TOPCHEFS OP KANAAL Z

© YVES DE POTTER

Op 19 oktober start op Kanaal Z de zesde uitgave van het culinaire programma Masterclass. In deze nieuwe reeks komen vijf jonge, getalenteerde koks naar de kookstudio. Zij ontvangen elk een gast die hun na aan het hart ligt. Ianka Fleerackers verzorgt opnieuw de presentatie.

TV-zender Kanaal Z brengt veelzijdige informatie en nieuws bestemd voor ondernemers en andere actieve Vlamingen. Op weekdagen komt de brede actualiteit aan bod, met thema’s over business, economie en geld; tijdens de weekends zijn de programma’s gericht op ontspanning en inspiratie. Dan is de tijd aangebroken om thuis de keukenschort voor te binden en de pannen tevoorschijn te halen.

De nieuwe reeks van Masterclass bestaat uit tien afleveringen, die lopen van 19 oktober tot 22 december. Er werden vijf jonge, dynamische topchefs geselecteerd met wie telkens twee uitzendingen van twaalf minuten worden gemaakt. In iedere aflevering is er een gast, die niet uit de restau-rantwereld afkomstig is. De genodigden zijn boeiende persoonlijkheden uit de interessesfeer van de chef, waardoor er spannende gesprekken ontstaan. Ianka Fleerackers begeleidt, presenteert en modereert. Voor de opnames worden de camera’s deze keer opgesteld in een privéwoning in Rumbeke. Productpartners voor de nieuwe reeks zijn : Bulthaup (keukens), Gaggenau (toestellen), Belgomilk (kaas), Eaumega (water), When Objects Works en G4 Agency (designmeubels en -objecten).

De gereputeerde chefs die naar de pop-upkookstudio komen zijn : Michaël Vrijmoed (Vrijmoed), Olly Ceulenaere (tot voor kort Volta, hij nam De Avonden in Ham over, waar hij tegen eind dit jaar zijn eigen restaurant opent), Filip Claeys (De Jonkman), Matthieu Beudaert (Table d’Amis) en Edwin Menue (Cuines, 33). Hun genodigden zijn : banketbakker Joost Arijs, architect en scenograaf Karel Vanhooren, kunstenaar William Sweetlove, algemeen directeur Festival van Vlaanderen Kortrijk Joost Fonteyne, chocolatier Dominique Persoone, kunstschilder Koen Van den Broek, Peter Coucquyt van het innovatiecentrum Sense for Taste, fotograaf Jelle Vermeersch, architect Jan De Vylder en motorcrosser Stefan Everts. De topchefs bereiden voor deze bijzondere gasten de lekkerste gerechten met regionale streekproducten en vertellen tussendoor hoe zij als moedige ondernemers hun restaurant beheren.

Het succes van de Vlaamse reeksen heeft ervoor gezorgd dat er dit jaar ook een Waalse versie van Masterclass op Canal Z komt. De Franstalige uitzendingen lopen van 16 november tot 15 december.

De recepten van de Vlaamse reeks zijn telkens na de aflevering te vinden op www.knack/weekend.be/culinair.

MICHAËL VRIJMOED

Michaël Vrijmoed kreeg de basis van de keuken mee van Guy Van Cauteren van ’t Laurierblad, een ambachtsman voor wie hij veel respect heeft. Michaël werkte daarna acht jaar in Hof van Cleve. Op 1 maart van dit jaar opende hij in Gent in het vroegere restaurant l’Odieux zijn eigen restaurant, Vrijmoed. Michaël hanteert een kookstijl waarin het hoofdproduct centraal staat. Toevoegingen mogen alleen wanneer er een meerwaarde wordt gecreëerd. Voor de uitzendingen van Masterclass creëerde hij twee gerechten : een bereiding met steenbolk, een miskende kabeljauwachtige vis, en een winterse salade met Brugse Blonde en witlof.

