Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Tony Le Duc was erg jong, 22 denk ik, toen hij voor het eerst mijn bureau – toen nog bij Libelle – binnenwandelde. Toen al had hij iets van dat koppige, hardnekkige dat hem nu in Australië in de World Food Media Awards, een wereldwijde competitie voor culinaire publicaties en programma’s, goud bezorgd heeft in de categorie Best Food and Beverage Photography.

Hij was ginder in Adelaide in goed gezelschap: het met goud bekroonde televisieprogramma over eten was bijvoorbeeld de BBC-reeks Southern Italian Feast rond Antonio Carluccio, die hier op Canvas te zien was. 323 inzendingen van over de hele wereld: kookboeken, programma’s, magazines werden beoordeeld door een vakjury.

Uit de vijf foto’s die Tony Le Duc instuurde, werd de omslagfoto geselecteerd van het kookboek Piet Huysentruyt, eigenzinnig, eigentijds, dat hij samen met Pieter van Doveren bij Standaard Uitgeverij publiceerde.

Tony Le Duc was nog student fotografie aan Sint-Lucas in Brussel, toen hij mij zelfverzekerd kwam vertellen dat hij de fotograaf was naar wie ik op zoek was. Ik herinner mij ook nog die ene foto die mij ervan overtuigde dat dat inderdaad zo zou worden. Een afdruk van een studio-opname van kluwens breiwol, die maanden op mijn prikbord heeft gehangen. De belichting, de stofuitdrukking, zelden had ik een stilleven zo zien leven op foto. En zelden had ik in mijn vak zo’n gedreven jong iemand ontmoet als Tony Le Duc.

Twee jaar later stapte ik over naar Weekend Knack en begon de uitbouw van dit blad. Ik leerde Pieter van Doveren kennen, die net zo bezeten is van gastronomie, eten en koken als Tony Le Duc van fotografie. Het samenbrengen van die twee, hun geraffineerde en koppige zoektocht naar het betere en het authentieke heeft in die veertien jaar tijd kleine en grote wonderen voortgebracht. Daarvan bent u, lezer, elke week getuige. Maar daarnaast zijn er de talrijke prachtige kookboeken die Tony Le Duc realiseerde met onder anderen Geert Van Hecke, Felix Alen en The Blue Elephant.

Dit najaar verschijnen weer twee kookboeken van Tony Le Duc. Bij Roularta Books is dat het Weekend Knack Kookboek, waarin hij samen met Pieter van Doveren de favoriete recepten van de beste Belgische chefs opdist (zie p. 134). En bij Standaard Uitgeverij een boek over Wild en gevogelte.

Nog beter nieuws is de lancering op 24 februari door Roularta Media Group van een nieuw kwartaalblad voor mensen die goed eten en drinken even belangrijk vinden als ademen. Ook in Weekend Knack Spijs&Drank zal Tony Le Duc u elke keer weer verwennen met zijn groot talent om gastronomie te vertalen in onweerstaanbare beelden.

Het samenwerken met iemand als Tony Le Duc is een feest. Hij staat nooit stil, rust nooit op zijn lauweren en gaat een pittige discussie over vernieuwing niet uit de weg. Dat soort mensen verdient goud.

Tessa Vermeiren

Partner Content