekers als twinset en trench komen terug. Retro-looks als de militaire outfit (à la Andrew Sisters) en de disko-stijl (à la Travolta) zijn niet weg te krijgen. Satijn kent een heropleving, motieven worden geïntroduceerd en de kombinatie tussentransparante materialen en stof breekt echt door.

PRODUKTIE : ELS VAN O EN CONRAD DAVID BOLSSENS ASSISTENTIE : LIEVEN VANPARIJS / FOTO’S : DIRK LAMBRECHTS EN GERALD CASPERS

MAKE-UP : MONIQUE JASPERS EN POL HILLEWAERE MODELLEN : IVONA HLAVATA EN CORALIE BIJ YELLOW

SATIJN

Het glimt, ziet er seventies uit en werd lange tijd geassocieerd met slechte smaak. Na andere kitsch-materialen als lakleer en vinyl is ook satijn weer helemaal in.

MARTINE SITBON

TRUSSARDI

SONIA RYKIEL

Jurkje van Marina Spadafora.

BLIKDICHT

Ontwerpers hebben altijd van transparant gehouden, vrouwen niet zo. Dus bieden modemakers nu een konkrete oplossing om het probleem wat zie je en wat zie je niet ? op te lossen. Een blikdichte jurk en doorschijnend topje leveren het beste uit beide werelden.

CORINNE COBSON

HELMUT LANG

Losse overgooier met zakdoekpunten over slipdress van Stills. Schoenen, Georges Rech.

DISKO

Saturday Night Fever slaat toe. Witte Travolta-pakken, hot pants en satijnen broeken. Het ergst gebeten door de koorts was ongetwijfeld Blumarine uit Milaan. Minder extreem is mooier.

MARTINE SITBON

BLUMARINE

Zilvergrijze broek met satijnen biesje van Olivier Strelli en bloesje van Diapositive. Body van Hunza. Laarsjes, Robert Clergerie.

HOOGGEHAKT

Na bataljons van zware boots en wandelschoenen zijn de moeilijke maar elegante hakken terug. Zelfs de nieuwe generatie modellen had moeite om erop te lopen. Ontwerpers hadden een voorkeur voor ingewikkelde lintjes en riemen. Veters zijn uiteraard iets handiger.

CHRISTIAN LACROIX

ROLAND KLEIN

Lakleren veterschoen van Stephane Kélian. Vest en mini in cool wool, transparante rok van Nathalie Vincent.

TRENCH

Met de regelmaat van een klok duikt de oude loopgravenjas uit de oorlog weer op. Hij past perfekt bij de retro-sfeer en de nieuwe lengte, en wordt uitgevoerd in moderne kleuren en nieuwe materialen.

GENNY

JIL SANDER

Trench van Max Mara en rood-wit- blauw-bloesje van Marina Spadafora, strakke pantalon van Gigue. Handschoenen, Boon.

BEDRUKT

Na de rozen en etnische prints van Dries Van Noten is het oog klaar voor andere bedrukkingen : vlinders, bloemen en fruit. Naïeve tekeningen en kleuren, met een hint van de jaren vijftig.

OZBEK

TOD OLDHAM

Onderjurk in moeselien van Nathalie Vincent, met sluike jurk met verschillende bloemmotieven van Olivier Strelli. Zilveren ballerina’s van Robert Clergerie.

TWINSET

Het damesachtige duo bij uitstek, het twinset, neemt nieuwe proporties aan. Het truitje wordt kort en laat de navel bloot, de cardigan zit strak. En nieuwe kleuren : pastels of fluo. Een oude dame krijgt een face-lift.

RALPH LAUREN

GUCCI

Twinset van Andres en overslagrokje van Accento. Sjaaltje en horloge, Francis Decorative Arts. Schoenen, Sacha. Kousen, Exciting.

MILITAIR

Wanneer de mode teruggrijpt naar de jaren veertig is het logisch dat er army-elementen opduiken. Jasjes met opgezette zakken, glimmende knopen, kaki en beige kleuren.

LES COPAINS

MAX MARA

Beige hemd met opgezette zakken, Blues Club en kaki overgooier met drukknopen en scouts-riem van I Blues.

ENSEMBLE

Wat het broekpak betekende voor de jaren zeventig en de breedgeschouderde power-tailleur in de eighties, wordt het tweetal jas en jurk voor de jaren negentig : een praktisch, elegant en vrouwelijk uniform.

JIL SANDER

MAX MARA

Jas en jurk van Studio 001 Ferré, kousen van Exciting en schoenen van Sacha. Halssnoer, Francis Decorative Arts.

KNIELANG

Wat werd er gezeurd over de nieuwe lengte waarbij de rok net op de knie valt. Saai en niet flatteus, vindt de ene. Perfekt met hoge hakken en dat smalle riempje, vindt de ander. De meest modische keuze is de wijde rok. Iets makkelijker is de strakke of rechte versie.

MAX MARA

PRADA

Tailleur van Gigue met bloeze van Chris Mestdagh.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content