Ligging: IN HET DORP I Sfeer: MODERNE VLEUGEL ACHTER EEN OUD HUISJE I Reistijd: EEN HALF uur RIJDEN VAN BRUSSEL I Prijzen: CORRECT

Een warme haven in het groene hart van Sint-Martens-Latem, gelegen achter een huisje uit 1854 dat Elke en haar man dertien jaar geleden verwierven. “We kwamen er toevallig langs en waren meteen verliefd”, herinnert de gastvrouw van ’t Eiernest zich. Wie er arriveert, weet wel waarom, ook zonder de geschiedenis te kennen : het huisje was ooit herberg, snoepwinkel en zelfs slagerij. En in een ver verleden de woning van cabaretier Leon Claeys. Het stel stroopte de mouwen op en zette zich aan het werk. Toch duurde het nog tot 2001 voor er echt een wending kwam in Elkes leven.

“Ik had tien jaar in de verkoop gezeten, was veel de baan op en had veel contacten. Maar ik had het toen ook wel een beetje gehad, het was tijd voor wat anders. Even dachten we aan een B&B in Schotland, want thuis is natuurlijk niets goed genoeg. En bovendien was dit huisje te klein om er gastenkamers in te bouwen. Maar het bleef wel kriebelen.”

Uiteindelijk werd achter in de tuin een stuk grond bijgekocht om er een nieuwe vleugel op te trekken, die hedendaags is ingericht maar wel past in het geheel. Er werden drie gastenkamers in ondergebracht, die de namen meekregen van de kinderen van Leon Claeys. Petrus is de kleinste en heeft alleen een benedenverdieping. Marie en Hortense hebben naast een benedenverdieping met zitkamer en badkamer ook een mezzanine met dubbelbed. We kiezen voor Hortense, ontdekken de kwaliteit van bedden en linnen en de schilderijen van Jacobert.

Het ontbijt nemen we in de huiskamer van Elke. Het is van het hoogste niveau, met vers sinaasappelsap, vers fruit, een omelet, vele broodsoorten, kaas en vlees. Wie dat wil, kan het ontbijt ook op het gekasseide terras nemen, waar een tafel en enkele stoelen wachten. “Ik zet het ontbijt binnen”, zegt Elke. “Maar wie liever buiten zit, kan zijn spullen rustig daar neerzetten. Niemand hoeft zich hier verplicht of geremd te voelen, ieder eet waar het hem best uitkomt.”

Achter in de tuin, waar het moestuintje een beetje een mislukking is geworden, plant Elke een tweede terrasje in het groen. “Zodat de gasten wat meer privacy hebben en niet op elkaars lip hoeven te zitten.” Op de eerste herfstdag blijven we eindeloos lang ontbijten en beseffen dat ’t Eiernest een absolute stip verdient. Net als de brasserie Vinois overigens.

TIP!

Wandelaars en fietsers kunnen zich naar het kasteel van Ooidonk begeven, terwijl cultuurliefhebbers het museum van Deinze en de Leiestreek (met de Latemse school) of het museum Dhont Dhaenens kunnen bezoeken. Ook de galerie van Oscar De Vos of de Latemse galerie lonen de moeite.Info

’t Eiernest telt drie kamers die tegen 75 en 90 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

’t Eiernest, Latemstraat 82, 9830 Sint-Martens-Latem, 09 282 62 31, 0474 728 627, www.eiernest.be

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content