Trekvogels

Chanel © CHANEL

Wordt 2022 het jaar dat we weer gaan reizen? De kleren zijn er al, geïnspireerd door bestemmingen ver of dichtbij. Straks volgen we de wind, als vrije vogels.

Poëzie bij Chanel

De witte kalkstenen muren van de Carrières des Lumières in het Zuid-Franse dorp Les Baux-de-Provence vormden het decor van Chanels cruiseshow. Inspiratie vond artistiek directeur Virginie Viard in de film Testament of Orpheus uit 1960. De “eenvoud, precisie en poëzie” van de film met in de hoofdrol Coco Chanels goede vriend Jean Cocteau maakte dat Viard “een zeer cleane collectie wilde ontwerpen, met twee onderscheidende kleuren: fris wit en diep zwart.”

Godinnen voor Dior

Diors cruisecollectie, ontworpen door Maria Grazia Chiuri, is een eerbetoon aan de eeuwige schoonheid van Griekenland. De show vond plaats in het marmeren Panathinaiko-stadion in Athene, waar in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden. Gedrapeerde godinnenjurken, ook wel peplos genoemd, kregen een moderne, sportieve update, en de kleuren van de Griekse vlag: wit en blauw.

Grunge bij Marni

Geen show of reis voor Marni. Ontwerper Francesco Risso bleef in Milaan en fotografeerde vrienden van het Italiaanse modemerk in hun eigen buurt of bij hen thuis, gekleed in een look die ze zelf kozen. “Zij hebben altijd een actieve rol gespeeld in het verhaal van Marni”, zegt Risso. “Ik wil als ontwerper niet de enige verteller zijn.” Freestyle grunge wordt de typische Marni-stijl genoemd, die handgeschilderde bloemenprints en ruiten, gestreepte mohair cardigans en sportswear combineert.

Over de brug bij Louis Vuitton

Louis Vuitton bleef dicht bij huis en trok naar Cergy, een buitenwijk van Parijs. Het defilé vond plaats op de rode brug Axe Majeur, een indrukwekkende installatie van de Israëlische kunstenaar Dani Karavan uit 1989. De collectie bevat sterke kleuren, rijke jacquards, pittige jarenzestig- silhouetten en heel wat verwijzingen naar de verovering van de ruimte, het favoriete onderwerp van ontwerper Nicolas Ghesquière.

De zwanen van Max Mara

Ook Ian Griffiths, designer van Max Mara, zat vorig jaar noodgedwongen thuis. Tijdens die lockdown las hij Local Color, de bestseller van Truman Capote uit 1950, waarin welgestelde vrouwen, de Amerikaanse schrijver noemt ze zwanen, de wereld rondreizen. Een populaire reisbestemming was – en is nog steeds – het Italiaanse eiland Ischia, voor de kust van Napels. Het elegante mediterrane leven van die zogenaamde zwanen inspireerde de ontwerper bij de nieuwe collectie én locatie voor de show.

Dior
Dior© GF / AGGELIKI KALAMARA
Marni
Marni© IMAXTREE
Louis Vuitton
Louis Vuitton© GF
Max Mara
Max Mara© COURTESY OF MAX MARA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content