Steeds meer reizigers kiezen ervoor om even terug te schakelen en zich te verplaatsen op het ritme van mens en natuur. Traag reizen creëert steeds meer de ware vakantiebeleving. Te voet, per fiets, in het gezelschap van een dier of over het water ontdek je een voor jou onbekend stukje van de aardkluit.

Te voet

In het voetspoor van Mozes kan je met Anders Reizen (www.andersreizen.be) doorheen de Sinaï trekken. De tiendaagse Sinaïreis is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar. Er wordt gestapt en geklauterd over rots- en zandwegen. Je volgt oude karavaanroutes en wadi’s (uitgedroogde rivierbeddingen) en beklimt ’s nachts de Mozesberg, waar Mozes volgens de bijbel de Tien Geboden heeft ontvangen. (Vanaf 1250 euro, kinderen tot elf jaar vanaf 870 euro.)

Zes dagen lang kan je bij Xplore360° (www.xplore360.com) in de voetsporen treden van Wilfred Thesiger, die in 1934 als eerste blanke het Sultanaat van Aussa ontdekte. Dit verloren stukje Ethiopië is het leefgebied van de Afarnomaden. Het ligt in een van de heetste gebieden op aarde, namelijk de Danakil Depressie, een onherbergzame regio, vol vulkanische landschappen en zoetwatermeren. Elke dag weer vat je de tocht aan bij het krieken van de dag, ’s middags vlij je je neer onder een acaciaboom en in de late namiddag stap je nog een eindje. (Vanaf 1775 euro.)

Minder onherbergzaam zijn de Bihorbergen, die behoren tot de Westelijke Karpaten. Kristallijne en vulkanische massieven wisselen elkaar af. Grillige kalksteenplateaus, enorme loof- en naaldwouden, grotten, spelonken en canyons vormen het decor van een twaalfdaagse reis van Te Voet (www.te voet.be). (Vanaf 490 euro.)

Stappen onder de middernachtzon kan bij Joker (www.joker.be) tijdens een veertiendaagse stapreis met vierdaagse huttentocht op de Hardangergletsjer, waar Roald Amundsen zich voorbereidde op zijn poolexpedities. Met een beperkte hoeveelheid bagage trek je vanaf het barre hooggebergte naar de Aurlands-fjord. (Vanaf 840 euro.)

Met 40.000 hectare bos, 5000 hectare natuurgebied en 2600 kilometer wandelwegen vormen de Oostkantons (www.oostkantons. be) een uniek wandelgebied dat deel uitmaakt van het Duits-Belgisch natuurpark Hoge Venen-Eifel. Lokaal uitgestippelde wandelwegen worden aangevuld met twee 80 kilometer lange trajecten uit het netwerk van Grote Routepaden. Je kunt kiezen uit een tiental drie- tot achtdaagse wandelarrangementen met bagagetransport. (Vanaf 169 euro.)

Met lastdier

De Prins van Hola Pola (www.prinsvan holapola.be) neemt grote mensen en nieuwsgierige kinderen mee op een twaalfdaagse langs de Marokkaans-Atlantische kust tussen Marrakech en Essaouira. Vijf dagen lang dool je langs verlaten stranden, indrukwekkende duinen, kleine vissersdorpjes en ontmoet je leden van de Haha-Berberstam. Dromedarissen sjouwen de bagage. (Vanaf 1035 euro, kinderen jonger dan twaalf jaar 955 euro.)

Timboektoe was ooit het bloeiende intellectuele en spirituele centrum van de islam en is tot op heden een belangrijke handelsstad op de karavaanroute. Van hieruit verken je met Secrets of the Desert (www.secretsofthedessert.be) vijf dagen lang een stukje Sahara per kameel. Met een lokale Touareggids trek je van kamp naar kamp, en volg je de weg van de zoutkaravanen. (Vanaf 2135 euro.)

Liever een echte ezel in het gezelschap ? Dan stelt Anders Reizen (www.anders reizen.be) een achtdaagse voor in de Franse oostelijke Pyreneeën. Vanuit Nohèdes verken je het aangrenzende 2000 hectare grote natuurreservaat. Vooraf krijg je een stoomcursus “hoe om te gaan met ezels”. Aanbevolen voor minstens twee volwassen, waarvan er één kaart leest en één de ezel drijft. Eén ezel per gezin, en die draagt de bagage. (Vanaf 485 euro.)

De Pantanal wordt algemeen geprezen als de beste locatie om de natuurpracht van Zuid-Amerika in al zijn facetten te bewonderen. Zes dagen lang trek je op initiatief van Hippotrek (www.hippotrek.be) te paard met een pantaneiro of Braziliaanse cowboy doorheen dit stukje niemandsland waar onder andere jaguar, ibis, kolibrie, piranha en anaconda zich thuis voelen. (Prijs op aanvraag.)

