Stap even de Depot binnen. Een woonwinkel met vintage en exotische monumentale stukken. Ze kappen er bijvoorbeeld monolithische baden uit marmer.

Kommel, 16a, www.depotmaastricht.eu

Selexyz Dominicanen is door The Guardian uitgeroepen tot mooiste boekhandel ter wereld. Ondergebracht in een oude kerk. Een afdeling van Coffeelovers zorgt voor extra aroma.

Dominikanerkerkstraat 1, www.selexyz.nl

Een boottocht naar Luik is ideaal om uit te waaien.

www.vvvmaastricht.eu/dagje-uit/boottochten-op-de-maas.html

De Grotten van de Sint-Pietersberg. Laat je bij fakkellicht gidsen door het netwerk van meer dan 20.000 gangen en ontcijfer de oude graffiti.

Slavante 1, www.maastrichtunderground.nl

Het Bonnefanten-museum, Oud en hedendaags in een boeiende confrontatie.

Avenue Ceramique 250, www.bonnefanten.nl

Wit zand op de houten vloer, obers in keurig uniform en het geheel in een 19de-eeuws decor : u bent in SjinkerieDe Bobbel. Neem er een jonge Hollandse jenever en snuif de vervlogen romantiek op.

Wolstraat 32

Nieuw Maastricht

Wijde lanen, grote rotondes en ver uit elkaar staande kantoorgebouwen kenmerken Céramique. Kies het wandelpad langs de Maas tot aan de markante creatie van Aldo Rossi, het Bonnefanten-museum. Deze recente wijk werd samengesteld door rijksbouwmeester Jo Coenen en zijn team. Céramique geldt als vernieuwend in binnen- en buitenland, maar een wandeling langs de aan vroegere industrie refererende gebouwen maakt duidelijk dat het mixen van architecturale invloeden toch een zekere visie vereist. Die is hier soms zoek. Zo heeft Coenens Belgische collega Bob van Reeth er een residentieel complex mogen neerzetten, dat volgens mijn gids bij de oude Maastrichtenaren meteen ‘de gevangenis’ is gaan heten.

De nieuwste wijk heet Belvédère. “Een wereldwijk in wording”, belooft de folder. Het ambitieuze masterplan wil al het beste van andere wereld-steden in zich verenigen en zal 25 jaar moeten wachten op zijn afwerking. Op www.belvedere-maastricht.nl tellen ze af : nog 7088 dagen, 40 uren, 44 minuten en 10 seconden.

Buiten de stad

Wie de stad wil ontvluchten, kan dat zelfs te voet. De kuiten worden wel getest op de Sint-Pietersberg. Van oudsher is dit de relaxatiestek voor de dames en heren van de stad. Even doorstappen en je staat op het uitkijkpunt van fort Sint Pieter. Nog even wandelen en je bereikt de mergelgrotten bij het Buitengoed Slavante. In 1846 had de Groote Sociëteit van Maastricht deze plek uitgekozen voor haar Casino, een gelagzaal waar haar leden en familie even konden ontspannen op zomerse zondagen. Je hebt er een panorama over het zuidelijke deel van de stad, de rivier en wijngaarden. Het epoque-gebouw bleef grotendeels bewaard en je kunt er taverneversnaperingen en eenvoudige gerechten bestellen. Hier starten ook excursies naar de mergelgrotten.

Of neem de fiets en volg de Maasoever om in Eysden het veerpontje ter hoogte van de grenspaal te nemen. Een prachtige route langs oude beschermde dorpjes en moerasbiotopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content