:: La Ferme de Godchure,

F-57640 Saint Hubert, Frankrijk, +33 387 77 03 96, fax +33 387 77 95 62, membres. lycos. fr/fermedegodchure

Annette en haar man restaureerden een voormalige cisterciënzerhoeve in de buurt van Metz tot een uitzonderlijk gastvrije oase van rust. We wilden naar het Noord-Franse platteland en we kregen het platteland, compleet met een lokale sneeuwstorm en de vreugde van het uitgraven van de auto. Terwijl aan de andere kant van de telefoon alternatieve wegen werden uitgestippeld om heelhuids door het noodweer bij het adres van deze week te geraken. Uiteindelijk kwamen Annette en Dominique ons een eindje tegemoet gereden in de winterse valavond en dat typeert ze helemaal. De gastvrouw, een sofrologe met een verhaal, en haar man komen uit de Pas-de-Calais maar streken in de buurt van Metz neer toen beroepsredenen de gastheer daartoe dwongen. Daar ontdekten ze op het platteland een vervallen boerderij in U-vorm, ook al met een verhaal. LaFermedeGodchure was ooit de belangrijkste boerderij van het nabije cisterciënzerklooster, en het indrukwekkende gebinte dat nog gedeeltelijk te zien is, stamt uit de veertiende eeuw. Tien jaar geleden begon het stel aan de restauratie van het voormalige woonhuis, woonde er twee jaar en pakte vervolgens de grote vleugel aan, terwijl ze het huis als gîte verhuurden om de kosten de baas te kunnen. Toen ze uiteindelijk zelf in die vleugel introkken, vonden ze de tijd rijp om de koestal aan te pakken en er vier gastenkamers in onder te brengen.

De hele verbouwing nam uiteindelijk acht jaar in beslag en drie zomers geleden kon de enthousiaste gastvrouw haar kamers openstellen. Die restauratie is erg grondig gebeurd zodat er nauwelijks oude elementen overblijven. De kamers zijn modern, sober en erg functioneel, van de bijna witte Opaline tot de Afrikaans bruine tinten van meubels en bedspreien in Okomé, waar we zelf de nacht doorbrachten. Het bleek er rustig en donker, het bed was van uitstekende kwaliteit, de badkamer kraaknet en volledig. Op de benedenverdieping dient de langwerpige ruimte in rood en grijs als ontbijtzaal en als zithoek met open haard, een kleine bibliotheek en televisie. Daar vinden de gasten elkaar terug en duikt regelmatig Annette op, die met haar opbeurende lach en luisterend oor zichtbaar geniet van haar werk, en het haar plicht vindt altijd klaar te staan voor het bezoek.

“Ik herleef met de gasten en hun verhalen”, zegt de Française, die ’s ochtends een onwaarschijnlijk uitgebreid ontbijt op tafel brengt, inclusief flensjes en painbrioché, maar ook kaas en diverse broodsoorten. Omdat ze graag zelf aanschuift bij het ontbijt, springt Nadine bij om haar wat te helpen en dat leidt tot service van het hoogste gehalte.

La Ferme de Godchure telt drie kamers en een suite die tegen 62, 72 en 78 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

Tekst Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content