LaRiva afficheert zich als ‘nieuwe parel aan de Antwerpse uitgaanskroon’ : je kan er aperitieven en dineren en, als je op de gastenlijst staat, ook een dansje wagen.

û LaRiva : Londenstraat 52, 2000 Antwerpen. 03 225 01 02. www.lariva.be. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan men dansen vanaf een later uur en dan wordt er gewerkt met een gastenlijst (0496 75 42 55). Zakenlunch 22 euro. Parkeerdienst.

Het Antwerpse stadscentrum heeft het door de werken aan de ring en de Leien hard te verduren. Handelaars, en niet in het minst de horeca, klagen steen en been. Reeds voor de stadswerken begonnen had Antwerpen af te rekenen met een teveel aan restaurants voor te weinig mensen. Nu de aanloop van buiten de stad is afgeknepen, is het overaanbod gegroeid. De shake out is begonnen en wordt geactiveerd door de komst van megaprojecten, zoals Pomphuis, Lux en, meer recentelijk, LaRiva. Als alle putten gedicht zijn, kunnen de overgebleven eethuizen zich verwachten aan een rooskleurige toekomst. Wij vernamen dat LaRiva, ondanks de barricades, veel volk trekt.

Nieuwsgierig als wij zijn, trokken wij naar het Antwerpse Eilandje, dat wij bereikten na het nodige slalommen rond wegversperringen. LaRiva bevindt zich tegenover het Technicum en naast het Havenhuis. Het opmerkelijke gebouw werd in 1908 opgetrokken als ‘Schuilplaats voor Werklieden’. Havenarbeiders konden er tijdens werkpauzes droog en warm ‘schaften’ en wachten op nieuwe opdrachten. Het verkrotte gebouw werd drie jaar terug herontdekt en gedurende twee jaar verbouwd. Initiatiefnemers van de nieuwe zaak zijn Eric Wax en Christopher Van Loo, bekend van Chez Fl’eau, samen met John Nauwelaerts en Olivier Reijnhoudt, zoon van de huidige eigenares. Verdwenen mozaïekvloeren werden herlegd en de bloemmotieven in het plafond werden heraangebracht.

Kathedraal

Het horecaconcept is gemaakt om aperobar, brasserie-restaurant en après diner tot een naadloos geheel te verenigen. Wij betraden LaRiva en waren onder de indruk van het verzorgde, oogstrelende geheel. De eetzaal heeft de dimensies van het binnenste van een kathedraal. LaRiva telt zo’n 170 restaurantplaatsen op twee niveaus, plus ruimte voor apero-bar, plus lounge op de eerste verdieping, plus terras. Als LaRiva vol zit betekent het, zeker onder de huidige omstandigheden, dat er minstens vijf kleinere horecazaken leeg staan !

Vanuit de comfortabele stoelen heb je zicht op een met inductievuren en steamers uitgerust keukenlab. Chef is Yvan Janssens, de gedreven jongeman die onder meer de keuken van het Pomphuis op orde wist te stellen. Zijn repertoire bestaat uit herkenbare wereldgerechten. Wij kozen twee voorgerechten : palingtempura met avocado en gekarameliseerde paling op Aziatisch sla-tje, op smaak gebracht met gembervinaigrette (14 euro) en Thaise salade met koriandervinaigrette, pindanootjes en knoflookchips met een royale portie kort gebakken en in schijven gesneden rundvlees (13 euro). De twee hoofdgerechten waren : kabeljauw met geplette aardappelen, postelijn en citroentijm (20 euro) en kipfilet met ganzenlever, aardappelmousseline, gebakken asperges, artisjok, zilveruitjes en erwtjes en een schuimsaus van witte asperges (18 euro). Alle bereidingen vielen in de smaak.

Een Seresin, Sauvignon Blanc uit de Nieuw-Zeelandse Marlboroughstreek (25 euro) vulde het glas en ook die viel zo in de smaak, dat wij, om optimaal te genieten van het laatste uit de fles en van het mondaine volkje in deze mooie omgeving, het nagerecht oversloegen.

BAR-RESTAURANT-LOUNGE-DANCING

Keuken 7/10

Decor 8/10

Comfort 7/10

Service 5/10

Prijs/kwaliteit 7/10

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content