Tinkel winkel

Een zachte perzik met fauteuils als snoepjes, ontworpen door India Mahdavi.

HOE BOKS JE ALS WINKEL OP TEGEN HET INTERNET? DOOR JE SHOP INSTAGRAMPROOF TE MAKEN. VIJF ADRESSEN WAAR HET INTERIEUR DE SHOW STEELT.

RED Valentino, Londen – Alice in Pinkland

Het woord roze doet geen eer aan de kleur waar je in de winkel niet naast kan kijken. De shop in Sloane Street lijkt wel een zachte perzik. De muren zijn beplakt met fluwelen panelen. De fauteuils zijn haast snoepjes en gouden details maken het plaatje van Alice in Wonderland compleet. RED Valentino staat voor Romantic Eccentric Dress. Geen betere ontwerper om dat waar te maken dan de ravissante India Mahdavi. De Iraans-Franse interieurarchitecte ken je misschien van het Londense restaurant Sketch, dat ze inrichtte met dezelfde kleuren en stoelen. Haar interieurs hebben altijd iets weg van een filmset – push here for drama. Dat is geen toeval, want een van haar inspiratiebronnen is Ken Adam, die de sets voor de James Bondfilms ontwierp in de jaren 1960 en 1970.

www.redvalentino.com, www.india-mahdavi.com

Frederic Malle, Parijs – Harry Potters geheime brouwsels

Goed een jaar nadat Frederic Malle zijn beautylabel verkocht aan gigant Estée Lauder, lijkt de overname geen nefast effect te hebben op de creativiteit van de Fransman. Hij pakte in Parijs recent uit met een spectaculaire shop in Le Marais. De rekken nemen er theatrale vormen aan en alle muren, vloeren en plafonds zijn één grote spiegel. De look uit Harry Potter is getekend door het duo Jakob + MacFarlane, bekend van restaurant Georges in het Centre Pompidou. Dat ontwierpen ze ruim tien jaar geleden en toen al tekenden ze meer rond dan recht.

fredericmalle.com, jakobmacfarlane.com

Maison Margiela, Milaan – Frozen curtains

Het lijkt alsof de gordijnen aan de lift een strijkbeurt nodig hebben. Van dichtbij zie je dat ze gemaakt zijn van driehoekjes in multiplex. Een ontwerp van het Italiaanse Wood-Skin dat panelen digitaal print, al dan niet met 3D-reliëf. Ze liggen ook op de vloer en zijn over de toog gedrapeerd. De hele winkel is in zwart-wit, de typische kleuren van het Frans-Belgische modehuis. Nog typisch voor hun stijl zijn trompe-l’oeuileffecten, en ook die magie vind je terug in de shop aan de Via Sant’Andrea. Valse kroonlijsten of deuren geschilderd alsof ze uit 19e -eeuwse palazzo’s komen. De winkel ging open in 2015, niet lang nadat John Galliano er hoofdontwerper werd. Hij maakte meteen duidelijk dat het label zijn avant-gardelook niet zou verliezen.

maisonmargiela.com, wood-skin.com

Prada, St Barts – Jungle Book in de Caraïben

Sint-Bartholomeus – St Barts voor de vrienden – is een eiland in de Caraïbische Zee, een bestemming voor reizigers met goedgevulde portemonnee. Het is amper 21 km2 groot en toch zijn de shoppingstraten er bezaaid met Hermès, Louis Vuitton & co. Sinds kort ook Prada. Het Italiaanse label gaat all the way in de tropische vibe. Het plakte bananen op de muur en hier en daar een zebraprint op de grond. De houten vloeren en het felgele plafond zijn geïnspireerd op de Zuid-Amerikaanse villa’s uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. De meubelen zijn dan weer Italiaans : originele fifties-ontwerpen van legendes Giò Ponti en Franco Albini.

www.prada.com

Aquazzurra, New York – De blingbling van Ali Baba

Het Italiaanse schoenenlabel Aquazzurra zette vorige jaar voet aan de grond in Amerika. Op Madison Avenue in New York ging de eerste Amerikaanse winkel open, en wat voor een. “Ik wilde een kerk voor schoenen”, had creatief directeur Edgardo Osorio gezegd. En hij contacteerde de New Yorkse decorateur Ryan Korban, die eerder al stijlkathedralen had ontworpen voor onder meer Alexander Wang en Balenciaga. Korban integreerde massa’s blingbling, stervormige lampen, marmeren vloeren en gouden rekken. Een kerkgevoel ? Nee. Indrukwekkend ? Dat wel. “You love it or you hate it”, zei Osorio bij de opening. “Maar het punt is dat je stopt om te kijken.”

aquazzura.com, ryankorban.com

Tekst Veerle Helsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content