Met wat elastiekjes, spelden, haarstukjes, eventueel een valse vlecht

en vooral veel vakkennis, wordt een doordeweeks kapsel “opgestoken”.

PRODUKTIE : LINDA RAATS

FOTO’S : GODEWIJN DALED

MAKE-UP : ANNICK VAN RIE

Ze waren al te zien op de defilés bij Nina Ricci : sjieke chignons geïnspireerd op het kapsel van Simone Signoret in “Casque d’or”. Ook bij Michel Klein kon je niet naast het exuberant opgestoken haar en de postiches kijken.

Opgestoken haar laat iemand groter lijken en straalt klasse en vooral veel glamour uit. Christine van kapsalon Xantippe specializeerde zich in dit soort van kunstige kapsels. Op bijscholingen voor kappers geeft zij haar kennis door. Ze werd ook uitgenodigd om in september ’95 les te geven tijdens de prestigieuze “Haute Coiffure Française”-beurs in Parijs. Een hele overwinning, als buitenlandse en als vrouw. Want de kapperswereld is nog steeds een mannenwereld.

“Het is niet eenvoudig om iemand uit te leggen hoe je het haar moet opsteken, ” vindt zij. “Er bestaan natuurlijk basistechnieken, maar het blijft artistiek werk, en dat kan je niet gemakkelijk overbrengen. Wanneer ik aan een kapsel begin, weet ik zelden hoe het precies zal evoluren. Ik kijk naar het gezicht van de dame in kwestie, vraag wat ze zal aantrekken en dan laat ik mijn fantazie de vrije loop. Wanneer je het in de vingers hebt, hoeft het opsteken van het haar niet lang te duren. Aan geen van deze kapsels heb ik langer dan tien minuten gewerkt. Toch zit het geheel muurvast, zonder tegen het haar in te kammen. Want “crêperen” is een kunstgreep die veel kappers gebruiken. Dat is op zich niet verkeerd, maar wel vervelend voor de klant die het haar de volgende dag niet losgekamd krijgt. “

Christine werkt liever met opvulsels. Dat geeft volume en houvast. Bij het opsteken van het haar komen er elastiekjes en haarspeldjes aan te pas. Voor feestelijke gelegenheden gebruikt ze wel eens een valse vlecht of een haarstukje. Noodzakelijk is dat niet, want zelfs een kort carrékapsel kan men al opsteken. Christine : “Bij lang haar gaat het opsteken natuurlijk gemakkelijker en heb je meer variatiemogelijkheden. Maar ook kort haar leent er zich toe. De kapsels die ik voor deze reportage creëerde zijn echt feestelijk, maar gewonere varianten kunnen eveneens. Het komt erop aan te experimenteren. Je mag niet bang zijn om steeds wat anders te proberen. “

Christine Waeyaert, kapsalon Xantippe, Oostendesteenweg 73 in Brugge. Tel. (050) 31.35.64.

Met heel lang haar heeft een kapper meer mogelijkheden. Het haar werd verlengd met “extensions” en hoog op de kruin vastgespeld als een haarhoedje.

Ook kort haar kan worden opgestoken. Onder het haar op de kruin werd een steuntje vastgespeld. Het haar wordt er plukje voor plukje overgekamd en vastgestoken.

Dit lang carrékapsel werd gewassen en met warme wikkels op losse krullen gedraaid. De voorpartij blijft strak en de krullen worden op de kruin en ter hoogte van het achterhoofd vastgestoken.

Een nieuwe techniek waarbij het schouderlange haar in zeven gelijke stukken verdeeld werd en met elastiekjes bijeengebonden. De losse lokken werden daarna stuk voor stuk vastgestoken. Een fijn haarnetje houdt alles mooi op zijn plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content