Keurig netjes verzorgd, zo zijn handen het mooist. In tegenstelling tot Amerikaanse en Japanse dames lopen Belgische vrouwen niet warm voor professioneel knip- en plakwerk. Tips en nagelnieuws voor doe-het-zelvers.

Sofie Albrecht / foto Diane Hendrikx

De rage van nail bars, waar je terechtkunt voor een professionele manicure of kunstnagels, woedt al een tijdje met succes in de Verenigde Staten en Japan. Hier lijkt de grote doorbraak voorlopig uit te blijven. Waarom dat zo is, daar hebben we het raden naar. Houdt de Belgische vrouw niet van ‘valse’ nagels? Is ze bang voor mogelijke infecties of vreest ze haar nagels te verzwakken? Is het te duur? Het prijskaartje dat aan die perfecte nagels bengelt, is inderdaad niet min: een volledig stel loopt makkelijk op tot meer dan honderd euro. Wie voor ‘design’ kiest, moet nog dieper in haar portemonnee tasten. Komt er nog bovenop: het driewekelijks onderhoud, want onder dat fraais blijft de boel natuurlijk gewoon verder groeien.

Wat wel aanslaat, zijn de verzorgende nagellakken: producten die behalve kleur, ook verzorging bieden. Je vindt ze onder andere bij Nivea ( Strong & Pastel), L’Oréal ( FortePastel) en Bourjois ( Les Manucures). Nieuw is de Natural Spirits-reeks van Helena Rubinstein: vijf natuurlijke pastels met witte paarlemoerglans, die naargelang de gebruikte topcoat een fluwelig, matfluwelen ( Mat Velvet) of sterk glanzend ( Vinyl) resultaat geven.

Niet toevallig zijn het hoofdzakelijk pasteltinten met toegevoegde waarde: ze versterken, egaliseren en verhelderen. De semi-transparante texturen en zachte kleuren ogen natuurlijk, camoufleren oneffenheden en geven zelfs met een schilfertje eraf of een millimeter onnauwkeurigheid een verzorgde indruk.

French Manicure is duidelijk terug van nooit echt weggeweest. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het niet echt een manicure, maar een manier van lakken: de nagel krijgt een witte nagelrand en een transparante pastellak eroverheen geeft een verzorgd, natuurlijk resultaat. Kits voor een geslaagde French Manicure vindt u bij Herôme en het Duitse Allessandro, die in de parfumerie, schoonheidsinstituten en echte nail studio’s te vinden zijn. Als u een beetje handig bent, kunt u het zonder sjablonen proberen met het French Spa-gamma van Allessandro of de Beautiful Nail-reeks van Rimmel. Die reeks bevat een versterkende basislak, een antischilferdeklaag , een nail tip whitener en vier 3-in-1 nagellakken. Wie niet secuur genoeg is of dat gepruts niet ziet zitten, kan het wit lijntje faken door met een nagelpotlood onder de nagelranden te gaan.

Voor probleemnagels zal een verzorgende lak vaak niet volstaan. Echte probleemoplossers vindt u bij Herôme en Mavala, al kunnen een degelijke basisuitrusting en het in acht nemen van enkele vuistregels veel ellende voorkomen. De oude laklaag altijd eerst verwijderen, bijvoorbeeld, vanzelfsprekend met een dissolvant zonder aceton. Knippen en vijlen gebeurt altijd op droge nagels. Vijlen naar het midden toe, geen nerveus over en weer geraas maar altijd in dezelfde richting om splitsen te vermijden. Nagelriemvelletjes worden niet weggeknipt, maar ingesmeerd met een cuticle remover, waarna je ze zachtjes kan los wrijven. Vervolgens kan je de nagelriemen hydrateren met een speciale olie (Herôme, Gemey) of crème ( Crème Abricot van Dior of een rijke handcrème) en ze met een bokkenpootje of een rozenhouten stokje voorzichtig terug duwen.

Vooraleer te beginnen lakken: eerst de nagels ontvetten met een beetje dissolvant. Eerst gaat er een basislak op die beschermt, verstevigt en verkleuring voorkomt. Dan volgt een laagje kleur, en daarop komt een topcoat die extra glans geeft en afschilferen voorkomt. Met de nodige droogtijden tussen de verschillende lakbeurten, worden uw vingers om door een ringetje te halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content