Een kleine inspanning in huis, tuin en keuken kan al heel wat betekenen. Voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

LAAT HET ISOLEREN VAN UW HUIS AAN DE NATUUR OVER. SLINGER- EN KLIMPLANTEN ZOALS BLAUWEREGEN EN KLIMOP ZIJN UITSTEKEND ISOLATIEMATERIAAL TIJDENS BARRE WINTERS EN ZWOELE ZOMERS (WWW.DETUINGIDS.BE).

HOUD GEEN OPENDEURDAG IN UW KEUKEN. LAAT DE OVEN GESLOTEN, KOOK MET EEN DEKSEL, EN SLUIT SNEL DE DEUR VAN DE KOELKAST.

SCHILDER UW MUREN IN HELDERE EN LICHTE TINTEN (WWW.IKGASCHILDEREN.BE). LAMPEN ZIJN OVERDAG OVERBODIG, WANT HET ZONLICHT WORDT GEREFLECTEERD. UW ENERGIEFACTUUR GAAT NAAR BENEDEN DANKZIJ EEN LIKJE VERF.

PLAATS UW KOELKAST OP EEN KOELE PLAATS, NIET NAAST EEN KOOKVUUR OF IN EEN ZONNIGE RUIMTE. HET OMGEKEERDE GELDT VOOR DE DROOGKAST, DIE HET BEST RENDEERT IN EEN WARMERE RUIMTE.

AFWASSEN IN DE VAATWASSER IS MEESTAL GOEDKOPER DAN ZELF DE VAAT TE LIJF GAAN. ZORG WEL DAT DE MACHINE GOED VOL ZIT, VERWIJDER DE HARDNEKKIGSTE ETENSRESTEN, EN GEBRUIK GEEN OVERVLOED AAN WASMIDDEL.

HANG UW WAS BUITEN TE DROGEN. DE ZON EN EEN BRIESJE KUNNEN WONDEREN VERRICHTEN, ZE BEZORGEN UW WASGOED EEN FRISSE GEUR ZONDER ENIG ENERGIEVERBRUIK.

GA VOOR ‘SWISHING’ (WWW.SWISHING.BE): RUIL DE MISKOPEN UIT UW KLEERKAST EN ONTDEK PARELTJES IN ANDERMANS FOUTE AANKOPEN.

EEN MASSAGESPONS HELPT U TE BESPAREN OP DOUCHEGEL EN BADSCHUIM, WANT ENKELE DRUPPELS GEL VERANDEREN IN NO TIME IN EEN MASSA LEKKER GEUREND SCHUIM.

EEN FILTER OP UW KEUKENKRAAN OF EEN DUURZAME, HERVULBARE WATERFLES VERVANGEN MET GEMAK EEN HELE LADING PETFLESSEN.

MAAK LEKKERE GERECHTEN MET RESTJES ETEN OF TROMMEL UW VRIENDEN OP VOOR EEN FEESTJE, WAARBIJ IEDEREEN CREATIEF IS MET ZIJN KOELKASTRESTJES (WWW.STARTTOEAT.BE, KLIKKEN OP TIPS).

PROBEER ONNODIG GEWICHT IN DE AUTO TE VERMIJDEN, WANT UW AUTO VERBRUIKT HIERDOOR MEER. HAAL BOODSCHAPPEN OP TIJD UIT DE KOFFER EN RIJ NIET ROND MET ONNODIGE BALLAST, ZOALS EEN FIETSENREK OF EEN BAGAGEDRAGER.

WOKKEN IS NIET ALLEEN GOED VOOR HET BEHOUD VAN DE VITAMINES IN UW ETEN, MAAR (VOORAL GIETIJZEREN) WOKPANNEN HOUDEN OOK DE WARMTE ERG LANG VAST (WWW.RECEPTENWIJZER.EU).

TUINIER, PLANT JE EIGEN GROENTEN EN FRUIT (WWW.TUINADVIES.BE). GOEDKOPER, EN BOVENDIEN SMAAKT ALLES LEKKERDER ALS HET ZELFGEMAAKT IS. BIJ PLAATSGEBREK OF GEBREK AAN GROENE VINGERS, GA VOOR VERSE KRUIDEN IN EEN BLOEMBAK.

GROENTEN EN FRUIT OP DE MARKT ZIJN GOEDKOPER EN ZITTEN MEESTAL NIET IN EEN PLASTIC VERPAKKING (WWW.OPENBARE-MARKTEN.BE). WANNEER U DE MARKT WAT LATER IN DE VOORMIDDAG BEZOEKT, KUNT U DIKWIJLS NOG WAT AFDINGEN VAN DE PRIJS.

PAS UW RIJSTIJL AAN. TRAP WAT MINDER HARD OP UW GASPEDAAL EN BESPAAR ZO HEEL WAT EURO’S UIT AAN DE KASSA VAN HET TANKSTATION (WWW.MOBIMIX.BE/ THEMA/ECO-DRIVING).

DOOR ANNELIEN BOENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content