Beschik je over eigen paarden, dan kan je dichter bij huis, in de Limburgse Kempen, (www.toerismelimburg.be) meer dan 350 kilometer aangepaste paden voor ruiters en menners volgen. Je kunt kiezen uit tientallen lussen die perfect op elkaar aansluiten. Inspelend op het ruiter- en menroutenetwerk worden er diverse paardvriendelijke logies aangeboden. (Vanaf 32 euro per persoon.)

Per fiets

Vertrouw je eerder op een stalen ros, dan kun je bij Eigen Wijze Reizen (www. eigen wijzereizen.be) onder andere terecht voor een acht-, twaalf- of vijftiendaagse doorheen Letland en Estland. Vanuit Riga fiets je dagelijks zo’n 50 tot 70 kilometer over grotendeels onverharde wegen door enorme oerbossen, langs kustgebieden en vogelrijke eilanden naar Tallinn. (Vanaf 1065 euro.)

Ingesloten tussen de Dolomieten en de Adriatische Zee, is het Italiaanse Veneto een gigantische schatkamer vol culturele hoogtepunten en ongekend natuurschoon. Vos Travel (www.vostravel.be) stippelde er een achtdaagse tocht uit langs Vicenza, Padua, het vrijwel onbekende maar adembenemende Chioggia, Treviso en Venetië. (Vanaf 480 euro.)

Kunnen de kleine bengels ook al aardig op de pedalen duwen, dan stelt Belgian Biking (www.belgianbiking.be) een ontdekkingstocht door de Ardèche voor. Om de pret er helemaal in te houden, wordt gestart met een stoomtreinrit door het Centraal Massief. Verder gaat het vijf dagen lang telkens tussen 20 en 30 kilometer per dag over een oude, verkeersvrije spoorwegbedding, door tunnels en over viaducten doorheen de Ardèche. (Vanaf 571 euro, kinderen van zes tot elf jaar, 397 euro.)

Partnerorganisatie Cameleon Bike (www.zuiderhuis.be/cb) weet ongetwijfeld mountainbikers te bekoren met een achtdaagse over off-road-wegen in het Kroatische Istrïe. Zowel de grillige kustlijn als de heuvels en groene valleien in het binnenland worden doorkruist. Afhankelijk van de hoogteverschillen wordt er dagelijks tussen 35 en 60 kilometer gereden. (Vanaf 665 euro.)

Over water

Wil je de Zweedse natuur eens op een andere manier ontdekken ? Dan is Värmland dé plaats bij uitstek. Vanuit het kanocentrum in Arvika stelt Bureau Scandinavia (www. bureauscandinavia.be) tijdens de zomermaanden diverse zevendaagse tochten voor tussen 70 en 120 kilometer. Je peddelt door prachtige valleien, over meertjes en volgt kleine stromen. Onderweg kampeer je in de vrije natuur. Tent zelf mee te brengen of ter plaatse te huren. Proviand koop je onderweg in lokale afspanningen. (Vanaf ca. 150 euro, kinderen tegen voordeeltarief.)

Ervaren peddelaars kunnen met Xplore360° (www.xplore360.be) een drietal dagen met een zeekajak de monding van de Saguenay Fjord in de imposante Sint-Laurensrivier verkennen in Québec. De fjord biedt een zeldzame biodiversiteit met een twintigtal walvissoorten die er zich tussen april en oktober volproppen met plankton. Aansluitend is er een vijfdaagse wandeltocht door het Nationaal Park Mont Tremblant. (Vanaf 1470 euro.)

Zijn kano en kajak je wat te avontuurlijk, dan kun je via Gallia (www.gallia.be) nog altijd een motorjacht huren voor een tocht over de Franse kanalen, de Friese meren, op de Ierse Shannon of in het Duitse Mecklenburg of Brandenburg. Ervaring en vaarbrevet zijn niet vereist. Na een korte introductie gooi je de trossen los en een goed halfuurtje later navigeer je als een ervaren zoetwatermatroos door het voorbijglijdende landschap.

Toch nog onzeker ? Dan kun je bijvoorbeeld aanmonsteren op De 4 Vaargetijden (www.de4vaargetijden.be), een omgebouwd vrachtschip uit 1924, met vier comfortabele kajuiten, eet- en woonkamer voor acht personen. Varend over Vlaamse en Waalse wateren laat een rijk cultuurhistorisch erfgoed zich bewonderen met kunststeden als Brussel, Brugge, Gent en Antwerpen en diverse charmante provinciestadjes. (Vanaf 350 euro.)

Door Geert Van Lierde I illustraties Geert Vervaeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content