TOPNIVEAU IN DE ALPEN

Een 'infinity pool' op grote hoogte. © GF

Haardvuur aan, schapenvel op de grond, sneeuwschop aan de deur. Drie plekken in de bergen waar design en architectuur hoge toppen scheren.

HOTEL HUBERTUS, ITALIË

Wat? Het hotel bestaat al sinds 1960, maar kreeg vorig jaar een spectaculaire uitbreiding. Er kwamen niet alleen kamers bij, hoog in de lucht zweeft nu ook een infinity pool van 25 meter met een deels glazen bodem. Het zwembad rust op palen gemaakt van lariksbomen en kijkt uit over de vallei. Architectenbureau Noa wilde met het ontwerp de lijnen tussen zwembad en omgeving laten vervagen. De bergen weerspiegelen in het water.

Waar? In Valdora, Zuid-Tirol, te midden van de Dolomieten en vlakbij het skiresort Kronplatz. Vanaf het hotel vertrekt een skishuttle.

Details? Hotel Hubertus telt zes zwembaden, binnen en buiten, en ongeveer evenveel spa-faciliteiten. Aan het roer staat de familie Gasser, al meer dan vijftig jaar, en zij roert ook in de potten. Op het menu staan geheime familierecepten van bekende lokale gerechten zoals apfelstrudel met vanille-ijs. Ze worden geserveerd in traditionele Stuben. Alle restaurants in het hotel lijken op berghutten.

Vanaf 127 euro voor een tweepersoonskamer, hotel-hubertus.com

MAMA THRESL, OOSTENRIJK

Wat?Urban soul meets the Alps‘ is de slogan van dit hotel. Renate en Huwi Oberlader lieten zich inspireren door de Mama Shelterhotels, een hippe keten die vooral actief is in Franse steden. Alle kamers zijn volledig in grenenhout gebouwd, maar lijken allesbehalve op traditionele skichalets. De wasbassins werden gebeiteld uit grote blokken natuursteen en de verlichting zijn hangende peertjes. Noem de stijl ‘laptop meets Lederhose‘.

Waar? In Leogang, Salzburgerland, met een verbinding naar het beroemde skigebied van Saalbach-Hinterglemm.

Details? Het hotel is genoemd naar Theresia, de moeder van Renate. Om te klimmen moet je niet noodzakelijk eropuit trekken : de lobby heeft een klimmuur. Huwi was in een vorig leven boer, hij serveert in het hotel-restaurant grote stukken topvlees en baat in de bergen een veredeld kippenkraam uit. Hij verkoopt er gegrilde kippen met brood, die je vervolgens, gehuld in een dekentje, op het terras kunt oppeuzelen.

Vanaf 67 euro voor een tweepersoonskamer, mama-thresl.com

B&B BRÜCKE 49, OOSTENRIJK

Wat? Berghuis uit 1902 waar het Deense koppel Ruth Kramer en Thomas Schacht Scandinavisch design integreert met bossen en heuvels.

Waar? In Vals, een bergdorp waar amper honderd mensen wonen, niet ver van de grens met Oostenrijk en Italië. Bekend van de gelijknamige architecturale thermen ontworpen door Peter Zumthor, die je om de hoek van de B&B vindt.

Details? De vloeren zijn gemaakt van extra brede planken, gezaagd van dode bomen uit de omringende bossen. De trap is van kalksteen, ook al gekapt in Vals. Deense klassiekers, zoals de loungestoelen van Finn Juhl, kregen make-overs in hedendaagse materialen.

Vanaf 102 euro voor een tweepersoonskamer, brucke49.ch

Tekst Veerle Helsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content