Restaurant Vrijmoed : Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent. 09 279 99 77. www.vrijmoed.be

MATTHIEU BEUDAERT

Matthieu Beudaert is kunsthistoricus van opleiding. Hij werkte in de boekhandel van het Museum voor Schone Kunsten, toen hij in 2004 als eerste eindigde in de Knack Weekend-wedstrijd Hobbykok van het Jaar. Na de overwinning is hij kok aan huis geworden. Drie jaar later was er een eigen eethuis. Matthieu ontwikkelde zich tot een van onze meest getalenteerde topkoks. Hij zet zich in om ‘essentieel’ te koken en dat vraagt moed en inzicht. Met zo weinig mogelijk zo veel mogelijk zeggen, daar draait het om. In de studio bereidt hij gekaramelliseerde kabeljauw met gebrande aardappelmousseline, boek-weit en schelpdiertjes, en bio-oesterzwammen met ui en bechamel met Oud Bruggekaas en Quintinebier.

Table d’Amis, Walle 184, 8500 Kortrijk. 056 32 82 70. www.tabledamis.be

Wegens stadswerken, die een jaar gaan duren, verhuist het restaurant volgend jaar naar een nieuwe locatie.

FILIP CLAEYS

Filip Claeys is een ware keukenfreak, die stamt uit een koksgeslacht (vader verwierf faam in La Souricière in Adinkerke). Filip stond 6,5 jaar naast Geert Van Hecke in De Karmeliet en verhuisde daarna naar Oud Sluis. Daar lag hij als souschef vijf jaar lang aan de basis van het culinaire trapezewerk waarmee Sergio Herman zijn Oud Sluis wist te positioneren bij de beste restaurants. Filip komt op voor de Vlaamse vissers en promoot in zijn restaurant de bijvangst en minder bekende vissen, zoals steenbolk, horsmakreel, heek, hondshaai en Schotse schartong. In zijn Masterclasses combineert hij steenbolk met bietjes, plattekaas en hazelnootboter en bereidt hij langoustines met jus van Brugse kaas met ijspegels (een soort wortels) en olie van laurier.

Restaurant De Jonkman : Maalsesteenweg 438, 8310 Sint-Kruis, Brugge.

050 36 07 67. www.dejonkman.be

EDWIN MENUE

Edwin Menue is een van de drie drijvende krachten achter Cuines, 33. Het Knokse restaurant was vanaf de eerste dag een succes. Dat komt omdat de ambiance mondain is en de bediening en de keuken gesmeerd lopen. Je waant je in een trendy plaats in een wereldstad als New York of Barcelona. Cuines, 33 werd in de markt gezet door drie gedreven en goed opgeleide jonge mensen. Fleur Boussy is een gastvrouw met brio. Echtgenoot Edwin Menue staat in de keuken met Fleurs broer, Frederik Boussy. Edwin deed ervaring op in Oud Sluis (Sluis) en Escabèche (Knokke). Wat op de borden komt, is speels en vol frisse smaken. Het geheel is een totaalbelevenis.

Cuines, 33 : Smedenstraat 33, 8300 Knokke. 050 60 60 69. www.cuines33.be

OLLY CEULENAERE

Olly Ceulenaere ging in de leer in Hof van Cleve en was souschef in Kasteel Withof, voordat hij Volta op de rails zette. Inmiddels heeft hij Volta verlaten en nam hij samen met zijn vriendin Kelly Dehollander (vroeger C-Jean en Vitrine) het huiskamerrestaurant De Avonden in de Ham over. De naam verandert in ‘Publiek’. Alles wordt momenteel verbouwd, met respect voor de architectuur van het gebouw. Culinair gezien wil Olly helemaal zijn ding gaan doen. Dat is : herkenbaar kokkerellen en de uitgesproken smaken naar voren brengen van eersteklas, betaalbare producten van eigen bodem, zoals vis uit de Noordzee (pieterman, roggenwang en spiering) en groenten van bij de boer (aardappel en ui). Ook voor Masterclass kiest hij voor streekproducten, die hij op een originele manier verwerkt en opdient zonder pretenties.

Publiek : Ham 39, 9000 Gent

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S YVES DE POTTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content