Welke catwalktrends vindt u zo meteen in de winkel ? Wij informeerden bij enkele herenzaken, u ziet het op de volgende pagina’s. Smal, spannend en stretch is het devies.

Hilde Geens

Bij Bogard in Brugge hangt de lentecollectie sinds 15 januari in de rekken. Zaakvoerder Willy de Cock is optimistisch. De nieuwe trend slaat aan. ?Losse kleren en laagjesmode hebben hun beste tijd gehad, en wat spannend is, verkoopt. Mijn klanten vallen op het minimalistische zwart van Helmut Lang, maar ook op gebloemde broeken. En de lage tailles breken door. Vorige zomer had iedereen die ze paste automatisch de neiging om zijn broek op te trekken. Gevolg : ze bleven hangen. Nu gaan ze vlot de deur uit.? De Cock gelooft voorlopig niet in de opkomst van het pak. ?Mijn klanten vinden ze té gekleed. Ze houden meer van decombineren.?

Bij De Rop in Beveren worden sinds de voorbije winter wèl opnieuw pakken verkocht. Dus hebben ze er hun aankooppolitiek voor de zomer op afgestemd. Met succes. ?Ze gaan echt vlot de deur uit. We hebben de indruk dat vele mannen al jaren geen pak meer gekocht hebben, en er opnieuw zin in krijgen?, meent Annemie de Rop. Voor haar en medewerker Emmanuel Demuynck is het pak het sluitstuk van het nieuwe, elegante beeld. De Rop : ?Twee jaar geleden was een pak een pak. Nu hoeft het helemaal niet notarisachtig te zijn. We hebben het in alle mogelijke variaties, met opgestikte zakken, met schouderpattes en andere uniformelementen, van stretch- of changeantstoffen. Maar hoe smal het ook is, mannen zijn gehecht aan comfort. Colberts hebben natuurlijke schouders en broeken moeten passend zitten, als een tweede huid bijna, maar ze mogen nergens knellen. Dat kan bijvoorbeeld door stretchstoffen te verwerken.?

?Je kunt met de nieuwe pakken spelen?, vult Demuynck aan. ?Je kunt er een rolkraagtrui, polo of T-shirt onder dragen, of een hemd met opengeslagen kraag. Als je er sandalen of slippers in plaats van veterschoenen bij aantrekt, is het effect zeker niet stijfdeftig. Het sluit meer aan bij het James-Bondbeeld.?

Drie dingen zijn helemaal uit, daarover zijn Annemie de Rop en Emmanuel Demuynck het eens. ?Sportswear is passé behalve als het gaat om authentieke sportkleding. Daarnaast hebben de Britse gentleman-farmer-look, en het slobbergebeuren hun beste tijd gehad.?

Het smalle silhouet dringt door tot in boetieks met hoog golfclubgehalte, waar modetrends doorgaans met argwaan bekeken worden. Bij Degand is de bandplooibroek afgeschaft. ?Wie zware benen heeft, kan het model op bestelling nog krijgen?, zegt mevrouw Degand. ?Onze pantalons zijn slank van snit, maar nooit echt spannend. We hebben nooit meegedaan met de ruime pakken met brede schouders, we gaan ons nu ook niet gooien op die potloodsmalle pakken.?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content