Een glas waarin de wijn optimaal tot zijn recht komt en dat mooi presenteert, een kurkentrekker die in een handomdraai en zonder brokken de stop verwijdert, een karaf die de tafel siert. Details? Misschien, maar ze helpen genieten.

1

Zesdelige decanteerset Legnoart, bestaande uit een karaf, een trechter, een kurkhouder voor rond de flessenhals en een houten voet met metalen serveerschaal en uitschroefbare staaf om de lege karaf op te laten rusten (7235 fr., Mezzanino).

2

Inox wijndraagmandje (970 fr., WMF). Metalen flessenstaander (795 fr.). Houten plankje (395 fr., Mezzanino). Decanteer-schenktuit van Menu, een uniek ontwerp gebaseerd op de Venturi-pijp, vernoemd naar de 18de-eeuwse Italiaanse natuurkundige G.B. Venturi. De wijn vloeit door een pijp in de vorm van een zandloper waarin door de toenemende druk een vacuüm ontstaat dat ervoor zorgt dat zuurstof aangezogen wordt, zodat de wijn tijdens het schenken ‘lucht’ krijgt (1390 fr., De Kookwinkel Soly). Vooraan: vertinde kurkentrekker van Zwilling J.A. Henckels (1995 fr., Antwerps Kookhuys).

3

Professionele kristallen degustatieglazen met nummering ‘1.2.3’ en handleiding voor het proeven (1295. fr. voor een Oenopack met 6 glazen, De Kookwinkel Soly). Houten plank ‘Butler’ (720 fr., Mezzanino). Sommelier-kurkentrekker van Legnoart, voorzien van een lange ketting. Hij is met de hand gemaakt en verkrijgbaar in drie verschillende houttinten (1960 fr., Mezzanino).

4

Twee moderne, sobere karaffen, voor wit en rood, ‘Les 2 Grandes Fillettes’ van l’Atelier du Vin (2295 fr. per set, De Kookwinkel Soly). Midden: professionele kurkentrekker van Screwpull, met sommeliermes en een ophangsysteem om het apparaat aan de muur te bevestigen (9895 fr., De Kookwinkel Soly).

Wijnthermometer met kurken stop (735 fr., Mezzanino). Bourgogneglas (170 fr., Mezzanino). Houten plank ‘Butler’ (zie 720 fr., Mezzanino).

5

Design-wijnflessen en glazen uit de speciale reeks ‘Vinum nunc est Bibendum’ van Ritzenhoff. Glazen v.l.n.r.: ontwerpen van Marco Zanini, Petra Peschkes en Damien Ligier (650 fr. per glas); flessen, links een ontwerp van Alessandro Mendini, rechts van Anna Gili (905 fr. per stuk, alles bij Mezzanino). Halftransparante kurkentrekker ‘Screwpull’ met bijbehorend sommeliermes (1395 fr., De Kookwinkel Soly).

Informatie over de verkoopadressen vindt u op pag 175.

Styling Sonja Mertens / Foto’s Stephane Verheye

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content